Οικονομική στήριξη και «επαίνους» για το προσφυγικό έδωσε ο Τζον Κέρι

Gazzetta team
Οικονομική στήριξη και «επαίνους» για το προσφυγικό έδωσε ο Τζον Κέρι
Με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά συναντήθηκε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα.

Στις δηλώσεις τους, ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή με πολλά προβλήματα, τασσόμενη υπέρ της πολιτικής λύσης στη Συρία, ζητώντας και δίκαιη κατανομή των βαρών.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τον ΟΗΕ.

Ο κ. Κοτζιας κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να επισκεφθεί το καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά, ιδίως την Αλόννησο, και να γίνει πρεσβευτής του τουρισμού στις ΗΠΑ.

Ο κ. Κέρι αποδέχθηκε την πρόσκληση Κοτζιά, ενώ επισήμανε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι αδιάσπαστες, με καλές, αλλά και κακές στιγμές.

Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθεια της Ελλάδας για οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών, τόσο στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο αμερικανός υπουργός είπε ότι η Ελλάδα εργάζεται σκληρά για την καταγραφή των προσφύγων που φτάνουν από την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, ούτε ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο.

Ο Τζον Κέρι έκλεισε τις δηλώσεις του με μια φράση στα ελληνικά: «Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα».

Υπογράμμισε ότι: «Πρέπει να επαινεθεί η Ελλάδα για τις προσπάθειες που κάνει στο προσφυγικό σε τόσο δύσκολες οικονομικές συνθήκες» και υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια. Είπε ότι θα διατεθούν κονδύλια από τις ΗΠΑ μέσω ΟΗΕ να στηριχθούν έργα που σχετίζονται με το προσφυγικό.

Το επόμενο διάστημα, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θα διατεθούν από τις ΗΠΑ απευθείας στην Ελλάδα 24 εκατομμύρια δολάρια, με σκοπό την ενίσχυση των δομών.

Για τις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, υπό το πρίσμα της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους είπε ότι: «Δεν πρέπει να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ελλάδα και Τουρκία έχουν διπλωματικούς διαύλους για να συζητούν και ενθαρρύνω τις δυο χώρες, σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, να συνεργάζονται».

Αναφορικά με το αν θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για το προσφυγικό, σημείωσε ότι δεν είναι μόνο θέμα μιας χώρας και επανέλαβε ότι η πραγματική λύση είναι να τελειώσει ο πόλεμος.

Πηγή: newsbeast.gr