Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου η ψήφιση των προαπαιτούμενων για το ένα δισ. ευρώ από τη Βουλή

Gazzetta team
Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου η ψήφιση των προαπαιτούμενων για το ένα δισ. ευρώ από τη Βουλή
Υπό καθορισμό το χρονοδιάγραμμα - Για νέο γύρο... σκληρής διαπραγμάτευσης ετοιμάζεται η κυβέρνηση - Τα «αγκάθια» στη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα.

«Μίνι» παράταση, μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, παίρνει η κατάθεση και ψήφιση του πακέτου με τα 13, συνολικά, προαπαιτούμενα, τα οποία πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει τη δόση του ενός δισ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα της κατάθεσης και ψήφισης των προαπαιτούμενων στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα σε άτυπη κυβερνητική σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με υπουργούς στο γραφείο του στη Βουλή.

Στην κορυφή της ατζέντας είναι τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλη νομοθεσία, σχετικά με τις αρμοδιότητες και ιδιαιτέρως τα όρια, με τα οποία θα δράσουν οι σύμβουλοι διαχείρισής τους.

Οι δανειστές κρίνουν επίσης απαραίτητη την είσοδο ιδιωτών στον ΑΔΜΗΕ, με σκοπό την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και με την πρόταση της κυβέρνησης για θυγατρική της ΔΕΗ, που θα ασχολείται με την κατανομή του δικτύου στο Δημόσιο, να μην τους καλύπτει.

Η υιοθέτηση της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, οι συστάσεις της οποίας αφορούν σε πετρελαϊκά προϊόντα και αναψυκτικά, είναι ακόμα μία νομοθεσία που πρέπει να ψηφιστεί.

Αλλά και το θέμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπαίνει στο τραπέζι, με τους δανειστές να ζητούν πλήρη ανεξαρτησία του φορέα και το υπουργείο Οικονομικών να αντιτίθεται. Καθοριστική θα είναι η επιλογή του αντικαταστάτη της Κατερίνας Σαββαΐδου, καθώς σκοπός των δανειστών είναι ο φορέας να ξεφύγει από τα πρότυπα ενός δημόσιου φορέα υπό τη νομική μορφή ανώνυμης εταιρείας.

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για ζητήματα που επίσης περιλαμβάνονται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι ετοιμάζεται, πάλι, για... σκληρή διαπραγμάτευση, όπως προκύπτει από την κυβερνητική σύσκεψη και εν όψει της -αναμενόμενης για αύριο- επιστροφής των επικεφαλής του Κουαρτέτου στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το θέμα των διαγωνισμών για τις τηλεοπτικές συχνότητες, αλλά και το ασφαλιστικό, η πορεία του κοινωνικού διαλόγου και ειδικότερα η προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει εναλλακτικές λύσεις, ώστε οι περικοπές του 1,8 δισ. ευρώ να μην προέλθουν από τη μείωση των κύριων συντάξεων.

Σε αυτή τη διαβούλευση η κυβέρνηση επιμένει να βάλει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά την άρνηση που εισέπραξε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσφατο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Το θέμα επίσης συζητήθηκε στη σημερινή σύσκεψη και αναμένεται να φανεί, σύντομα, τι προτίθεται να πράξει σχετικά το Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να κατατεθεί, πριν από τα Χριστούγεννα, νομοσχέδιο παράλληλου προγράμματος, με δράσεις από διάφορα υπουργεία.

Πηγή: protothema.gr