«Στρατός» 1.500 ανδρών για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Gazzetta team
«Στρατός» 1.500 ανδρών για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ
Η Frontex φεύγει, η νέα υπηρεσία αναλαμβάνει να επεμβαίνει στα σύνορα των κρατών-μελών, ακόμα και χωρίς αίτημα ή συγκατάθεσή τους - Θα αποτελείται από 1.500 άνδρες και θα διενεργεί συλλήψεις, δακτυλοσκοπήσεις και επαναπροωθήσεις - Νέο τελεσίγραφο προς Ελλάδα για το μεταναστευτικό.

Παρελθόν, ουσιαστικά, αποτελεί η Frontex με τη μορφή, τη δομή και τις ιδιότητες με τις οποίες την γνωρίζαμε, βάσει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύσταση μίας νέας υπηρεσίας, η οποία θα ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής» (European Border and Costguard Agency, EUBCGA), που παρουσιάστηκε και επισήμως σήμερα από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, και τον αρμόδιο Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Κυρίαρχο σημείο στην πρόταση της Κομισιόν είναι ότι η νέα συνοριοφυλαή-ακτοφυλακή θα μπορεί να ελέγχει και αν επεμβαίνει, όταν το κρίνει απαραίτητο, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ακόμα και αν το άμεσα ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος (ή κράτη-μέλη) της ΕΕ αντιτάσσεται.

Το νέο αυτό κοινό σώμα θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κενό που εμφανίστηκε όπως τώρα με τη χώρα μας, όταν η Frontex ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 743 άτομα προσωπικό για την Ελλάδα και μέχρι σήμερα μόνο 447 έχουν προβλεφθεί.

Με τη νέα πρόταση, αν οι ελλείψεις εξακολουθούν να υπάρχουν, τότε η Επιτροπή θα είναι σε θέση να εκδίδει εκτελεστική απόφαση και να επιτρέπει σε αυτό το σώμα να παρέμβει άμεσα σε καταστάσεις κρίσεων στα εξωτερικά σύνορα μίας χώρας.

Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα. Αν το κράτος-μέλος, από το οποίο ζητούνται μέτρα ή προετοιμάζεται στο έδαφός του η αποστολή δύναμης επέμβασης, δεν συνεργάζεται ή δεν εφαρμόζει τα μέτρα, τότε θα ξεκινάει η διαδικασία επί παραβάση.

Στο σημείο αυτό, η πρόταση προβλέπει ότι ένα κράτος-μέλος θα μπορεί να αρνηθεί τον έλεγχο των συνόρων του, μόνο αν συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων που απαιτείται, για να «μπλοκάρει» την πρόταση της Επιτροπής (ενισχυμένη πλειοψηφία).

Το σημείο αυτό αναμένεται να προκαλέσει και «τριβή», καθώς από πολλά κράτη ενδέχεται να ερμηνευθεί ως εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.



Τα βασικά σημεία της πρότασης της Κομισιόν προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Μία «δεξαμενή» 1.500 συνοριοφυλάκων, προερχόμενων από τα κράτη-μέλη κατ' αναλογία. Τα κράτη-μέλη με εξωτερικά σύνορα Σένγκεν θα διαθέσουν το 2% του ανθρώπινου δυναμικού τους και τα κράτη-μέλη χωρίς εξωτερικά σύνορα Σένγκεν το 3%.

- Η νέα υπηρεσία θα διοικείται από μια Επιτροπή, στην οποία θα εκπροσωπούνται τα κράτη-μέλη και η οποία θα εκπονεί εκθέσεις και αξιολογήσεις, σε σχέση με το πόσο ευάλωτα είναι τα κράτη-μέλη στα σύνορά τους, πόσο κινδυνεύουν και από ποιους κινδύνους.

- Αυτή η Επιτροπή θα εκδίδει συστάσεις και θα ζητά από τα κράτη διορθωτικά μέτρα. Επιπλέον, θα αποφασίζει αν και κατά πόσο θα πρέπει να στείλει στο κράτος-μέλος ομάδες ταχείας επέμβασης.

- Οι ομάδες θα επιχειρούν στα κράτη-μέλη υπό την αιγίδα των εθνικών υπηρεσιών και θα μπορούν να διενεργούν συλλήψεις, δακτυλοσκοπήσεις και να επαναπροωθούν όσους πρέπει.

- Η αποστολή των ομάδων επέμβασης θα γίνεται σε τρεις ημέρες (σ.σ. ταχείας επέμβασης).

Η επιτυχία του εγχειρήματος, όπως προκύπτει, βασίζεται στη θέληση των εμπλεκόμενων κρατών-μελών να συνεργαστούν. Η πρόταση φέρει την υπογραφή του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, και του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς. Σήμερα, πήρε το «πράσινο φως» από το Κολλέγιο των Επιτρόπων και παρουσιάστηκε και επισήμως.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση, ως ενισχυτικό στοιχείο για τη δημιουργία της νέας συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής, από τον Ιανουάριο έως και τον Νοέμβριο του 2015 εντοπίστηκαν σχεδόν 1,5 εκατ. παράνομες συνοριακές διελεύσεις, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο προϋπολογισμός αυτού του νέου σώματος θα διπλασιαστεί σε σχέση αυτόν που είχε η Frontex και έτσι από 140 εκατ. ευρώ θα φτάσει τα 280 εκατ. το 2016 και τα 322 εκατ. έως το 2022.

Και αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν

Επίσης, η νέα συνοριοφυλακή-ακτοφυλακή θα βοηθά στη διαδικασία επιστροφής, στις χώρες προέλευσής τους, των μεταναστών εκείνων, των οποίων η αίτηση χορήγησης ασύλου απορρίπτεται. Προς το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό γραφείο επιστροφών.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παραπόνων για την περίπτωση που ένα άτομο θεωρεί ότι έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματά του.

Εξάλλου, η Επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν, προκειμένου να επιτραπεί η διενέργεια συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (χερσαία, θαλάσσια και εναέρια).

Παράλληλα θα γίνεται ταυτοποίηση των βιομετρικών στοιχείων των επιβατών με βάσεις δεδομένων, όπως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, η βάση δεδομένων της Interpol για απωλεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα και αντίστοιχα εθνικά συστήματα πληροφοριών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα άτομα που εισέρχονται στην ΕΕ δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι υποχρεωτικοί από και προς τρίτες χώρες.

Η πρόταση θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν οι 28 ηγέτες θα δώσουν το «πράσινο φως».


Δηλώσεις Τίμερμανς και Αβραμόπουλου

Παρουσιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε: «Σ’ ένα χώρο ελεύθερης μετακίνησης χωρίς εσωτερικά σύνορα, η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης πρέπει να γίνει κοινή ευθύνη. Η προσφυγική κρίση ανέδειξε σαφείς αδυναμίες και κενά στον υπάρχοντα μηχανισμό φύλαξης των συνόρων».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής θα ενισχύσει την ασφάλεια για τους Ευρωπαίους πολίτες και θα βελτιώσει τη διαχείριση των συνόρων.

«Σήμερα δημιουργούμε περισσότερη Ευρώπη, για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, για την αύξηση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών, για την ενίσχυση του συστήματος ασύλου γι αυτούς που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και για την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» δήλωσε ο Έλληνας επίτροπος.

Νέο τελεσίγραφο στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Εν τω μεταξύ, αυστηρές συστάσεις προς την Ελλάδα περιλαμβάνει το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή και αποκαλύπτει σήμερα η «Καθημερινή».

Όπως αναφέρει το προσχέδιο, «η εφαρμογή είναι ανεπαρκής και πρέπει να επιταχυνθεί. Για το κεκτημένο του Σένγκεν που πρέπει να διατηρηθεί, είναι απαραίτητο να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων».

Πιο αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής θέματα στα οποία τα κράτη-μέλη πρέπει να έχουν κάνει πρόοδο μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου.

1. Αντιμετώπιση των ελλείψεων στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν, κυρίως με συστηματικούς ελέγχους ασφάλειας. Πρόληψη πλαστών εγγράφων.

2. Αντιμετώπιση ελλείψεων στη λειτουργία των hotspots (διασφάλιση ότι Frontex και η EASO θα διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό).

3. Συστηματική καταγραφή και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της άρνησης καταγραφής και περιορισμό δευτερογενών ροών.

4. Εφαρμογή των αποφάσεων μετεγκατάστασης

5. Διασφάλιση της πραγματικής επιστροφής των ανθρώπων που δεν επιτρέπεται να μείνουν και παροχή στήριξης στα κράτη μέλη όσον αφορά τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

6. Ενίσχυση μέτρων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων

7. Διασφάλιση της εφαρμογής και την επιχειρησιακή συνέχεια στα ακόλουθα:

- Υποστήριξη προς τα κράτη μη μέλη της ΕΕ κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων για να ολοκληρώσουν την καταγραφή σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ.

- Της Συνόδου Κορυφής της Βαλέτα, ιδίως όσον αφορά την επιστροφή και την επανεισδοχή, και

- Σχέδιο Δράσης της ΕΕ-Τουρκίας

8. Εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος επανεγκατάστασης

Μίνι σύνοδος την Πέμπτη για το μεταναστευτικό

Εν τω μεταξύ, μίνι σύνοδος για το μεταναστευτικό στο περιθώριο της Συνοδού Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η οκταμερής συνάντηση θα γίνει στο γραφείο της αντιπροσωπείας της Αυστρίας στις Βρυξέλλες και θα παραστεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η μίνι Σύνοδος θα εστιάσει σε θέματα μετανάστευσης και ιδιαίτερα στο σχέδιο μετεγκατάστασης των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία.

Το σχέδιο αυτό είχε προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου.

Σκοπός του είναι η διευκόλυνση της Τουρκίας στη σίτιση και υποστήριξη των Σύρων προσφύγων, μέσω της μετεγκατάστασης τους από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: protothema.gr