Φόρεσαν οπαδικά κασκόλ και «πέταξαν» με τις ομάδες για τη Δυτ. Ευρώπη

Gazzetta team
Φόρεσαν οπαδικά κασκόλ και «πέταξαν» με τις ομάδες για τη Δυτ. Ευρώπη
«Δεν έχω πει σε κανέναν πού ζούσα πριν, ούτε στους Σύρους που μένουν τώρα μαζί μου, ντρέπομαι. Τι να τους πω; Οτι ήμουν τόσα χρόνια στην Ελλάδα, ήμουν έμπορος, έχω φίλους και οικογένεια εκεί και ότι ήρθα εδώ σαν πρόσφυγας;».

Είναι 55 ετών και κατάγεται από την πόλη Ιντλίμπ της Συρίας. Πρώτη φορά επισκέφτηκε την Ελλάδα ως τουρίστας το 1989 και λίγα χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Τότε δεν περίμενε ότι θα ερχόταν αυτή η στιγμή: να συνομιλεί -χωρίς να θέλει να δημοσιευτεί το πραγματικό του όνομα- τηλεφωνικά με την «Κ» από πόλη της Ολλανδίας όπου έφτασε πρόσφατα αεροπορικώς με πλαστή ρουμανική ταυτότητα. Εκεί ο «Γιώργος», όπως ήταν γνωστός στους Ελληνες φίλους του, υποδύθηκε τον πρόσφυγα πολέμου.

Η ιστορία του δεν είναι η μοναδική. Αν και περιορισμένες, σε σύγκριση με τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που φεύγουν για να γλιτώσουν πραγματικά από τον πολυετή εμφύλιο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις Σύρων μεταναστών που ζούσαν για χρόνια στην Ελλάδα και την εγκαταλείπουν τώρα ακολουθώντας το προσφυγικό ρεύμα. Για όσους επιλέγουν αυτή την οδό, βασικός λόγος φυγής είναι η οικονομική κρίση και η ευκαιρία «επανεκκίνησης» σε κάποια χώρα της Δυτικής Ευρώπης. Ενώ κάποιους άλλους τους απομάκρυνε η απογοήτευση έπειτα από τα γραφειοκρατικά εμπόδια που ίσχυαν μέχρι πρότινος στην απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών 5.809 Σύροι διαθέτουν νόμιμες άδειες παραμονής στην Ελλάδα, αριθμός ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Ταξίδευαν ως φίλαθλοι

Μέλη της συριακής κοινότητας στην Αθήνα που μίλησαν στην «Κ» εξηγούν ότι όσοι Σύροι ακολουθούν τον προσφυγικό δρόμο και έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα ταξιδεύουν νόμιμα στο εξωτερικό, αποκρύπτοντας έπειτα στις αρχές άλλων κρατών της Ε.Ε. ότι ζούσαν για χρόνια στην ελληνική επικράτεια. Αυτή τη λύση επέλεξε και ένας 30χρονος που γεννήθηκε στην Ελλάδα και ταξίδεψε στην Αυστρία πριν από μήνες δηλώνοντας ότι είναι πρόσφυγας από το Χαλέπι. Οπως λέει στην «Κ» ζητώντας να μη δημοσιευτεί το όνομά του, έφτιαξε μια πλαστή ληξιαρχική πράξη για να φαίνεται ότι γεννήθηκε στη Συρία. «Στην Αυστρία τους είπα ότι με κυνηγούσαν στο Χαλέπι και ότι κινδύνευε η ζωή μου», λέει. Οι αυστριακές αρχές τον πίστεψαν.

Αυτές τις ημέρες όμως έχει επιστρέψει στην Αθήνα προσπαθώντας να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια μετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Οσοι δεν διαθέτουν άδεια διαμονής ή δεν είχαν καταφέρει να την ανανεώσουν ακολουθούν παρόμοιες μεθόδους με τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα: απευθύνονται σε κυκλώματα πλαστογραφίας και διακινητές. Κάποιοι εξ αυτών, σύμφωνα με διασταυρωμένες μαρτυρίες μελών της συριακής κοινότητας, φαίνεται πως κατάφεραν να ταξιδέψουν πέρυσι στην Ισπανία και στην Ολλανδία υποδυόμενοι τους φιλάθλους ελληνικών ομάδων. Αγόρασαν κασκόλ ομάδων και ακολούθησαν συλλόγους φιλάθλων στα ταξίδια για ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Τα τελευταία χρόνια οι αστυνομικοί του τμήματος ασφαλείας του Αερολιμένα Αθηνών έχουν συναντήσει διάφορα περίεργα περιστατικά, όπως πρόσφυγες που αποπειράθηκαν να ταξιδέψουν με φανερά πλαστά έγγραφα, καθώς οι ευρωπαϊκές ταυτότητες που είχαν έφεραν τα ονόματα γνωστών ποδοσφαιριστών. Ωστόσο, αστυνομικές πηγές δηλώνουν στην «Κ» ότι δεν έχει διαπιστωθεί κατά τους ελέγχους να φεύγουν πρόσφυγες υποδυόμενοι τους φιλάθλους ομάδων.

Για να γλιτώσει τα χρέη

Ο «Γιώργος» πάντως δεν χρειάστηκε να ταξιδέψει ως φίλαθλος. Αγόρασε την πλαστή ταυτότητα και έφυγε αεροπορικώς για την Ολλανδία από την Κρήτη. Λέει ότι το ταξίδι για τα πλαστά έγγραφα και το εισιτήριο που έκλεισε ο ίδιος του κόστισε 800 ευρώ - λιγότερα από όσα πληρώνουν συνήθως οι πρόσφυγες που ακολουθούν παρόμοια διαδρομή.

Στην Ελλάδα είχε εργαστεί σε συνεργεία καθαρισμού και αργότερα έστησε στην Αθήνα δικό του εστιατόριο. Τα τελευταία χρόνια όμως λέει οι δουλειές του δεν πήγαιναν καλά. Εκλεισε το μαγαζί, δεν μπόρεσε να ανανεώσει την άδεια παραμονής του και χρωστάει χρήματα στην εφορία και στο ΤΕΒΕ.

«Οταν έφτασα στην Ολλανδία τους είπα ψέματα ότι ήρθα από την Τουρκία, δεν τους είπα κάτι για την Ελλάδα» λέει στην τηλεφωνική μας συνομιλία. Οι ολλανδικές αρχές του έχουν δώσει ένα μικρό επίδομα και μένει σε σπίτι με άλλους Σύρους πρόσφυγες αναζητώντας εργασία. «Δεν έχω στο μυαλό μου να ζήσω μόνιμα εδώ. Η καρδιά μου και η αγάπη μου έχουν μείνει πίσω, στην Ελλάδα» λέει.


Πηγή: kathimerini.gr