Τσίπρας: «Εξαιρετικές προοπτικές» για την οικονομική συνεργασία με την Αίγυπτο

Gazzetta team
Τσίπρας: «Εξαιρετικές προοπτικές» για την οικονομική συνεργασία με την Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός είπε πως Ελλάδα και Αίγυπτος είναι δυο αρχαίοι πολιτισμοί της Μεσογείου που «μπόλιασαν» τον παγκόσμιο πολιτισμό και τώρα ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ειρήνη, την ευημερία, την συνεργασία και την ανάπτυξη

Στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας έπειτα από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της τρίτης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως Ελλάδα και Αίγυπτος είναι δυο αρχαίοι πολιτισμοί της Μεσογείου που «μπόλιασαν» τον παγκόσμιο πολιτισμό και τώρα ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ειρήνη, την ευημερία, την συνεργασία και την ανάπτυξη

«Διαμορφώνονται εξαιρετικές προοπτικές για την οικονομική συνεργασία στην ενεργεία, για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, για τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, για τον κατασκευαστικό τομέα και τις υποδομές», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, όλα αυτά τα γεγονότα καθιστούν ιδιαίτερης σημαίας την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ αναφέρθηκε στις δύο συμφωνίες που θα υπογραφούν ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Πρόκειται για δύο συμφωνίες συνεργασίας των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με δύο αιγυπτιακά λιμάνια.

«Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ενδυναμώνει τις γέφυρες μεταξύ τριών ηπείρων. Σε μια περίοδο που η γειτονία μας αποσταθεροποιείται, η συνεργασία μας μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πεδίο σταθερότητας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, είπε πως με τον κ. Αλ-Σίσι μίλησε για το θέμα της Συρίας και το πώς θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση δια της διπλωματικής οδού στην χώρα αυτή, αλλά και στη Λιβύη καθώς και για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Ελλάδα θέλει να στηρίξει επίσης την περαιτέρω συνεργασία με την Αίγυπτο στα ευρωπαϊκά φόρα και αντίστοιχα η Αίγυπτος να στηρίξει τη συνεργασία με την Ελλάδα στον Οργανισμό Ισλαμικών Κρατών.

Πηγή: protothema.gr