Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φθάσει και κάτω από τα 20 δολάρια μέσα στο 2016

Gazzetta team
Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φθάσει και κάτω από τα 20 δολάρια μέσα στο 2016
Η τεράστια πτώση που έχει σημειώσει η τιμή του πετρελαίου μέσα στο 2015 θα συνεχιστεί και το 2016, με αναλυτές της Goldman Sachs να κάνουν λόγο και για σπάσιμο του ορίου των 20 δολαρίων το βαρέλι

Για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, οι τελευταίοι 18 μήνες ήταν καταστροφικοί. Η τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει μέσα σ' αυτό το διάστημα μία πτώση της τάξης του 68%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επταετίας στα 34,5 δολάρια σήμερα.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι κυρίως η υπερπροσφορά σε πετρέλαιο, μετά μάλιστα και την κατάργηση του εμπάργκο στο Ιράν. Οι ειδικοί της αγοράς πιστεύουν ότι ο κατήφορος θα συνεχιστεί μέσα σε όλο το 2016 (καθώς όλο και περισσότερες ποσότητες από το Ιράν θα διοχετεύονται στην αγορά) ενώ η ανάκαμψη της τιμής μπορεί να αργήσει για αρκετό καιρό ακόμα.

Η κατάσταση της υπερπροσφοράς πετρελαίου στην διεθνή αγορά θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα, υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, ενώ και η Αμερική συμβάλλει σ' αυτόν τον κορεσμό με την εκτόξευση στα ύψη της παραγωγής πετρελαίου στην χώρα.

Στην παγίδα φαίνεται να έχει πέσει και ο ΟΠΕΚ που υπό τον έλεγχο της Σαουδικής Αραβίας πιέζει στην διαρκή υπεράντληση πετρελαίου, με στόχο την εξώθηση των Αμερικανών παραγωγών εκτός αγοράς λόγω της πτώσης της τιμής. Γι' αυτό και οι χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ αρνήθηκαν να μειώσουν την παραγωγή νωρίτερα αυτό το μήνα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο ότι η τιμή του θα πέσει πολύ χαμηλότερα απ' ότι είναι σήμερα.

Το φθηνό πετρέλαιο πάντως έχει κάποιες επιπτώσεις στην αμερικάνικη παραγωγή, η οποία παρουσιάζει τάσεις υποχώρησης από τον Απρίλιο του 2015, χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετό για την μείωση της υπερπροσφοράς. Μάλιστα το πρόβλημα είναι τέτοιο που κάποια στιγμή δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα με τα τάνκερ που έφθαναν στην Αμερική, καθώς δεν υπήρχαν εγκαταστάσεις για ξεφορτωθεί το αργό πετρέλαιο.

Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο θα φθάσει στα επίπεδα των 20 δολαρίων, τιμή που έχει να εμφανιστεί από το 2002. Όμως όπως λένε οι αναλυτές της Societe Generale, η πτώση δεν μπορεί να είναι διαρκής, και οι δικές τους εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιστροφή στα επίπεδα των 50 δολαρίων προς τα τέλη του 2016.

Μάλιστα οι πιο μακροπρόθεσμες αναλύσεις σημειώνουν ότι τα επίπεδα των 60 έως 80 δολαρίων είναι μία τιμή η οποία φαίνεται λογική αυτή την στιγμή με βάση την ανάπτυξη που παρουσιάζει η διεθνής οικονομία. Κάπου εκεί εκτιμούν ότι θα επανέλθει η τιμή του πετρελαίου, αν η υπερπαραγωγή και οι διεθνείς εξελίξεις (όπως για παράδειγμα ο πόλεμος στην Συρία και οι σχέσεις των χωρών που εμπλέκονται σ' αυτήν) δεν κρατήσουν την τιμή στα σημερινά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμα.

Πηγή: protothema,gr