Τουρκία προς Ρωσία: Η υπομονή μας έχει τα όριά της

Gazzetta team
Τουρκία προς Ρωσία: Η υπομονή μας έχει τα όριά της
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε στην «Corriere della Sera» ότι η αντίδραση της Μόσχας ήταν «υπερβολική», σημειώνοντας πως η Ρωσία «έχει βάλει τον εαυτό της σε μια γελοία θέση».

Μια ημέρα έπειτα από το νέο «θερμό» επεισόδιο με το ρωσικό πολεμικό πολεμικό πλοίο και το τουρκικό αλιευτικό στο Αιγαίο, η Άγκυρα προειδοποιεί τη Μόσχα ότι η υπομονή της εξαντλείται, χαρακτηρίζοντας «υπερβολική» την αντίδραση της Ρωσίας την Κυριακή.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξήγησε πως Ρωσία και Τουρκία πρέπει να αποκαταστήσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαν πάντα αλλά, όπως τόνισε, «η υπομονή μας έχει και ένα όριο».

«Το δικό μας πλοίο ήταν απλά ένα αλιευτικό. Μου φαίνεται ότι η αντίδραση του ρωσικού πολεμικού πλοίου ήταν υπερβολική», είπε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως η Μόσχα «έχει ήδη βάλει τον εαυτό της σε μια γελοία θέση» με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να κατηγορεί την Τουρκία ότι κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας για να προστατεύσει τις προμήθειες πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος.

«Κανείς δεν το πίστεψε αυτό», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην «Corriere della Sera», ενώ την ίδια ώρα άσκησε κριτική όσον αφορά στις ρωσικές στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία, λέγοντας πως είχαν στόχο την ενδυνάμωση του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και όχι την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

«Δυστυχώς οι Ρώσοι δεν βρίσκονται στη Συρία για να πολεμήσουν κατά των τζιχαντιστών», είπε, προσθέτοντας πως μόνο το 8 τοις εκατό των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στοχεύουν την ακραία ισλαμιστική οργάνωση και πως το 92 τοις εκατό είναι κατά άλλων ομάδων που μάχονται τον Άσαντ.