Πάνω από 9 δισ. θα κοστίσουν στην Τουρκία τα ρωσικά αντίποινα

Gazzetta team
Πάνω από 9 δισ. θα κοστίσουν στην Τουρκία τα ρωσικά αντίποινα
Οι Ρώσοι αντιπροσωπεύουν το 12,2% από τα 37 εκατ. τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Τουρκία και δαπανούν εκεί περίπου 3 δισ. δολάρια.

Στα 9 δισ. δολάρια στη χειρότερη περίπτωση υπολογίζει η τουρκική κυβέρνηση το κόστος που συνεπάγονται για την Τουρκία οι οικονομικές κυρώσεις της Ρωσίας, εκτίμηση που συμμερίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η εν λόγω τράπεζα προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ρωσοτουρκική ένταση για τις οικονομίες και των δύο χωρών, που διατηρούν στενές σχέσεις συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, των τροφίμων, του τουρισμού και των κατασκευαστικών έργων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, τόνισε πως η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι θα ανασταλεί πλήρως κάθε οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και τον βόρειο γείτονά της. Χαρακτήρισε, όμως, πολύ πιθανότερο το ενδεχόμενο να μειωθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών χωρίς να διακοπούν κάποιες κρίσιμες εξαγωγές. Στην περίπτωση αυτή ο αντίκτυπος στην τουρκική οικονομία θα είναι μια ετήσια μείωση του τουρκικού ΑΕΠ κατά 0,3% έως 0,4% που «θα προκύπτει εν μέρει από τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο της έντασης με τη Ρωσία και εν μέρει από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ήδη η τουρκική οικονομία». Αν επαληθευθούν αυτές οι εκτιμήσεις, η ζημία δεν θα υπερβαίνει τα 2,3 δισ. δολάρια ετησίως για την τουρκική οικονομία των 745 δισ. δολαρίων.

Οι εκτιμήσεις του Τούρκου αντιπροέδρου συνάδουν με εκείνες της EBRD που θεωρεί πιθανότερο να μειωθεί το τουρκικό ΑΕΠ από 0,3% έως 0,7% το επόμενο έτος κυρίως εξαιτίας των επιπτώσεων που θα έχει στον τουρισμό της γείτονος η ένταση με τη Ρωσία. Οπως αναφέρει, οι Ρώσοι τουρίστες αντιπροσωπεύουν το 12,2% από τα 37 εκατ. τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία κάθε χρόνο και δαπανούν εκεί περίπου 3 δισ. δολάρια. Ο Ερκιν Ισίκ, στρατηγικός αναλυτής της Turk Economi Bankasi AS στην Κωνσταντινούπολη, υπολογίζει ότι το συνάλλαγμα που φέρνουν στην Τουρκία οι Ρώσοι τουρίστες αντιπροσωπεύει το 1,4% του τουρκικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον κ. Σίμσεκ, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία βρισκόταν ήδη σε πτωτική πορεία πριν από την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους, ενώ κάτι ανάλογο συνέβαινε και με τις τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία. Εκτιμά επίσης πως θα εξακολουθήσει να μειώνεται το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και φέτος θα αντιπροσωπεύει το 4,7% του ΑΕΠ. Πάντως, ανεξάρτητοι οικονομικοί αναλυτές το υπολογίζουν σε 5%, αλλά εκτιμούν ότι όντως μειώνεται από το 5,8% του 2014.

Οπως, άλλωστε, τονίζει η EBRD, η τουρκική οικονομία δεν μπορεί να βγει αλώβητη από την κρίση, δεδομένου ότι οι οικονομικές κυρώσεις από τη Ρωσία θα οδηγήσουν σε αύξηση τις τιμές των εισαγωγών και τον πληθωρισμό στην Τουρκία, τον οποίο θα επιταχύνουν κατά 0,1% έως 0,2%. Εξάλλου, η EBRD υπολογίζει πως μέσα στο επόμενο έτος θα αυξηθεί κατά 25% το κόστος των ταξιδιών για τους Τούρκους, επιταχύνοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό κατά 0,5%. Ως σημαντικότερο συνεπακόλουθο της κρίσης με τη Ρωσία, η EBRD αναφέρει τον κίνδυνο να διακοπούν εντελώς οι εξαγωγές ρωσικής ενέργειας στην Τουρκία που «είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για το ρωσικό φυσικό αέριο και αντιπροσωπεύει το 18,8% των εσόδων της Gazprom».

Τονίζει επίσης ότι η Ρωσία είναι η έβδομη αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές και αντιπροσωπεύει το 3,8% του συνόλου των τουρκικών εξαγωγών και το 0,7% του τουρκικού ΑΕΠ.

Πηγή: kathimerini.gr