Καλλιστεία για γέλια και για κλάματα (pics)

Gazzetta team
Καλλιστεία για γέλια και για κλάματα (pics)
Το 1952 το «Εθνος» οργανώνει τον πρώτο, μεταπολεμικά, πανελλήνιο διαγωνισμό ομορφιάς για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς. Γράφει ο Θανάσης Διαμαντόπουλος.

Από τότε, το ταξίδι της ελληνική ομορφιάς γνώρισε μεγάλους διεθνείς σταθμούς, αυτούς που προσέδωσαν και στον εγχώριο θεσμό των καλλιστείων εκτυφλωτική λάμψη, που σήμερα έχει ξεθωριάσει. Το 1964, η Κορίνα Τσοπέη, έχοντας ήδη αναδειχθεί Σταρ Ελλάς, κατακτά τον τίτλο της Μις Υφήλιος στο Μαϊάμι. Στη θέα της, τα αμερικανικά έντυπα ανακαλύπτουν εκ νέου την Αφροδίτη. Το 1997, η Μις Ελλάς Ειρήνη Σκλήβα κερδίζει στο Μπάγκαλορ της Ινδίας τον τίτλο της Μις Κόσμος κατατροπώνοντας 87 καλλονές απ' όλο τον κόσμο. Η ελληνική ομορφιά ζει πιένες.

Πέρασαν χρόνια και ήρθε η κρίση που δεν έκανε διακρίσεις. Προ ημερών, η Μις Τουρισμός 2015 Θεοδώρα Ντανιέλα Ντεμοράις-Μοσχούρη έφυγε κακήν-κακώς από την Κίνα που διοργανώνεται ο φετινός διαγωνισμός Μις Κόσμος, αφήνοντας την Ελλάδα, για πρώτη φορά ύστερα από 52 χρόνια, χωρίς εκπροσώπηση. Ηταν η τρίτη στη σειρά επιλαχούσα που κέρδισε τον τίτλο της σε έναν διαγωνισμό που έγινε στο ατελιέ του σχεδιαστή νυφικών Θεόδωρου Τρανούλη... Χωρίς πολλά φλας, χωρίς τυμπανοκρουσίες και συνωστισμό δημοσιογράφων για μια δήλωση της νέας «βασίλισσας της ομορφιάς»...

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το κακό μαντάτο έκανε τον γύρο των ηλεκτρονικών μέσων: Η αποχώρηση της εκπροσώπου της Ελλάδας Θεοδώρας Ντεμοράις-Μοσχούρη από τον διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς Μις Κόσμος. Μερικές μέρες αργότερα η ίδια δήλωσε ότι δεν της είχαν στείλει τις φωτογραφίες με τις οποίες θα εμφανιζόταν στο site του διαγωνισμού, τα βίντεο παρουσίασης της υποψηφιότητάς της, ούτε καν τη χαρακτηριστική κορδέλα του τίτλου με τον οποίο θα παρουσιαζόταν.

Παρόντα στην εκλογή της Σταρ Ελλάς ήταν μόνο τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Μάλιστα, ήταν αναγκασμένα να κρατούν σημειώσεις... στο γόνατο.
Παρόντα στην εκλογή της Σταρ Ελλάς ήταν μόνο τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Μάλιστα, ήταν αναγκασμένα να κρατούν σημειώσεις... στο γόνατο.

Το ότι έχασε τα εισιτήρια για Κίνα που τις είχαν αγοράσει οι Ελληνες διοργανωτές επειδή δεν είχε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση βίζας, την υποχρέωσε ηθικά να προσφερθεί να καλύψει τα έξοδα του ταξιδιού με δικά της χρήματα. Και η φτώχεια φέρνει γκρίνια.

Ο μάνατζερ της Ελληνίδας Μις, Νίκος Μπάμπαλης, θεωρεί υπεύθυνο για την προβληματική οργάνωση τον κάτοχο των δικαιωμάτων για τους κορυφαίους τίτλους ομορφιάς που απονέμονται στην Ελλάδα, Βασίλη Πρεβελάκη, ο οποίος «έχει απορροφηθεί», όπως λέει, από τη δραστηριότητά του ως καθηγητής πληροφορικής. Ο έμπειρος μάνατζερ στηρίζει το επιχείρημά του στο γεγονός ότι ο τελευταίος διαγωνισμός έγινε στο ατελιέ του σχεδιαστή Τρανούλη.

Τον τίτλο της Σταρ Ελλάς 2015 κατέκτησε η Μικαέλα Φωτιάδη.
Τον τίτλο της Σταρ Ελλάς 2015 κατέκτησε η Μικαέλα Φωτιάδη.

Ωστόσο, ο διοργανωτής των καλλιστείων, γιος του αείμνηστου Γιώργου Πρεβελάκη που ταύτισε το όνομά του με την ιστορία του λαμπερού θεσμού από το 1968 και μετά, έχει διαφορετική άποψη: «Επιλέξαμε να γίνει ο διαγωνισμός στο ατελιέ του σχεδιαστή νυφικών Θ. Τρανούλη γιατί είχαμε συνάψει σύμβαση συνεργασίας με το κανάλι "Ε" στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος. Το "Ε" αποχώρησε από τη σύμβαση αυτή αφήνοντάς μας σε εκκρεμότητα και ο κ. Τρανούλης προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει στη διεξαγωγή του κάστινγκ, για το οποίο, λόγω των καθυστερήσεων που μας δημιούργησε το "Ε", είχαμε βρεθεί προ απροόπτου. Δηλαδή πλησίαζαν οι μέρες και δεν είχαμε καιρό να κάνουμε κάτι οργανωμένο».

Οσο για την αποχώρηση της Ελληνίδας Μις, ο μάνατζέρ της Νίκος Μπάμπαλης υποστηρίζει ότι η Θεοδώρα έφυγε από την Κίνα γιατί δεν άντεχε τον ανταγωνισμό, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «δεν την υπολόγιζαν στην Ελλάδα ως άξια αντιπρόσωπο και πήγε με άδεια χέρια».

Το σκηνικό, μπροστά στο οποίο πόζαραν οι διαγωνιζόμενες, ήταν φτιαγμένο από ένα πανί. Μάλιστα, δεν έφτανε για όλες...
Το σκηνικό, μπροστά στο οποίο πόζαραν οι διαγωνιζόμενες, ήταν φτιαγμένο από ένα πανί. Μάλιστα, δεν έφτανε για όλες...

Από την πλευρά του, ο διοργανωτής των καλλιστείων κ. Πρεβελάκης ισχυρίζεται ότι στις 29 Νοεμβρίου δέχτηκε e-mail από τη διοργανώτρια του Μις Κόσμος που έλεγε ότι η Θεοδώρα ζήτησε να φύγει από τον διεθνή διαγωνισμό γιατί δεν αισθανόταν καλά ψυχολογικά επειδή η γιαγιά της είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οποια και να είναι η αλήθεια, τα λόγια του μάνατζερ της Ελληνίδας υποψήφιας απηχούν την καθοδική πορεία του θεσμού: «Δεν υπάρχουν πλέον χορηγοί για να πληρώσουν τα καλλιστεία. Γιατί ο θεσμός έχει φθαρεί τελείως. Δεν τα υπολογίζουν...».

Τα χρόνια της δόξας

Οι εστεμμένες Mις Ελλάς Κατερίνα Γαλιάτσου, Σταρ Ελλάς Μικαέλα Φωτιάδη και Μις Τουρισμός Θεοδώρα Ντανιέλα Ντεμοράις-Μοσχούρη.
Οι εστεμμένες Mις Ελλάς Κατερίνα Γαλιάτσου, Σταρ Ελλάς Μικαέλα Φωτιάδη και Μις Τουρισμός Θεοδώρα Ντανιέλα Ντεμοράις-Μοσχούρη.

Η Νίνα Βλάχου, η Γωγώ Ατζολετάκη, η Τίνα Ρούσου, η Μαρία Τζομπανάκη, η Μαίρη Βιδάλη, η Μαίρη Μηλιαρέση, η Λίτσα Γιαγκούση, η Μπέλα Αδαμοπούλου, η Βερόνικα Αργέντζη, η Ελεάνα Παγουρά και η Βάνα Μπάρμπα κέρδισαν τίτλους, κυρίως αυτόν της Μις Ελλάς μετά την Κορίνα Τσοπέη, που θεωρείται εμβληματική φυσιογνωμία για την ελληνική ομορφιά. Ολα αυτά τα ονόματα μεσολάβησαν μέχρι την έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης και του επόμενου μεγάλου σταθμού στην ιστορία των καλλιστείων που ήταν η παρουσίασή τους από τον ΑΝΤ1.

Πολλοί θυμούνται ότι το 1990 κέρδισε η σημερινή παρουσιάστρια του Mega Τζένη Μπαλατσινού. Ηταν μια εποχή που όλα παρέχονταν απλόχερα λόγω των υψηλών τηλεθεάσεων: από τα δώρα των χορηγών στις νικήτριες μέχρι τα λεφτά για τη διοργάνωση. Για τα επόμενα 20 χρόνια, ο τίτλος της Σταρ Ελλάς άνοιγε δρόμους που οδηγούσαν παντού.

Η Κορίνα Τσοπέη (πάνω) και η Ειρήνη Σκλήβα κέρδισαν τον τίτλο της Μις Κόσμος το 1964 και το 1997 αντίστοιχα.
Η Κορίνα Τσοπέη (πάνω) και η Ειρήνη Σκλήβα κέρδισαν τον τίτλο της Μις Κόσμος το 1964 και το 1997 αντίστοιχα.

Ο θεσμός γνώρισε τέτοια απήχηση που σύμφωνα με παλιά εργαζόμενη στα καλλιστεία, το 1995 που κέρδισε η Εύη Αδάμ, είχαν φτάσει στις 1.700 οι συμμετοχές στα προκριματικά! Να σημειωθεί ότι σήμερα οι διοργανωτές θεωρούν «επιτυχία» το γεγονός ότι στα καλλιστεία του 2015 η επικοινωνία που έγινε μέσω των sites και των σελίδων του διαγωνισμού στο Facebook απέδωσε 400 συμμετοχές. Και ίσως πρόκειται όντως για επιτυχία, αφού οι εγχώριες προοπτικές του τίτλου της Σταρ Ελλάς έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, όπως εξηγεί στο «Εθνος» η κάτοχος του τίτλου για το 2014, Ισμήνη Νταφοπούλου.

«Μετά τα καλλιστεία οι δουλειές μου πάνω-κάτω ήταν ίδιες. Η μεγάλη ευκαιρία των κοριτσιών που συμμετέχουν είναι η αποστολή τους στο εξωτερικό. Εγώ πήγα στο Μαϊάμι και εκπροσώπησα την Ελλάδα στο Miss Universe». Να σημειώσουμε ότι η Ισμήνη δεν είχε την πρόθεση να συμμετάσχει στον διαγωνισμό αλλά της το πρότειναν οι διοργανωτές. «Αν το καλοσκεφτείς, εν μέσω κρίσης είναι λίγο προκλητικό να ασχολείται ο κόσμος με τα καλλιστεία ή να τα βλέπει στην τηλεόραση. Τα κάνουν όσο πιο διακριτικά μπορούν οι διοργανωτές απλά για να κρατούν τον θεσμό ζωντανό. Τώρα έχουν αλλάξει οι εποχές, δεν υπάρχει η τηλεόραση, οι χορηγοί που έκαναν τα δώρα» συμπληρώνει η ίδια, επιβεβαιώνοντας την παρακμή των καλλιστείων...

Η αρχή της πτώσης
Το πρώτο μεγάλο πλήγμα στη διοργάνωση ήταν ο θάνατος του Γιώργου Πρεβελάκη το 2006. «Οργανωτής των καλλιστείων από το '90 ήταν ο ΑΝΤ1. Εμείς παραχωρούσαμε το σήμα (trademark), την τεχνογνωσία που είχε ο πατέρας μου και την όλη διαδικασία συμμετοχής στους διαγωνισμούς του εξωτερικού. Με το που πέθανε ο πατέρας μου το 2006 ανέλαβα εξ ολοκλήρου, μέχρι που η κρίση ανάγκασε τον ΑΝΤ1 να αποχωρήσει από τη συνεργασία παρά το γεγονός ότι είχαμε 5ετές συμβόλαιο που είχε υπογραφεί το 2010» εξηγεί ο Βασίλης Πρεβελάκης.

Το 2010 σταμάτησε η τηλεοπτική κάλυψη των καλλιστείων. Ο ΑΝΤ1 αποχώρησε και δεν υπήρξε άλλος σταθμός να ενδιαφερθεί. «Τα καλλιστεία είχαν κουραστεί σαν προϊόν καθώς για πολλές δεκαετίες κυριαρχούσε το ίδιο κόνσεπτ!» λένε άνθρωποι του καναλιού.

Ο Βασίλης Πρεβελάκης εξηγεί ότι έγιναν προσπάθειες να κρατηθεί ο θεσμός ζωντανός, όμως οι δυσκολίες αυξάνονταν χρόνο με τον χρόνο. «...η σύμβαση διακόπηκε, το 2011 το κάναμε μέσα από το Tlife της Τατιάνας Στεφανίδου, την επόμενη χρονιά κάναμε κάποιες επαφές με το "Ε". Το 2013 αποφασίσαμε να το κάνουμε με κάποιο άλλο κανάλι που δεν έχει νόημα να αποκαλύψω. Το 2014 ήταν ήδη σε εξέλιξη οι συνομιλίες με το "Ε". Το 2015 ήταν να καλυφθούν από το κανάλι αλλά λόγω των capital controls αισθάνθηκαν ότι δεν μπορούν να στηρίξουν μια παραγωγή. Οποιοσδήποτε μπορούσε να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση αυτό το καλοκαίρι το έκανε», λέει ο κ. Πρεβελάκης...

Πηγή: ethnos.gr