Ιστορική απόφαση της Fed: Αύξησε τα επιτόκια έπειτα από δέκα χρόνια!

Gazzetta team
Ιστορική απόφαση της Fed: Αύξησε τα επιτόκια έπειτα από δέκα χρόνια!
Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην αναμενόμενη κίνηση, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο στο επίπεδο του 0,25%-0,5% - Τι σημαίνει αυτό για τις αγορές.

Το αναμενόμενο έπραξε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, προχωρώντας στην πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Η Fed επέλεξε να προχωρήσει σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ να διαμορφώνεται πλέον, στο επίπεδο του 0,25%-0,5%, σε μία κίνηση πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η κίνηση της Fed αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι η τράπεζα πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει, πιθανώς ανεπιστρεπτί, σε αναπτυξιακή πορεία και κυρίως ότι η αγορά εργασίας της χώρας έχει κατορθώσει να ανακάμψει με σταθερό ρυθμό.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της τράπεζας η απόφαση ήταν ομόφωνη, ενώ η Fed φροντίζει να τονίσει ότι η νομισματική πολιτική θα καταστεί περισσότερο «σφιχτή» με σταδιακό ρυθμό, γεγονός που μάλλον στέλνει το μήνυμα στις αγορές ότι θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων εντός του επόμενου έτους.

Παράλληλα η Fed έδωσε στη δημοσιότητα και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας μεταξύ 2015 και 2018. Για φέτος η τράπεζα αναμένει η ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ να αγγίξει το 2,1% (αμετάβλητος σε σύγκριση με την εκτίμηση Σεπτεμβρίου), να φθάσει στο 2,4% το 2016 (από 2,3% που ανέμενε τον Σεπτέμβριο), το 2,2% το 2017 (αμετάβλητη εκτίμηση σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο) και το 2% το 2018.

Σταθεροποιητική πορεία θα ακολουθήσει και η αγορά εργασίας με την ανεργία να φθάνει φέτος στο 5%, να υποχωρεί στο 4,7% το 2016 και να παραμένει σε αυτό το επίπεδο έως και το 2018.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι traders έσπευσαν να «διαβάσουν» με τον δικό τους τρόπο την ανακοίνωση της Fed, εκτιμώντας αυτή τη στιγμή ότι υπάρχουν πιθανότητες 50% για μία νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων - πιθανώς κατά 25 μονάδες βάσης - τον Μάρτιο του 2016.

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική αγορά, οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street διεύρυναν τα κέρδη τους, με τον Dow Jones να ενισχύεται κατά 0,5%, τον S&P 500 κατά 0,57% και τον Nasdaq κατά 0,59%.

Κοντά σε υψηλό μίας εβδομάδας κινήθηκε ο δείκτης δολαρίου - η πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών ανταγωνιστικών του νομισμάτων - ξεπερνώντας τις 98 μονάδες.

Πηγή: newmoney.gr