+slo-gun

Ντάισελμπλουμ: Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων

Ντάισελμπλουμ: Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων

Ντάισελμπλουμ: Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να υλοποιηθεί το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων ώστε να «ξεκλειδώσει» η υποδόση του 1 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε μετά τη λήξη του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Eurogroup και ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισαν ότι τα δυσκολότερα θέματα, το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό, θα συζητηθούν αργότερα.  

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Eurogroup και ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισαν ότι τα δυσκολότερα θέματα, το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό, θα συζητηθούν αργότερα. 

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στέφθηκε με επιτυχία, με σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» τόνισε ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών, ο οποίος προσέθεσε ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος θα είναι μικρότερο από 5,5 δισ. ευρώ. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τη νέα δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων έως τα μέσα Δεκεμβρίου. «Μετά μπορούμε να εστιάσουμε στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κλείσουν και την πρώτη αξιολόγηση» συνέχισε.

Ντα'ι'σελμπλουμ: Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων

Όσον αφορά στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τόνισε ότι το τελικό σχέδιο θα είναι «στο τραπέζι» πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε ειδική αναφορά και στο ζήτημα των συντάξεων, σημειώνοντας ότι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ανοιχτή και οι πρώτες συζητήσεις αναμένονται στις αρχές του νέου έτους. 

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι έχει διαπιστωθεί βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας.

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων προσερχόμενοι στη συνάντηση 

Την αισιοδοξία του ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται πλέον σε σωστή τροχιά εξέφρασε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης της ευρωομάδας στις Βρυξέλλες, βρέθηκε για άλλη μια φορά η χώρα μας και συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων.

«Έχει χαθεί πολύς χρόνος με την Ελλάδα, όμως, τώρα το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά» ανέφερε ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος ερωτηθείς για τις επιδόσεις της ευρωζώνης εντός του 2015 απάντησε ότι υπήρξαν «θετικές» και αρνητικές στιγμές. Στις θετικές ανέφερε την ισχυροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης σχεδόν σε όλες τις χώρες, «εκτός από μία», ενώ στις αρνητικές ανέφερε το ότι χάθηκε πολύς χρόνος με την Ελλάδα.

«Από οικονομικής πλευράς έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε τέλος ο Γ. Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, αλλά η οικονομία βελτιώνεται. 

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις, αναφέρθηκε στην ανάγκη να φριαχτεί ένα «μακροχρόνια βιώσιμο και ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα» στη χώρα μας ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, που συνδέεται με την υποδόση του ενός δισ. ευρώ. 

«Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος» τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνάντηση. Η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2016. Όσον αφορά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού το Σάββατο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι κίνηση αυτή οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο και ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις. 

Σέλινγκ: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα

Μετά τις κρίσεις των προηγούμενων ετών, η Ελλάδα είναι σε «καλό δρόμο», και αυτά που η Αθήνα υλοποίησε στο πλαίσιο του τρίτου πακέτο βοήθειας είναι ήδη περισσότερα από όλα μαζί από το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε δηλώσεις του σε Αυστριακούς δημοσιογράφους πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό, εξακολουθούν να υπάρχουν δύσκολοι τομείς, ενώ και οι πλειοψηφίες στην ελληνική Βουλή είναι οριακές, ωστόσο ένα θετικό μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα ψήφισε τον προϋπολογισμό και βρίσκεται σε καλό δρόμο να εκπληρώσει και τα τελευταία σημεία.

Στουμπ: Υπάρχουν καθυστερήσεις στο ασφαλιστικό αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν 

«Όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Οι μεγάλες αποφάσεις θα ληφθούν λίγο μετά από τη νέα χρονιά. Όσον αφορά την Ελλάδα είναι δύο πράγματα που είναι και άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το ένα είναι το ευρώ και το άλλο η ζώνη του Σένγκεν και νομίζω ότι είναι μια σαφής ένδειξη μιας Ένωσης που βασίζεται σε κανόνες» ανέφερε προσερχόμενος στο Eurogroup o Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.

Ο συχνά επικριτικός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Eurogroup έχει δει μεγάλη πρόοδο στην Ελλάδα και πως το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει καλή συνεργασία. «Υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στο ασφαλιστικό αλλά νομίζω ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί και μετά τη νέα χρονιά θα είμαστε πάλι σοφότεροι». 

Πηγή: ethnos.gr

Best of internet