Η εξήγηση του Τούρκου ΥΠΕΞ για τα τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ

Gazzetta team
Η εξήγηση του Τούρκου ΥΠΕΞ για τα τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ
Από μόνες τους οι αεροπορικές επιχειρήσεις δεν θα είναι αρκετές για να εκδιώξουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος από τη Συρία και χρειάζεται μια αποτελεσματική χερσαία δύναμη μέσω της υποστήριξης στη μετριοπαθή αντιπολίτευση της Συρίας.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας Kanal 24.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως η Τουρκία έχει καθήκον να προστατεύσει τους στρατιώτες της γύρω από την ελεγχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος ιρακινή πόλη Μοσούλη και ο λόγος της παρουσίας τους εκεί είναι απλώς για να εκπαιδεύσουν και να συμβουλεύσουν τους ιρακινούς συναδέλφους τους.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε χθες πως η Βαγδάτη μπορεί να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αν τα τουρκικά στρατεύματα που έχουν σταλεί στο βόρειο Ιράκ δεν αποσυρθούν μέσα σε 48 ώρες.Ο Αμπάντι δήλωσε πως η ανάπτυξη εκατοντάδων μελών των τουρκικών δυνάμεων έγινε χωρίς την έγκριση ή τη γνώση της ιρακινής κυβέρνησης και χαρακτήρισε την ανάπτυξή τους ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας.

Όμως ο Τσαβούσογλου είπε στη συνέντευξη στο Kanal 24 πως ο Αμπάντι έχει ζητήσει επανειλημμένα ενεργότερη τουρκική υποστήριξη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Είπε πως πιστεύει ότι άλλες χώρες έχουν παίξει έναν ρόλο στην αντίδραση του Ιράκ.

"Είναι καθήκον μας να παράσχουμε ασφάλεια στους στρατιώτες μας που παρέχουν εκπαίδευση εκεί", είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε χθες πως η δραστηριότητα είναι μια συνηθισμένη εναλλαγή στρατιωτών για την υποστήριξη ενός στρατοπέδου που οι τουρκικές δυνάμεις είχαν στήσει προηγουμένως με αίτημα του κυβερνήτη της Μοσούλης και σε συντονισμό με το ιρακινό υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο ο ιρακινός υπουργός Άμυνας Χάλεντ αλ-Ομπέιντι δήλωσε πως είπε στον τούρκο ομόλογό του πως η πιο πρόσφατη ανάπτυξη τούρκων στρατιωτών έγινε χωρίς ενημέρωση ή συντονισμό με τη Βαγδάτη και ότι πρέπει να αποσυρθούν.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως η Τουρκία έχει έντονες διαφορές με το Ιράν σχετικά με την πολιτική στη Συρία και στο Ιράκ και ότι οι σεκταριστικές πολιτικές της Τεχεράνης είναι ένας κίνδυνος για την περιοχή, αλλά δεν υπάρχει κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε επίσης πως η Τουρκία υποστήριζε πάντα το Ιράν και θέλει να διατηρεί καλές σχέσεις μαζί του, αλλά κάλεσε την Τεχεράνη να αποφύγει "ισχυρισμούς και συκοφαντία", χωρίς να διευκρινίζει σε τι αναφέρεται


Πηγή: iefimerida.gr