+slo-gun

Οργή δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ κατά της ΕΛ.ΑΣ. για την Ειδομένη

Οργή δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ κατά της ΕΛ.ΑΣ. για την Ειδομένη

Οργή δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ κατά της ΕΛ.ΑΣ. για την Ειδομένη

Tην οργή των εκπροσώπων του Τύπου προκάλεσε η χθεσινή απόφαση για την απομάκρυνση (και την προσαγωγή ορισμένων) δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ από την Ειδομένη κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης μεταφοράς των μεταναστών. Δημοσιογράφοι και φωτογράφοι με ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για απόπειρα φίμωσης του Τύπου. 

Η πρώτη αντίδραση ήρθε χθες από την Ενωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης η οποία κατήγγειλε ότι η ΕΛ.ΑΣ.  προχώρησε σε επιχείρηση φίμωσης του Τύπου στην Ειδομένη πριν αρχίσει την επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών από την περιοχή. 

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της υπό το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων, αστυνομικοί προσήγαγαν στις 06.30 π.μ. στο αστυνομικό τμήμα Ευζώνων δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη, με προφανή σκοπό να μην υπάρχει δημοσιογραφική μαρτυρία για τις αστυνομικές ενέργειες που ακολούθησαν στη συγκεκριμένη περιοχή. Η επίκληση της δημοσιογραφικής ιδιότητας και η επίδειξη του δελτίου αναγνώρισης από τους δημοσιογράφους-μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν κρίθηκαν από τους αστυνομικούς επαρκής λόγος για να σταματήσει η προσαγωγή των συναδέλφων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί ενέργειες όπως η παραπάνω ξεκάθαρη προσπάθεια περιορισμού της ελευθεροτυπίας. «Η προστασία του πολίτη, η οποία είναι αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, προϋποθέτει την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας και την ανεμπόδιστη άσκηση της δημοσιογραφίας. Ο περιορισμός τους προστατεύει μόνο αμφίβολα επικοινωνιακά συμφέροντα όσων τον επιβάλλουν», σημειώνουν. 

Η καυστική ανακοίνωση των φωτορεπόρτερ

Στην ανακοίνωση η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος σημειώνει με δηκτικό τρόπο το γεγονός ότι η αστυνομία δεν ήθελε την παρουσία μαρτύρων στη «φιλανθρωπική της δράση».

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση, η Ε.Φ.Ε. υπογραμμίζει: «Επικροτώντας αυτή την έξαρση αστυνομικής σεμνότητας παρακαλεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να την ενημερώνει εφεξής για παρεμφερείς φιλανθρωπικές δραστηριότητες ούτως ώστε οι φωτορεπόρτερ να προσέρχονται μόνοι τους σε κάποιο αστυνομικό τμήμα και να πίνουν εκεί φρόνιμα τον καφέ τους μέχρι την ολοκλήρωση του εκάστοτε φιλανθρωπικού έργου της αστυνομίας».

Η ανακοίνωση καταλήγει αφήνοντας αιχμές για την παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ελευθερίας του Τύπου και του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση. Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΦΕ έχει ως εξής:

«Ειδομένη: Η διακριτικότητα της αστυνομικής φιλανθρωπίας

Το αληθινά φιλανθρωπικό έργο τελείται πάντα διακριτικά, μακριά από τα βλέμματα τρίτων.

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.) υποθέτει ότι οι αυθαίρετες προσαγωγές που έγιναν τα ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου, σε βάρος των δυο μοναδικών φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη λίγο πριν ξεκινήσει η αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, δηλώνουν απλώς τη σεμνότητα της αστυνομίας που δεν ήθελε μάρτυρες ενόσω θα προέβαινε στη φιλανθρωπική της δράση.

Επικροτώντας αυτή την έξαρση αστυνομικής σεμνότητας, η Ε.Φ.Ε. παρακαλεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να την ενημερώνει εφεξής για παρεμφερείς φιλανθρωπικές δραστηριότητες ούτως ώστε οι φωτορεπόρτερ να προσέρχονται μόνοι τους σε κάποιο αστυνομικό τμήμα και να πίνουν εκεί φρόνιμα τον καφέ τους μέχρι την ολοκλήρωση του εκάστοτε φιλανθρωπικού έργου της αστυνομίας.

Τέλος, δεδομένου ότι οι φωτορεπόρτερ πρέπει να έχουν πλήρη γνώση της πραγματικότητας, αφού η φύση του επαγγέλματός τους συνίσταται στην απεικόνιση της πραγματικότητας, η Ε.Φ.Ε. προτείνει στην ΕΛ.ΑΣ να βοηθήσει τους φωτορεπόρτερ να απαλλαγούν από τις αυταπάτες τους, εισηγούμενη την κατάργηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ελευθερίας του τύπου και του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση». 

Στο πλευρό των φωτορεπόρτερ και η ΕΣΗΕΑ

Τις προσαγωγές δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ το πρωί της Τετάρτης από τις αστυνομικές δυνάμεις στην Ειδομένη καταγγέλλει και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Η ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας πάντα την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, θεωρεί ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν προσπάθεια περιορισμού του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθεροτυπίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Γιώργος Κοσμόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως δεν κατανοεί γιατί έπρεπε να απομακρυνθούν οι δημοσιογράφοι και κυρίως οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ιδιαίτερα αυτές που παρείχαν ιατρική βοήθεια, από το χώρο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της αστυνομίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Best of internet