+slo-gun

Τσίπρας: Μήνυμα σταθερότητας η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (pics)

Τσίπρας: Μήνυμα σταθερότητας η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (pics)

Τσίπρας: Μήνυμα σταθερότητας η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (pics)

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας την τριμερή...

Ως μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, «σε μια περίοδο που η περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη, η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται ο πόλος σταθερότητας».

Κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, λίγο πριν ξεκινήσει η τριμερής, ο πρωθυπουργός μίλησε για πολύ σημαντική στρατηγικής σημασίας συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχεται τον κ. Αναστασιάδη εδώ. Πρόσθεσε ότι είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάζουν εκ του σύνεγγυς όλες τις τελευταίες εξελίξεις, και σε σχέση με το προσφυγικό, με τη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία. Μάλιστα, είπε ότι η χαρά σήμερα είναι διπλή «γιατί έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε μεταξύ μας, οι δύο μας, ταυτόχρονα όμως και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, προχωρώντας σε μια πολύ σημαντική στρατηγικής σημασίας συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο».

«Θα έχουμε τη χαρά» συνέχισε «να επαναλάβουμε μια παρόμοια στρατηγικής σημασίας συνεργασίας, αυτή τη φορά και με το Ισραήλ, τον Γενάρη στη Λευκωσία». 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι «με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται παράγοντες σταθερότητας και συνεργασίας για την προκοπή και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή», ενώ υπογράμμισε δε ότι σε μια περίοδο που η περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη, η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται ο πόλος σταθερότητας. 

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβάλει και στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα στην περιοχή και θα δώσει τέλος στην 40χρονη και πλέον κατοχή του βόρειου κομματιού.

Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες και του κυπριακού λαού γιατί, όπως είπε, αυτή την περίοδο οι διμερείς διαβουλεύσεις τους, όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και η συμβολή που η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σε τομείς όπως οι εγγυήσεις, είναι πάρα πολύ σημαντικές. 

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να πει οτιδήποτε δημόσια που αφορά τον διεξαγόμενο διάλογο, γιατί, όπως ανέφερε, πιστεύει ότι αυτή την ώρα η επικέντρωση πρέπει να είναι στην ουσία και την αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχουμε και όχι στον δημόσιο διάλογο πάνω στα μεγάλα εθνικά θέματα, αρκεί να υπάρχουν οι κοινές αρχές, αξίες και οι επιδιωκόμενοι στόχοι και εδώ υπάρχει πλήρης ταύτιση. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Ανασταδιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η τρίτη αυτή στη σειρά τριμερής συνάντηση με την Αίγυπτο και η διακήρυξη των Αθηνών «εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τις γείτονες χώρες και ευελπιστώ ότι θα υπάρξει μια διεύρυνση». 

«Αυτό» πρόσθεσε «δεν μπορώ να το πω δημόσια, αλλά θα το πω κατ' ιδίαν, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψή μου στην Ιορδανία, που δημιουργεί κάποιες άλλες δυναμικές συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή».

Ακόμα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «η άριστη συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα, όχι απλά θα συνεχίσει αλλά θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή ώστε από κοινού να διαδραματίσουμε τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε». Τέλος, ευχήθηκε «ό,τι καλύτερο στις προσπάθειες που καταβάλλετε για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει». 

Την ίδια ώρα, ο κ. Αλ Σίσι ευχαρίστησε τους κ.κ. Τσίπρα και Αναστασιάδη και υπογράμμισε ότι η τριμερής συνάντηση αντανακλά τις βαθιές σχέσεις των τριών χωρών και συμβάλλει στην ανάπτυξη των λαών, στη συνεργασία και στον συντονισμό για διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

«Έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά και προνόμια που μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των λαών μας», πρόσθεσε ο Αλ Σίσι.

Πηγή: protothema.gr

Best of internet