Τσίπρας: Έχουμε τηρήσει τις υποχρεώσεις μας για προσφυγικό, ώρα για συνεργασία

Gazzetta team
Τσίπρας: Έχουμε τηρήσει τις υποχρεώσεις μας για προσφυγικό, ώρα για συνεργασία
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει πετύχει μεγάλη πρόοδο στην προετοιμασία των κέντρων καταγραφής (Hotspots) στα νησιά του Αιγαίου.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και έχει πετύχει μεγάλη πρόοδο στην προετοιμασία των κέντρων καταγραφής προσφύγων και μεταναστών (Hotspots) στα νησιά του Αιγαίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου η Ελλάδα αναμένεται να δεχτεί μεγάλες πιέσεις για το προσφυγικό.

Τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα για μεγαλύτερη συνεργασία ώστε να μειωθεί η ροή ανθρώπων προς την Ευρώπη, ειδικά των μη προσφύγων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε πως η Αθήνα είναι έτοιμη για βαθύτερη συνεργασία και με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι νωρίτερα είχε εποικοδομητική συζήτηση με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Διευκρίνισε όμως ότι πρώτο μέλημα σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, την οποία και χαρακτήρισε «ανθρώπινη υποχρέωση».

Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σύσταση ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκής η οποία θα έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει σε μία επιβαρυμένη μεθόριο ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση ενός κράτους-μέλους.

Στη Σύνοδο θα συζητηθεί ακόμα η πρόταση της Κομισιόν για μετεγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία στις χώρες της Ευρώπης απευθείας από τους καταυλισμούς στην Τουρκία.

Πηγή: skai.gr