Γερμανικό ΥΠΕΞ: Να ενισχύσουμε, όχι να αποδυναμώσουμε την Ελλάδα

Gazzetta team
Γερμανικό ΥΠΕΞ: Να ενισχύσουμε, όχι να αποδυναμώσουμε την Ελλάδα
«Πρέπει να παραμείνει ένα αγκυροβόλιο σταθερότητας».
Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της «πρέπει να παραμείνει ένα αγκυροβόλιο σταθερότητας» δηλώνει ο γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροτ.

«Η παρούσα κατάσταση στον κόσμο, στον οποίο επικρατούν κρίσεις, αλλά και στην Ευρώπη, μας υποχρεώνει να διατηρήσουμε τη συνοχή μας και είμαι φυσικά πεπεισμένος, ότι η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο κατώφλι μεταξύ Εγγύς και Μέσης Ανατολής, στη γειτονιά μιας ακόμα εύθραυστης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τα Δυτικά Βαλκάνια, πρέπει να παραμείνει ένας πόλος σταθερότητας και ακριβώς σε αυτήν πολιτική είμαστε δεσμευμένοι. Δεν θέλουμε να αποδυναμώσουμε την Ελλάδα, θέλουμε να την ενισχύουμε» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο γερμανός υφυπουργός υπογραμμίζει ότι η κυβέρνησή του είχε πάντοτε την άποψη ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει ισότιμος εταίρος στην ΕΕ και την Ευρωζώνη», ενώ θεωρεί «την αντίληψη, ότι κάποιες δυνάμεις του κακού από το εξωτερικό οδήγησαν την Ελλάδα στο γκρεμό, άστοχη και απλουστευτική».

Για τη νέα ελληνική συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς, ο Μίχαελ Ροτ επισημαίνει πως «είναι το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού» όπως συμβαίνει άλλωστε πάντα με τις διαπραγματεύσεις και ότι «ξαναβρίσκουμε στο μνημόνιο αυτό που χρειάζεται επειγόντως η Ευρώπη, δηλαδή ανάπτυξη, επενδύσεις, δομικές μεταρρυθμίσεις».

Θεωρεί λανθασμένη την αντίληψη ότι οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες ταυτίζονται με την πολιτική των χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ διότι πολλοί εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων και οι σοσιαλδημοκράτες, «εν τω μεταξύ έχουμε επιτύχει στην Ευρώπη μια αλλαγή πολιτικής, η οποία για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια έχει θέσει εμφατικά στο επίκεντρο την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Το ίδιο το μνημόνιο θεωρεί μάλιστα ότι έχει χαρακτήρα κοινωνικό, δεδομένου ότι σε αυτό περιλαμβάνονται «ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, μια λειτουργούσα κοινωνική διοίκηση, ένα σύγχρονο δίκαιο κοινωνικό κράτος».

Κατά τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό στην εποχή της παγκοσμιοποίησης «οι οικονομικοί παίκτες δεν ενδιαφέρονται πλέον καθόλου για τα εθνικά σύνορα» και στο πλαίσιο αυτό η Ευρώπη «προσπαθεί να διασώσει την υπεροχή της πολιτικής» επί της οικονομίας.

Στην παρούσα φάση των κρίσεων σε όλον τον κόσμο αλλά και στην Ευρώπη, είμαστε υποχρεωμένοι «να διατηρήσουμε τη συνοχή μας» τονίζει και υπογραμμίζει ότι η Γερμανία έχει μεν κεντρικό, αλλά όχι ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη, όμως, είναι και μια ομαδική προσπάθεια». Η Γερμανία «ένας ισχυρός παίκτης σε μια ομάδα 28 κρατών, αλλά παίζουν και άλλοι στο γήπεδο» και «προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες της σε μια Ευρώπη των κρίσεων» δηλώνει.

Ο κ. Ροτ δηλώνει επίσης «πολύ υπερήφανος για το γεγονός ότι η Γερμανία κατάφερε παρ΄ όλες τις δυσκολίες να ανταποκριθεί στο καθήκον της να δεχθεί πάρα πολλούς πρόσφυγες», ανταποκρινόμενη έτσι στις υποχρεώσεις της «ως μεγαλύτερης και οικονομικά ισχυρότερης χώρας» της ΕΕ.ι ταυτόχρονα έχετε δίκιο.

Πηγή: tovima.gr