Η Moody's μείωσε κατά 10 δολάρια τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου

Gazzetta team
Η Moody's μείωσε κατά 10 δολάρια τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου
Μετά τη «γεφύρωση» των διαφορών της Δύσης με το Ιράν και τη μελλοντική ενεργοποίηση του τελευταίου στη διεθνή αγορά του πετρελαίου, οι ελάχιστες τιμές του «μαύρου χρυσού» θα διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα


Στη «διόρθωση» των εκτιμήσεών της για την τιμή του αργού πετρελαίου κατά το 2016, προέβη ο οίκος Moody's, μειώνοντας κατά 10 δολάρια ανά βαρέλι την πρόβλεψή της, μετά την αποτυχία των μελών του ΟΠΕΚ να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής.

Η πρόσφατη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, με την άρνηση – κυρίως – της Σαουδικής Αραβίας να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, ώστε να διακοπεί και συγκρατηθεί η πτώση της τιμής του αργού, σε συνδυασμό με τη «γεφύρωση» των σχέσεων της Δύσης με μία ακόμη μεγάλη δύναμη στην παραγωγή του «μαύρου χρυσού», το Ιράν, αναμένεται, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, να συντηρήσει τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου για μεγαλύτερο διάστημα απ' ότι αρχικά είχε υπολογιστεί.

Ως εκ τούτου, ο οίκος Moody's διαμόρφωσε τις προβλέψεις του για την τιμή ανά βαρέλι στα 48 δολάρια, από 58 που είχε εκτιμήσει ότι θα καταλήξει στο τέλος του 2016. Η προβλεπόμενη άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν αναμένεται να περιορίσει την αύξηση της τιμής του βαρελιού στα 5 δολάρια το 2017 και άλλα τόσα το 2018, κρατώντας τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

Η Moody's προβλέπει ότι το 2020, η τιμή του βαρελιού θα φτάσει τα 63 δολάρια το βαρέλι, λίγο πάνω από το μισό των 114 δολαρίων που ήταν μόλις το καλοκαίρι του 2014.

Πηγή: protothema.gr