Αυτοί είναι οι 28 άνθρωποι που διαμορφώνουν το μέλλον της Ευρώπης

Gazzetta team
Αυτοί είναι οι 28 άνθρωποι που διαμορφώνουν το μέλλον της Ευρώπης
Από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν στον Αλέξη Παπαχελά και από τον Αυστριακό επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ μέχρι τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη
Ο ιστότοπος Politico.eu δημοσίευσε σήμερα ένα εκτενές αφιέρωμα που εστιάζει σε 28 πρόσωπα, ένα από κάθε διαφορετικό κράτος-μέλος της ΕΕ, τα οποία διαμορφώνουν (καθένα με τον δικό του τρόπο) την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε από τον ιστότοπο, η λίστα εστιάζει σε προσωπικότητες που «έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τη σφαίρα επιρροής τους, είτε πρόκειται για μια χώρα, μια διεθνή δραστηριότητα, ένα νομικό σύστημα, ένα δημοψήφισμα, μία θρησκεία, μία κρίση ή ακόμα και την έννοια της ευρωπαϊκής ταυτότητας».

Όπως είναι εμφανές από την απουσία ονομάτων όπως η Άνγκελα Μέρκελ ή ο Αλέξης Τσιπρας, οι συντάκτες της λίστας δεν εστίασαν στους κατόχους σημαντικών θέσεων εξουσίας αλλά σε αυτούς που κινούνται «περιμετρικά» από την εξουσία, τους οποίους «αξίζει να παρακολουθήσει κανείς στενά τους επόμενους μήνες».

Από τον συντηρητικό Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτoρ Ορμπάν και τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, Τόμας Βίζερ, μέχρι τον ποπ καλλιτέχνη Stromae και την πανέμορφη Ιταλίδα υπουργό Μαρία Ελενα Μπόσι, η ετερόκλητη λίστα είναι γεμάτη με ονόματα που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Διαβάστε παρακάτω τι γράφει η Politico για μερικά από αυτά:

Βίκτορ Ορμπάν: Το «συντηρητικό» ανατρεπτικό στοιχείο

Είναι αδύνατον να αγνοήσει κανείς τον Ούγγρο πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι ηγείται μίας σχετικά μικρής χώρας χωρίς φυσικούς πόρους. «Είτε τον λατρεύεις, είτε τον μισείς - και οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ένα από τα δύο ακραία συναισθήματα γι' αυτόν - δεν μπορείς παρά να τον προσέξεις. Η αδιαφορία δεν είναι επιλογή», αναφέρει το δημοσίευμα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην σκληρή του στάση στο θέμα του μεταναστευτικού. Κατηγορώντας το μονόπλευρο άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο ως «ηθικό ιμπεριαλισμό», ο Ορμπάν επισήμανε στους ομολόγους του, με την ομολογουμένως ωμή ρητορική του, ότι στην πραγματικότητα ήταν ο μόνος που είχε σεβαστεί τους νόμους τους νόμους της ΕΕ, περιορίζοντας τη διέλευση των προσφύγων από τα σύνορα της χώρας του.

«Η υπεράσπιση των συνόρων αποτελεί εθνική ευθύνη«, διαμήνυσε τον περασμένο Ιούνη, υπογραμμίζοντας ότι δεν πιστεύει σε «ευρωπαϊκή λύση». Ωστόσο, αν και στο παρελθόν οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν επιχειρήσει να τον περιθωριοποιήσουν, φαίνεται πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός αποτελεί πλέον σύμβολο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, με πολιτικές που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στη Γηραιά Ήπειρο.

Μαργκρέτε Βεστάγκερ - Η αδιάλλακτη Επίτροπος Ανταγωνισμού

Η δυναμική επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ανταγωνισμού κατέχει εξουσία που πολλοί από τους συναδέλφους της επιτρόπους δεν μπορούν καν να φανταστούν. Ενώ εκείνοι ασχολούνται με εκθέσεις στρατηγικής και προσχέδια οδηγιών, η 47χρονη Δανή έχει τη δύναμη να αλλάξει το μέλλον του Ίντερνετ ή να πυροδοτήσει γεωπολιτική αναστάτωση στην Ευρώπη. Ο λόγος; Η αναμενόμενη σύγκρουσή της μέσα στην επόμενη χρονιά με επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η Gazprom και η Google.

Η κάτοχος ενός εκ των ισχυροτέρων χαρτοφυλακίων της Κομισιόν είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τους δύο τιτάνες, τους οποίους κατηγορεί για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, αντί να προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό όπως έκαναν οι προκάτοχοί της.

Νίκολα Στέρτζιον - Η χαρισματική υπέρμαχος της απόσχισης

Η επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) και πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον, έχει αναλάβει μία πολύ φιλόδοξη αποστολή: να πείσει τους συμπατριώτες της να αποχωρήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και όταν άρχισε να ασχολείται ως έφηβη με την πολιτική το 1986, η πιθανότητα της απόσχισης έμοιαζε με μακρινό όνειρο, πλέον το κόμμα της Στέρτζιον κατέχει τις 56 από τις 59 έδρες που αντιστοιχούν στη Σκωτία στο Ουέστμινστερ, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει για δεύτερη φορά την πλειοψηφία στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου.

Το SNP χρωστά σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του στην ικανότατη ηγέτη του, που έχει δημιουργήσει ένα προφίλ άμεσης και προσγειωμένης πολιτικού και πιστεύει ακράδαντα ότι η χώρα της μπορεί να αξιοποιήσει τις προοπτικές της και να εξασφαλίσει κοινωνική δικαιοσύνη μόνο αποκτώντας την ανεξαρτησία της. Ίσως γι' αυτό και έχει χαρακτηριστεί από την Daily Mail ως η «πιο επικίνδυνη γυναίκα της Βρετανίας».

Ιδρυτές του «Refugees Welcome» και Χορστ Σιχόφερ - Οι πρωταγωνιστές της «κόντρας» για τους πρόσφυγες στη Γερμανία

Ένα από τα μεγαλύτερα χάσματα απόψεων που παρατηρούνται σήμερα την Ευρώπη είναι ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν οι χώρες να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες τους στους πρόσφυγες και σε αυτούς που θέλουν να τις κλείσουν ερμητικά. Στη Γερμανία αυτή η κόντρα (η οποία αφορά την ηθική, την πολιτική, την οικονομία και την ίδια την ταυτότητα της χώρας) έχει φέρει αντιμέτωπους τους τρεις νεαρούς ιδρυτές του κινήματος «Refugees Welcome» με τον Χορστ Σιχόφερ, τον συντηρητικό ηγέτη του βαυαρικού σκέλους των Χριστιανοδημοκρατών της Αγγελας Μέρκελ.

Με τα κύματα των προσφύγων να έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν στην χώρα, αυτή η κόντρα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, ενώ ο συντηρητικός Σιχόφερ φαίνεται πως βλέπει την προσφυγική κρίση ως «ευκαιρία» για να επιβάλει τις απόψεις του. Αν και η έκβαση της μάχης είναι ακόμα αβέβαιη, σίγουρα η εξέλιξή της θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το 2016.

Stromae: Ο (πολύ) διεθνής ποπ σταρ

Οι Βέλγοι έχουν πολλούς λόγους να αγαπούν τον δημοφιλή ποπ σταρ Πολ Βαν Χάιβερ, γνωστό και με το ψευδώνυμο Stromae. Πέραν της περηφάνιας που νιώθουν για τη διεθνή του καριέρα, ο νεαρός καλλιτέχνης στην πραγματικότητα ενσωματώνει τον παράξενο «μίγμα» πολιτισμικών και κοινωνικών επιρροών που βρίσκει κανείς στο Βέλγιο.

Ο γαλλόφωνος καλλιτέχνης με το φλαμανδικό επώνυμο και τις ρίζες από τη Ρουάντα, συνδυάζει στη μουσική του ηλεκτρονικούς ρυθμούς με παλιομοδίτικα γαλλικά τραγούδια και δεν φοβάται να καταπιαστεί με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, πάντα με το χαρακτηριστικό του χιούμορ.

Ιζαμπέλ Φανκ Πιεροτέν - Η «φρουρός» των δεδομένων

Σε διάστημα λίγων μηνών το 2015, η επικεφαλής της εθνικής Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών της Γαλλίας έτριξε τα δόντια στην κυβέρνηση της χώρας της για την αντισυνταγματικότητα των νέων νόμων περί παρακολουθήσεων, επέβαλε ένα αστρονομικό πρόστιμο στην Google και εξέδωσε τελεσίγραφα για «συμμόρφωση» σε πολλές αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Καθώς βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών από τους κινδύνους της ψηφιακής εποχής, δεν είναι παράξενο που οι συντελεστές του Politico επέλεξαν να τη συμπεριλάβουν στη λίστα τους.

Άλμπερτ Ριβέρα - Η «ανάσα φρέσκου αέρα»

Επαναστατικές πολιτικές δυνάμεις, τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά, κερδίζουν έδαφος τα τελευταία χρόνια σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρές, με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Podemos και το Εθνικό Μέτωπο να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Μέσα σε όλο αυτό το συνονθύλευμα, ένα κόμμα ξεχωρίζει, αντιπροσωπεύοντας την «Επανάσταση του Κέντρου», όσο κι αν αυτό το σχήμα φαντάζει οξύμωρο.

Οι Ciudadanos της Ισπανίας πλασάρεται ως η ενσάρκωση της μετρημένης, κεντρώας λογικής, παρόλο που ο ηγέτης τους, ο Άλμπερτ Ριβέρα, δεν δίστασε να ποζάρει γυμνός στην πρώτη προεκλογική αφίσα του κόμματός του το 2006, μία κίνηση που φανέρωσε (εκτός από γυμνασμένο κορμί του) την αποφασιστικότητά του να τραβήξει την προσοχή. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Ciudadanos έχουν εξελιχθεί πλέον στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, ξεπερνώντας ακόμα και τους δημοφιλείς Podemos, με τους οποίους τους χωρίζει η εξής σημαντική διαφορά: το κόμμα του Ριβέρα ζητά μεταρρυθμίσεις ενώ εκείνο του Πάμπλο Ιγκλέσιας απαιτεί επανάσταση.

Βάλντις Ντομπρόβσκις - Ο εξπέρ των συνθηκών

Με όλο και περισσότερες κυβερνήσεις κρατών της Ευρώπης να αγωνίζονται να προστατέψουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και να επιβάλλουν τις απόψεις τους και με τον λαϊκισμό να κερδίζει έδαφος στην Γηραιά Ήπειρο, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, έχει σίγουρα ένα δύσκολο έργο να αντιμετωπίσει.

Με αυστηρό προφίλ, που δεν θυμίζει σε τίποτα το «παιχνιδιάρικο» ύφος του αφεντικού του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκπέμπει την εικόνα ενός «μάγου των αριθμών», που είναι ιδανική για τη θέση που κατέχει.

Αφού εφάρμοσε, ως υπουργός οικονομικών της Λετονίας, το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας στην Ευρώπη προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της χώρα τους στην Ευρωζώνη, πλέον έχει αναλάβει τα «συμμαζέψει» τα οικονομικά και άλλων αδύναμων χωρών, εστιάζοντας πάντα στην «γενικότερη σταθερότητα» της ευρύτερης περιοχής και παραβλέποντας συχνά τα βαθιά κοινωνικά προβλήματα που προκαλούν οι οικονομικές κρίσεις.

Μαρία Έλενα Μπόσκι - Η μεταρρυθμίστρια

Η γοητευτική Ιταλίδα πολιτικός τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή των διεθνών μέσων όταν ο Ματέο Ρέντσι τη διόρισε το 2014 υπουργό Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων, ένα ιδιαίτερα σημαντικό πόστο αν σκεφτεί κανείς ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός εξελέγη με μία καμπάνια που εστίαζε στις δραστικές μεταρρυθμίσεις.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, και ενώ αναμένεται η ψήφιση της συνταγματικής μεταρρύθμισης το 2015 που θα περιορίσει τις δυνάμεις της Γερουσίας, η γοητευτική πρώην δικηγόρος έχει αποδείξει ότι η πολιτική ικανότητα δεν είναι ασύμβατη με τη νεαρή ηλικία.

Αλέξης Παπαχελάς: Ο έντιμος Έλληνας

Η ενότητα του αφιερώματος της Politico για τον Έλληνα δημοσιογράφο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην στάση που τήρησε ο Αλέξης Παπαχελάς (μέσα από τα άρθρα του) τις ημέρες που η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη, καθώς και στην κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι θαυμάζει περισσότερο από όλες τις ιστορικές προσωπικότητες τον Ουίνστον Τσώρτσιλ αλλά και ότι θεωρεί ως τα δυνατά σημεία της Ευρώπης «τη δύναμη της ανεκτικότητας, τη διάθεση συμβιβασμού, τον πολιτισμό και την ισόρροπη ανάπτυξη».

Χάρης Γεωργιάδης: Ο «υπεύθυνος» υπουργός

Για τον 43χρονο Χάρη Γεωργιάδη, το δημοσίευμα αναφέρει ότι έλαβε λίγη υποστήριξη από τους άλλους ΥΠΟΙΚ στην Ευρωζώνη όταν ζήτησε την επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα και πως είχε αμφισβητήσει τη «διαπραγματευτική στρατηγική» του τότε ΥΠΟΙΚ της χώρας, Γιάνη Βαρουφάκη.

Επίσης σημειώνει ότι, αν και κανένας από τους τρεις προκατόχους του δεν άντεξε παραπάνω από 11 μήνες, ο ίδιος, παρά την έντονη κριτική που δέχτηκε, αντεπεξήλθε με επιτυχία.