Στη Βουλή φέρνει ο Λοβέρδος την αγορά 10 "Σινούκ" με 120 εκατ δολάρια

Gazzetta team
Στη Βουλή φέρνει ο Λοβέρδος την αγορά 10 "Σινούκ" με 120 εκατ δολάρια
Τη νέα προμήθεια αποκάλυψε το ΘΕΜΑ - «Αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η δαπάνη 120 εκατ. δολαρίων για τα συγκεκριμένα μεταχειρισμένα και πολυχρησιμοποιημένα ελικόπτερα, όταν στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια προκειμένου να ανταποκριθούν σε καθημερινές και κοινωνικά αδυσώπητες ανάγκες;» ρωτά ο κ. Λοβέρδος.

Την αποκάλυψη που έκανε το ΘΕΜΑ ότι η κυβέρνηση σιωπηρά έκανε νέα παραγγελία εξοπλιστικών συμφωώντας να προμηθευτεί 10 μεταχειρισμένα ελικόπτερα Σινούκ από την αμερικανική εταιρεία Boeing, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος.


Ο βουλευτής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» κατηγορεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για συνεχείς αιφνιδιασμούς της Βουλής σημειώνοντας ότι για την νέα παραγγελία αρχικού προϋπολογισμού 120 εκατ.δολαρίων δεν ενημερώθηκε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η δαπάνη 120 εκατομμυρίων δολαρίων για τα συγκεκριμένα μεταχειρισμένα και πολυχρησιμοποιημένα ελικόπτερα όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα, όταν συνάδελφοι σας στην Κυβέρνηση αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια προκειμένου να ανταποκριθούν σε καθημερινές και κοινωνικά αδυσώπητες ανάγκες;» είναι το ερώτημα που θέτει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.


«Πιστεύετε ότι η ενημέρωση της Βουλης μειώνει την εκτελεστική σας αρμοδιότητα» ρωτά ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει σε άλλο σημείο «πώς μπορεί να νομιμοποιηθεί στους πολίτες στα κόμματα και τους βουλευτές η πρακτική του πιο φίλο κατηγόρου έλληνα πολιτικού να αιφνιδιάζει τους πάντες με τις εξοπλιστικές επιλογές του, όταν δίχως καμία θεσμική ενημέρωση εμφανίζεται ο ίδιος να αποφασίζει και να διατάσσει;».

Η ερώτηση του κ. Λοβέρδου προς τον κ. Καμμένο έχει ως εξής :
«Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
κ. Παναγιώτη Καμμένο

Κύριε Υπουργέ

Από το δημοσίευμα του Πρώτου θέματος 6/12/2015 ενημερώνονται οι πολίτες τα κόμματα και οι βουλευτές πως το ΚΥΣΕΑ δια περιφοράς αποδέχτηκε εισήγηση για την αγορά 10 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων ΣΙΝΟΥΚ, αντί του τιμήματος των 120 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στη Βουλή το Σάββατο 5/12/2015 διευκρινίσατε πως πρόκειται για αποδοχή δωρεάς από τις ΗΠΑ και τα 120 εκατομμύρια δολάρια είναι το κόστος επισκευής.

Ερωτάσθε κύριε υπουργέ:
Α) Γιατί διαρκώς αιφνιδιάζετε τη Βουλή των Ελλήνων σε σχέση με τις επιλογές σας για εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ έχετε την δυνατότητα να ενημερώσετε τόσο την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας όσο και την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.
Β) Γιατί και αυτή η επιλογή σας αφορά μεταχειρισμένο εξοπλισμό και γιατί δεν φροντίζετε τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν στους πολίτες, τα κόμματα και τους βουλευτές να απαντώνται από εσάς και το υπουργείο πριν πάρουν την μορφή της πολιτικής αντιπαράθεσης;
Γ) Πιστεύετε ότι η ενημέρωση της Βουλής μειώνει τις εκτελεστικές σας αρμοδιότητες ;
Δ) Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας βουλευτής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Βίτσας είναι σύμφωνος με αυτήν την επιλογή; Θυμίζω εδώ ότι το κόμμα του ουδέποτε στήριξε- ειδικά τα τελευταία χρόνια - τις επιλογές του υπουργείου Άμυνας για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμενων.
Ε) Αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η δαπάνη 120 εκατομμυρίων δολαρίων για τα συγκεκριμένα μεταχειρισμένα και πολυχρησιμοποιημένα ελικόπτερα όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα, όταν συνάδελφοι σας στην Κυβέρνηση αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια προκειμένου να ανταποκριθούν σε καθημερινές και κοινωνικά αδυσώπητες ανάγκες;
Στ) Και τέλος πως μπορεί να νομιμοποιηθεί στους πολίτες στα κόμματα και τους βουλευτές η πρακτική του πιο φίλο κατηγόρου έλληνα πολιτικού να αιφνιδιάζει τους πάντες με τις εξοπλιστικές επιλογές του, όταν δίχως καμία θεσμική ενημέρωση εμφανίζεται ο ίδιος να αποφασίζει και να διατάσσει.

Ο ερωτών

Ανδρέας Λοβέρδος»


Πηγή: protothema.gr