Αυτόπτες μάρτυρες: Ο Αμπαούντ καθοδηγούσε τηλεφωνικά την επίθεση

Gazzetta team
Αυτόπτες μάρτυρες: Ο Αμπαούντ καθοδηγούσε τηλεφωνικά την επίθεση
Συγκλονιστικές λεπτομέρειες βγαίνουν στην επιφάνεια – Ο «εγκέφαλος» της επιχείρησης βρισκόταν μόλις λίγα τετράγωνα απόσταση και συνομιλούσε τόσο με τον έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο γήπεδο, όσο και με τους δράστες του θεάτρου

Ο εγκέφαλος της πολλαπλής επίθεσης στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ καθοδηγούσε μέσω τηλεφώνου τη δράση των τριών τρομοκρατών που εισέβαλαν στο θέατρο Μπατακλάν, όπως αποκαλύφθηκε από τις ομολογίες που έδωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι λεπτομέρειες είναι συγκλονιστικές. Ο Αμπαούντ εθεάθη να παρκάρει το αυτοκίνητό του τέσσερα μπλοκ απόσταση από το θέατρο. Όπως ειπώθηκε, θαμώνες της περιοχής παρατήρησαν ότι μιλούσε συνεχώς στο κινητό του για περισσότερη από μία ώρα. Ο Αμπαούντ είχε ξυρισμένο το κεφάλι και φορούσε φαρδιά ρούχα. Όταν η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του Βέλγουσύρου τρομοκράτη, αναγνωρίστηκε από πολλούς πολίτες, οι αναφορές των οποίων σχημάτισαν ένα ψηφιδωτό πληροφοριών, οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν στο παραπάνω συμπέρασμα.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Αμπαούντ καθοδηγούσε κατά γράμμα τις κινήσεις των τριών τρομοκρατών στο Μπατακλάν, οι οποίοι σκόρπισαν το θάνατο σε δεκάδες ανθρώπους. Η συγκεκριμένη εκτίμηση επιβεβαιώθηκε από την ανάλυση των συνομιλιών που είχε ο Βέλγος τρομοκράτης, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Μπιλάλ Χαντφί, ο οποίος ήταν ένας από τους τρεις βομβιστές αυτοκτονίας στο γήπεδο Σταντ Ντε Φρανς και αμέσως μετά, με τους τρεις άνδρες που εισέβαλαν στο Μπατακλάν με αυτόματα όπλα.

Επίσης, ο Αμπαούντ καταγράφηκε από τις κάμερες των δρόμων, επιβεβαιώνοντας πως βρισκόταν λίγα μόλις μέτρα από το επίκεντρο των γεγονότων. Ο Βελγοσύρος «εγκέφαλος» της πολλαπλής τρομοκρατικής ενέργειας στο Παρίσι, σκοτώθηκε από ευρεία επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας σε κτιριακό συγκρότημα στο Σαν Ντενί, πέντε μέρες αργότερα.

Πηγή: protothema.gr