Μαστίγιο και καρότο: «Κόκκινα δάνεια» και «παράλληλο πρόγραμμα» στη Βουλή

Gazzetta team
Μαστίγιο και καρότο: «Κόκκινα δάνεια» και «παράλληλο πρόγραμμα» στη Βουλή
Το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση έφερε στην Βουλή και το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» προκειμένου οι διατάξεις να συζητηθούν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη και στην Ολομέλεια την Παρασκευή και την Δευτέρα.

Σε μία προσπάθεια η κυβέρνηση να «μαζέψει» τις αντιδράσεις για το τσουνάμι μέτρων που έρχεται αφενός με τα κόκκινα δάνεια τώρα, αλλά και στη συνέχεια με το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών φέρνει παράλληλα στη Βουλή μέτρα κοινωνικής προστασίας.

Με το πακέτο του παράλληλου προγράμματος στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθούν τομές και μεταρρυθμίσεις ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα παράλληλα με την κατά γράμμα τήρηση του Μνημονίου.

Στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν όπως η παράταση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης για το 2016 και οι ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική συλλογή των στοιχείων όλων των προνοιακών επιδομάτων.

Συγκεκριμένα:

Ιδρυση Κέντρων Κοινότητας. Πρόκειται για τα λεγόμενα «ΚΕΠ Φτωχών» που θα λειτουργούν υπό τους ΟΤΑ για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες.
Καθολική υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και νόμιμων μεταναστών με δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και ενίσχυση της νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
Παροχή δυνατότητας στους Δήμους για απαλλαγή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από δημοτικούς φόρους και τέλη (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και υπόλοιποι δικαιούχοι των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης)
Χρονική επέκταση των παροχών – ηλεκτρικό ρεύμα, σίτιση και στέγαση - στους δικαιούχους των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης
Διευκόλυνση των διαδικασιών για τον διορισμό γιατρών στο ΕΣΥ
Κίνητρα για να επιλέξουν οι ιατροί να κάνουν το αγροτικό τους σε απομακρυσμένες περιοχές και άγονα νησιά
Ιδρυση Γενικού Νοσοκομείου Θήρας
Διορισμός των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ του 1997
Δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους ανέργους
Υποστήριξη νέων επαγγελματιών με κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΥΑ
Εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμού για την ΒΙΟΜΕ
Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού των ΟΤΑ σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού ΑΜΕΑ
Νομοθετική ρύθμιση για την αποτέφρωση των νεκρών
Δυνατότητα στο πλαίσιο της κινητικότητας να επιστρέψουν οι δημοτικοί αστυνομικοί από τα σωφρονιστικά καταστήματα
Επιλύεται το ζήτημα κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών σε αγρότες-εργοδότες
Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα επιδόματα επικινδυνότητας και ανθυγιεινής εργασίας
Επαναφορά ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια

Πηγή: iefimerida.gr