Οι αλλαγές που χρειάζεται η ΝΔ διχάζουν τους υποψήφιους αρχηγούς

Gazzetta team
Οι αλλαγές που χρειάζεται η ΝΔ διχάζουν τους υποψήφιους αρχηγούς
«Κρατάμε από το παρελθόν τα θετικά για να οικοδομήσουμε το μέλλον», δηλώνει ο Μεϊμαράκης -Ριζικές αλλαγές για «να είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε ως την Πρωτομαγιά», ανακοινώνει ο Κυριάκος -«Σκιώδη κυβέρνηση» εντός 10ημέρου, εξαγγέλλει ο Τζιτζικώστας -Επιμένει αντιπολιτευτικά ο Άδωνις.
Με στοχευμένες κινήσεις για την προσέλκυση των κοντινότερων στην υποψηφιότητα ενός εκάστου ψηφοφόρων, οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας τα «δίνουν όλα» στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της Κυριακής.
Η στάση απέναντι στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και οι αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να καταστεί εναλλακτική κυβερνητική δύναμη είναι τα ζητήματα στα οποία εστιάζουν τις επισημάνσεις τους οι υποψήφιοι αρχηγοί, που κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος.
Για παράδειγμα, ο τέως πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος θέλει να προσελκύσει όσους διαθέτουν παραδοσικαούς ισχυρούς κομματικούς δεσμούς με τη ΝΔ, αποστασιοποείται από τις θέσεις των ανθυποψηφίων του για ριζικές αλλαγές. «Επειδή ακούω συνεχώς θα τα αλλάξουμε όλα και φτάνουμε σε ένα σημείο κατεδάφισης, εγώ δεν πρόκειται να κατεδαφίσω», δηλώνει σε κάθε ευκαιρία.
«Δεν καταργείται ένα κόμμα αν έχει κάποια αρνητικά ή κάποιες αστοχίες ή ο Πρόεδρός του δεν συμπεριφερθεί σωστά», προσθέτει ο κ. Μεϊμαράκης. «Τα κόμματα κάνουν τις αλλαγές τους, έχουν το συναίσθημα της αυτοσυντήρησης, έχουν το συναίσθημα της επικαιροποίησης των απόψεών τους και προχωράνε. Το ίδιο θα γίνει και με τη Νέα Δημοκρατία. Άρα, εγώ θα κρατήσω από το παρελθόν κάθε τι το θετικό, γιατί έχουμε μεγάλη προσφορά στον Τόπο.
Έχουμε και τα αρνητικά μας, θα κάνουμε την αυτοκριτική μας, έχουμε και τις παραλείψεις και τα λάθη μας. Κρατάμε από το παρελθόν, λοιπόν, με σεβασμό όλα τα θετικά, που θα είναι η βάση για να οικοδομήσουμε το καινούργιο, ανταποκρινόμενοι στις δυσκολίες του παρόντος, που είναι πάρα πολλές, με βλέμμα προς το μέλλον, το κυβερνητικό, φτιάχνοντας και το κυβερνητικό μας πρόγραμμα».
Την Πρωτομαγιά έτοιμοι για τη διακυβέρνηση
Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς τα περίπου 4.000 μέλη του τελευταίου «γαλάζιου» συνεδρίου, καλεί τη βάση του κόμματος σε διάλογο επί των προτάσεων του για μια «ενωμένη, ανανεωμένη και αξιοκρατική Νέα Δημοκρατία».
«Έχω καταθέσει τις προτάσεις μου για το πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε μέσα σε 111 ημέρες την ανάταξη της Νέας Δημοκρατίας. Έχω προτείνει τον τρόπο που θα χτίσουμε την μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα ενώσει όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου στην υπηρεσία της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, εξαγγέλλοντας έκτακτο Εθνικό Συνέδριο, για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου, με στόχο «την επανεκκίνησή της παράταξης».
«Στις 11 Ιανουαρίου ξεκινάμε έναν δομημένο και οργανωμένο διάλογο με σκοπό να έχουμε έτοιμο το προσχέδιο του νέου μας Καταστατικού την 1η Φεβρουαρίου», επισημαίνει απευθυνόμενος στα μέλη και στους φίλους της ΝΔ που χαρακτηρίζει «σημαιοφόρους» στη προσπάθεια δημιουργικής ανανέωσης. «Τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε πώς θέλουμε την καινούργια Νέα Δημοκρατία», συνεχίζει. «Να διαβουλευτούμε με τους πολίτες. Να καταγράψουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας. Πρέπει στις 11 Ιανουαρίου να είμαστε έτοιμοι για τις 111 ημέρες δημιουργικής ανανέωσης που θα μας οδηγήσουν στην επανίδρυση της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης».
«Η Πρωτομαγιά του 2016, που συμπίπτει με την Κυριακή του Πάσχα, είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τη Νέα Δημοκρατία», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης. «Είναι το χρονικό εκείνο σημείο από το οποίο θα μπορούμε να απευθυνθούμε στους πολίτες, έτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας. Να απευθυνθούμε με αξιοπιστία όχι μόνο σε όσους πάντα στήριζαν τη Νέα Δημοκρατία αλλά και σε αυτούς που πολλές φορές δικαίως απομακρύνθηκαν από εμάς».
Τζιτζικώστας: Δύο αντιπρόεδροι και «σκιώδης κυβέρνηση»
Στο ανάλογο μοτίβο, ο έτερος υποψήφιος Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασε, σε ειδική εκδήλωση, τα «πρώτα πέντε βήματα για μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία», που τα περιέγραψε ως εξής:
1. Αμέσως μετά την εκλογή μου θα ορίσω δύο αντιπροέδρους. Έναν για να συντονίζει το κοινοβουλευτικό έργο και έναν που θα αναλάβει την ευθύνη διατύπωσης ενός Σχεδίου Αναγέννησης της χώρας, που θα εφαρμόσουμε ως κυβέρνηση.
2. Μέσα στις πρώτες δέκα μέρες θα συγκληθούν όλα τα όργανα του κόμματος για να έχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τεκμηριωμένη, αιχμηρή και υπεύθυνη στάση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργείται «σκιώδης κυβέρνηση».
3. Σε 15 μέρες θα ξεκινήσει ο διάλογος για τη διατύπωση του Σχεδίου Αναγέννησης της χώρας και ταυτόχρονα για ένα νέο Καταστατικό. Στόχος είναι, όσοι μετέχουν στις εκλογές ανάδειξης προέδρου την Κυριακή, να συμμετέχουν ηλεκτρονικά μέσα από ερωτηματολόγια στη δημόσια συζήτηση.
4. «Σ’ αυτό το διάλογο θα μπω πρώτος εγώ», είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, καταθέτοντας μια πρώτη δέσμη προτάσεων για συζήτηση. Για την οικονομία: Δίκαιο φορολογικό σύστημα και ένα κράτος που παράγει, βασισμένο στην αξιοκρατία. Για την ανάπτυξη: Ίσες ευκαιρίες σε όλους, ανοιχτούς ορίζοντες και σύγχρονη αντίληψη για την αγορά.
Για τις Θεσμικές αλλαγές: Προμετωπίδα η μάχη για συνταγματική αναθεώρηση και τα μέτρα ανάκτησης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Για την Παιδεία: Εθνική, εξωστρεφής, συνδεδεμένη με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Για την Υγεία και την Ασφάλιση: Εδώ και τώρα τομές βασισμένες στην κοινωνική Δικαιοσύνη και την ανταποδοτικότητα.
5. Στόχος μου, είπε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι στο τέλος της Άνοιξης του 2016, να οδηγήσω την παράταξη σε ένα ανοιχτό συνέδριο αναγέννησης της Κεντροδεξιάς. Να δούμε ποιοι είμαστε, ποιους εκφράζουμε και που θέλουμε να πάμε τη χώρα.
Ερώτηση Άδωνη για τα Ναυπηγεία Σύρου
Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά τη διαμάχη που είχε με τον Λάκη Λαζόπουλο, επανήλθε στα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα που θεωρεί το δικό του «ισχυρό χαρτί» στη κούρσα για τη διαδοχή, καταθέτοντας ερώτηση για το μέλλον του Ναυπηγείου Σύρου.
Ο κ. Γεωργιάδης, καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να δώσουν εξηγήσεις στη Βουλή αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τη στήριξη του Ναυπηγείου Σύρου, «καθώς, όπως είναι γνωστό, σοβαρές αγκυλώσεις απειλούν τη βιωσιμότητά του και καθιστούν αναγκαία τη στήριξη της Πολιτείας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: protothema.gr