Μικρή παράταση στο ασφαλιστικό

Gazzetta team
Μικρή παράταση στο ασφαλιστικό
Η ανάγκη να μην κατηγορηθεί για προσχηματικό διάλογο, αλλά και η χαλάρωση που έδωσαν οι δανειστές θέτοντας εκτός την ασφαλιστική μεταρρύθμιση από τη 2η δόση προαπαιτούμενων, δίνουν ανάσα στην κυβέρνηση…

Πλέον σχεδιάζεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στις 15 Ιανουαρίου, δίνοντας χώρο για τον κοινωνικό διάλογο ο οποίος άρχισε προχθές μέσω της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και αναμένεται να συνεχιστεί μετά τις 15 Δεκεμβρίου, όταν και η ΟΚΕ θα καταθέσει το πόρισμά της επί των βασικών κατευθύνσεων της μεταρρύθμισης.

Από εκεί και πέρα όμως υφίσταται η χαοτική διάσταση με τους δανειστές στα βασικά σημεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη.

Εκεί βέβαια που υπάρχει αισιοδοξία για σύγκλιση απόψεων (αν και ακόμη δεν έχει γεφυρωθεί το χάσμα) είναι στο ποσοστό αναπλήρωσης, αφού οι Ελληνες διαπραγματευτές εκφράζουν σχεδόν την πεποίθησή τους ότι το νούμερο θα κυμαίνεται από 60% ώς 65% (όταν οι δανειστές θεωρούν ότι το ποσοστό δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 55%).

Σε κάθε περίπτωση το νέο ασφαλιστικό σύστημα δεν θα διαφέρει από το υφιστάμενο που περιγράφουν οι μνημονιακοί νόμοι (με τη διαφορά ότι πλέον οι δυσμενείς συνέπειες άρχονται αμέσως και όχι σε βάθος 30 ετών, όπως προέβλεπε ο νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη).

Ολοι στο ΕΤΕΑ

Εκείνο που μοιάζει αναπόφευκτο είναι το δραστικό ψαλίδισμα στις υψηλές επικουρικές συντάξεις.

Οπως φαίνεται, οι μόνοι που δεν πρέπει να ανησυχούν είναι όσοι λαμβάνουν επικουρική σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 165 ευρώ.

Ολοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να περιμένουν κλιμακωτές μειώσεις που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 30%.

Πάντως για να μην ξεσπάσει θύελλα με το εύρος των μειώσεων η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την περιουσία του ΕΤΕΑ ώστε να καλύψει κομμάτι του ελλείμματος της επικουρικής ασφάλισης.

Επίσης σχεδιάζεται και η ένταξη Ταμείων υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης στα οποία ασφαλίζονται επαγγελματικοί κλάδοι που έχουν περιουσία.

Πηγή efsyn.gr