Η «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης μετά το τελεσίγραφο

Gazzetta team
Η «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης μετά το τελεσίγραφο
Η κυβέρνηση κατέθεσε μονομερώς το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα», οι εταίροι μας αντέδρασαν και τελικά το πήρε πίσω - Ικανοποίηση στην ΕΕ για τη νέα υποχώρηση - Απείλησαν ακόμα και να μην εκταμιεύσουν την υποδόση του ενός δισ. ευρώ.

Να... τινάξουν τη διαδικασία για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ στον αέρα και να μην ξεκινήσει καν η συζήτηση στο EuroWorking Group, αν δεν αποσύρει πρώτα η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα», απείλησαν οι δανειστές.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, λίγο μετά το μεσημέρι και ενώ όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει στις 15:00 η τηλεδιάσκεψη του EWG, οι Βρυξέλλες ενημέρωσαν τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει, αν δεν πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο που έφερε εσπευσμένα και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με το «κουαρτέτο», επειδή θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια, που απαγορεύεται «δια ροπάλου», πλέον, μετά τη συμφωνία του Αυγούστου και το νέο Μνημόνιο.

Για το λόγο αυτό, όπως αποκάλυψε το protothema.gr, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και τελικώς, λίγα λεπτά πριν τις 3 το μεσημέρι και καθώς οι δανειστές ήταν ανένδοτοι, «πάγωσε» ολόκληρο το νομοσχέδιο συνολικά (ακόμα και οι διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση που εμπεριείχε) και όχι μόνο τα πιο «επίμαχα» σημεία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές τόνισαν στην κυβέρνηση ότι τέτοιες ενέργειες επαναφέρουν στη μνήμη τις εποχές που περνούσαν τα νομοσχέδια Βαλαβάνη-Στρατούλη-Λαφαζάνη, πριν δηλαδή υπογραφεί το τρίτο Μνημόνιο.

Μετά την αναδίπλωση της κυβέρνησης, το EWG συνεδρίασε και ενέκρινε κατ' αρχήν να γίνει η καταβολή της δόσης του ενός δισ. ευρώ την Παρασκευή, αν και εφόσον θα έχουν δημοσιευτεί ως τότε στην Εφημερίδα τη Κυβερνήσεως και οι τελευταίες υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονταν στη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής με τους απεσταλμένους των δανειστών.

Έτσι, μετά τη σφοδρή αντίδραση των Ευρωπαίων δανειστών, που απείλησαν ακόμη και με πάγωμα της εκταμίευσης της δόσης του ενός δισ., η κυβέρνηση απέσυρε άρον-άρον το σχέδιο νόμου με το παράλληλο πρόγραμμα!

Η απόφαση αυτή ελήφθη, ενώ ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Κατά πληροφορίες, σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και άλλους υπουργούς, αποφασίστηκε ότι το πολυνομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα αποσύρεται.

Είναι προφανές ότι, μετά τα διαβήματα των Ευρωπαίων, που χαρακτήρισαν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με το παράλληλο πρόγραμμα μονομερή ενέργεια, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας τις ρυθμίσεις που ήθελε να προωθήσει για έγκριση από τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να το επανακαταθέσει μέτα τις γιορτές, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τους δανειστές. Κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο www.protothema.gr παραδεχόταν ότι η βασική διαμαρτυρία των δανειστών συμπυκνώνεται στο γεγονός πως το πολυνομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα δεν ήταν κοστολογημένο.

Μετά και τις αντιδράσεις δανειστών, αλλά και βουλευτών, επειδή το νομοσχέδιο κατατέθηκε χωρίς καν να έχει κοστολογηθεί επαρκώς και με διαδικασίες-εξπρές, για να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση «ανέκρουσε πρύμναν» και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και άλλους.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο protothema.gr ότι το νομοσχέδιο ​δεν θα προχωρήσει στη Βουλή, αλλά ​θα έρθει μετά τις γιορτές​, ​και ότι η απόφαση αυτή είναι οριστική.
Για την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στο EuroWorking Group, προκειμένου να μην θεωρηθεί «μονομερής ενέργεια» η κατάθεση του νομοσχεδίου.

Επί της ουσίας, κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε ​​την ενόχληση των Θεσμών για την κίνηση του νομοσχεδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά «έχουν και ​αυτοί τα δίκια τους».

Η εξέλιξη αυτή ικανοποίησε πάντως τους εταίρους μας, καθώς, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παράγοντας της ευρωζώνης, το θέμα λύθηκε με συναινετικό τρόπο. Όπως εξήγησε, κάποια κράτη-μέλη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη συντονισμού με τους Θεσμούς.

Εξάλλου, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup που συνεδρίασε νωρίτερα μέσω τηλεδιάσκεψης αποφάσισε ότι μέχρι αύριο η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων (συγκεκριμένα να δημοσιεύσει την υπουργική απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της υγείας), έτσι ώστε η απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τη Δευτέρα το πρωί.

Πηγή: protothema.gr