Το ΔΝΤ μένει: Οπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση

Gazzetta team
Το ΔΝΤ μένει: Οπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση
«Ανέκρουσε πρύμναν» η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ και της συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα.
Μετά τον «πόλεμο» που ξέσπασε ανάμεσα σε Βερολίνο και Αθήνα με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί αποχώρησης του Ταμείου, η κυβέρνηση κάνει βήματα πίσω. Η Γερμανία ξεκαθάρισε χθες πως δεν τίθεται καμία περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ.

Ενδεικτικό είναι πως χθες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα απολύτως απαραίτητη, ανέφερε ότι «δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα».

Γεροβασίλη: Η Αθήνα γνωρίζει πως το Ταμείο είναι στη συμφωνία έως τον Μάρτιο
Σήμερα ήταν σειρά της κυβέρνησης -μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη- να ξεκαθαρίσει πως το ΔΝΤ συμμετέχει σίγουρα έως τον Μάρτιο, αλλά ενδεχομένως και μετά, στο ελληνικό πρόγραμμα. Τόνισε όμως πως η κυβέρνηση μπορεί να εκφράζει απόψεις για τον ρόλο του Ταμείου.

Η κα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Star, αναφερόμενη στο ΔΝΤ, είπε:

«Το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα και αυτό δεν ήταν ευχάριστο για κανέναν. Ξαφνικά εμείς δεν αλλάξαμε στάση για το ΔΝΤ και τον ρόλο του. Αυτό είναι το ένα κομμάτι της συζήτησης. Το άλλο είναι ότι ξέρουμε ότι το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα, αυτό έρχεται από την προηγούμενη συμφωνία. Και η καινούργια συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι έχει το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο έως τον Μάρτιο, οπότε το ίδιο θα αποφασίσει την περαιτέρω πορεία του. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

«Αλλο οι υποχρεώσεις μας απέναντι στο ΔΝΤ και άλλο να λέμε την άποψή μας»
Σημείωσε πάντως πως «είναι άλλο οι υποχρεώσεις που έχει η χώρα έναντι του ΔΝΤ, τις οποίες γνωρίζει. Ενδεχομένως το ΔΝΤ να συμμετάσχει και σε αυτό το πρόγραμμα, και αυτό είναι κάτι που το ξέρει η κυβέρνηση, όμως είναι άλλο να λέει η κυβέρνηση την άποψή της για τον ρόλο του ΔΝΤ».

Τι είπε για την κόντρα Τσίπρα - Σόιμπλε
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, αναφερόμενη στην αντιπαράθεση που προέκυψε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε: «Δεν ξεκινήσαμε καμία κόντρα με τον κ. Σόιμπλε. Απαντήσαμε σε δημοσιεύματα και απαντήσαμε σε δηλώσεις του ίδιου. Προηγήθηκαν όλα αυτά».

Η κα Γεροβασίλη ανέφερε πως δεν θα μπορούσε ασφαλώς να έρθει η κυβέρνηση και να πει ξαφνικά ότι το ΔΝΤ είναι καλοδεχούμενο στην Ευρώπη, διότι γνωρίζει ότι έχει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις, όπως και γνωρίζει ότι κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη θέλουν αυτές οι απόψεις να επιβληθούν στην Ελλάδα, «γιατί αυτά που ζητάνε στην Ευρώπη δεν έχουν συμβεί σε καμία χώρα της Ευρώπης και αυτοί οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι θα είχαν μεγάλη δυσκολία αυτά να τα επιβάλουν στην Ελλάδα, διότι δεν θα τα επέτρεπε η Ευρώπη».

«Χρησιμοποιούν λοιπόν ως άλλοθι το ΔΝΤ για να επιβάλουν μέτρα στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη», επέμεινε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Υπογράμμισε δε ότι «κάθε φορά που κάποιος θα βγαίνει στο εξωτερικό και θα στρέφεται κατά της χώρας και του ελληνικού λαού, θα παίρνει και την απάντηση που του αξίζει».


Πηγή: iefimerida.gr