Αβραμόπουλος: Εθνικισμός, ξενοφοβία και λαϊκισμός απειλούν την Ευρώπη

Gazzetta team
Αβραμόπουλος: Εθνικισμός, ξενοφοβία και λαϊκισμός απειλούν την Ευρώπη
«Χρειάζεται να επιβραδύνουμε τις ροές και να προσφέρουμε ένα καλύτερο καταφύγιο σε όλους, ιδίως κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες» τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. και των Δυτικών Βαλκανίων

Η επιστροφή του εθνικισμού και η άνοδος της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού στην Ευρώπη είναι μία σημαντική απειλή για όλες τις χώρες, επισήμανε από το Σεράγεβο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Κάτι τέτοιο θέτει σε αμφισβήτηση το κοινό μας ευρωπαϊκό όραμα όσο και την ιδέα μιας Ευρώπης χωρίς αποκλεισμούς» τόνισε, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου και υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, και τον υπουργό Ασφάλειας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Ντράγκαν Μέκτιτς, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων.

«Αντί για τέτοιου είδους αντιδράσεις, έχω την πεποίθηση πως θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε αυτές τις προκλήσεις - την προσφυγική κρίση, τις μεταναστευτικές ροές και την τρομοκρατική απειλή - ως καταλύτη προς επανεξέταση και ενδυνάμωση των σχέσεων μας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, πρέπει να εμβαθύνουμε την ενότητα, τη συνεργασία και τον συντονισμό μας.

Για τις προσφυγικές ροές κατά μήκος της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων ο κ. Άβραμόπουλος υπογράμμισε πως «χρειάζεται να επιβραδύνουμε τις ροές και να προσφέρουμε ένα καλύτερο καταφύγιο σε όλους, ιδίως κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες».

Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ανέφερε πως «εγκρίθηκε ολοκληρωμένο σχέδιο ενάντια στην τρομοκρατία μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να ανταποκριθούμε με συλλογικό τρόπο σε αυτήν την απειλή».

Πηγή: protothema.gr