Με ιδιωτικοποιήσεις και πώληση δανείων «κλείνει» το deal για το 1 δισ.

Gazzetta team
Με ιδιωτικοποιήσεις και πώληση δανείων «κλείνει» το deal για το 1 δισ.
Επιστρέφουν απόψε από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, για να ξεκινήσουν από αύριο οι τελικές διαβουλεύσεις με το «κουαρτέτο» των δανειστών -Σήμερα θα δώσει ο ESM και τα τελευταία χρήματα για τις ελληνικές τράπεζες.

Με την δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι θα προχωρήσουν άμεσα τα μέτρα της δεύτερης λίστας των προαπαιτουμένων γα την δόση του 1 δισ. ευρώ, επιστρέφουν απόψε από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, για να ξεκινήσουν από αύριο οι τελικές διαβουλεύσεις με το «κουαρτέτο» των δανειστών.

Σήμερα θα δώσει ο ESM και τα τελευταία χρήματα για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ στις Βρυξέλλες όλοι εξέφραζαν την ικανοποίησή τους γιατί οι ανάγκες τους περιορίστηκαν σε περίπου 5,5 δισ. αντί 10+15 δισ. που είχαν αρχικά διατεθεί στη χώρα μας.

Το σχέδιο πλέον, όπως το περιέγραψαν οι κ.κ. Ντάιζελμπλουμ και Μοσχοβισί προβλέπει ότι έως τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν κλείσει ουσιαστικά τα πέντε πιο «καυτά» ζητήματα της ατζέντας:

1. Αποκρατικοποιήσεις: μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα δημιουργηθεί το νέο υπέρ-Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας και θα εξειδικευτεί η λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων. Το ζήτημα πλέον είναι ποια περιουσιακά στοιχεία θα εκχωρήσει το κράτος, εκτός από αυτά που θεωρούνται ήδη δεδομένα, όπως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια κλπ. Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει την κίνηση αυτή ως συμφέρουσα για το δημόσιο, εφόσον ένα μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας και όχι αποκλειστικά για πληρωμή του δημοσίου χρέους. Μένει να φανεί αν τα έσοδα αυτά που θα μένουν στη χώρα, θα έρθουν από τώρα ή θα αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν στο μακρινό μέλλον.

2. «Κόκκινα δάνεια»: δημιουργείται και στη χώρα μας η αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δηλαδή τα κόκκνα δάνεια θα περνάνε στα χέρια τρίτων. Η αρχή θα γίνει με τα επιχειρηματικά δάνεια ενώ η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να ισχύσει και για τα στεγαστικά. Επιδιώκεται να εξαιρεθούν και κάποιοι κλάδοι επιχειρήσεων, που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τη χωρα (ενδεχομένως πχ της ναυτιλίας).

3. Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο: οι δανειστές θέλουν μείωση αποδοχών για χαμηλόμισθους «μη προσοντούχους» υπαλλήλους.

4. Φορολογία: νέο Περιουσιολόγιο, σύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΓΓΔΕ, διάδοση πλαστικού χρήματος, επιλογή νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Θα περιληφθούν και αλλαγές στα εισοδήματα του 2015, όπως ενδεχομένως ο φόρος στα ενοίκια, ή και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

5. Άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής Ενέργειας - ΑΔΜΗΕ

Κατόπιν τούτων, μαζί με ήσσονες αλλαγές στην αγορά, «κλείνει» το πακέτο του 1 δισ. ευρώ και μετά τις γιορτές τίθενται επί τάπητος οι μειώσεις στις συντάξεις και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και οι συνολικότερες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος για το 2016 (με αφορολόγητο βάσει δαπανών με κάρτες κλπ).

Πηγή: protothema.gr