Σενάρια για εκλογές στη ΝΔ τον Ιανουάριο

Gazzetta team
Σενάρια για εκλογές στη ΝΔ τον Ιανουάριο
Ποιες ημερομηνίες «ακούγονται» τώρα - Δυσφορία στο εσωτερικό του κόμματος - Παρέμβαση από 25 «γαλάζιους» βουλευτές για την κωλυσιεργία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής - Ζητούν από τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς να δεσμευτούν για «κώδικα σεβασμού και αυτοσυγκράτησης».

«Στον αέρα» παραμένει η διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, μολονότι ως ημερομηνία-στόχος για τη διεξαγωγή τους προέβαλε, τουλάχιστον μέχρι χθες, η 13η Δεκεμβρίου.

Η αναβολή, ωστόσο, της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), στην οποία αναμενόταν να προχωρήσει η διαδικασία ή ακόμα και να επιλεγεί η εταιρεία που θα αναλάβει να διεξάγει τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου, «σπρώχνει» την ψηφοφορία ακόμα πιο μακριά, με πολλούς πλέον να μιλούν για κάλπες τον... Ιανουάριο του 2016.

Ως επικρατέστερη εταιρεία για την ανάληψη του έργου της εκλογικής διαδικασίας εμφανίζεται η Vodafone, ωστόσο, όσο το θέμα δεν κλείνει, τόσο θα συνεχίζονται τα σενάρια για την ημερομηνία της εκλογικής διαδικασίας.

Τα περιθώρια, πλέον, έχουν «στενέψει» απειλητικά, ενώ και οι υποψήφιοι πρόεδροι έχουν χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα»: από τη μία, οι κύριοι Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης προτάσσουν την ανάγκη πρώτα να βρεθεί αξιόπιστη εταιρεία και μετά να οριστεί ημερομηνία εκλογών, ενώ, από την άλλη, οι κύριοι Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης παραμένουν αμετακίνητοι για την 13η Δεκεμβρίου.

Η συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, που αναβλήθηκε απόψε, αναμένεται κατά πληροφορίες να πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη.

Γιατί οδεύει προς Ιανουάριο η εκλογή

Η εξήγηση που δόθηκε για την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης της ΚΕΦΕ, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 9 το βράδυ, ήταν ότι πρέπει να αξιολογηθούν οι προτάσεις των υποψήφιων εταιρειών για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, καθώς φαίνεται ότι η Vodafone δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μπορεί να τις διοργανώσει άψογα, δεδομένων των πολλών οργανωτικών προβλημάτων από πλευράς της ΝΔ.

Ως νέες πιθανές ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των εκλογών «ακούγονται», πλέον, η 10η Ιανουαρίου για τον πρώτο και η 17η για το δεύτερο γύρο, εάν χρειαστεί. Η διαφαινόμενη αναβολή, ωστόσο, αναμένεται να εντείνει έτι περαιτέρω τις προστριβές μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία, αλλά και να «τσακίσει» τα νεύρα των «γαλάζιων» βουλευτών και ψηφοφόρων.

Παρέμβαση από 22 βουλευτές της ΝΔ

Ήδη, η υπομονή των πρώτων τουλάχιστον, φαίνεται να εξαντλείται. Η καθυστέρηση από την αρμόδια επιτροπή της ΝΔ να ορίσει τόσο εταιρεία όσο και ημερομηνία εκλογών, έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των μελών του κόμματος και η Συγγρού θυμίζει «καζάνι που βράζει».

Ενδεικτική του κλίματος είναι η κίνηση 22 βουλευτών, νωρίτερα σήμερα και λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος στη Βουλή, να στείλουν επιστολή στους κυρίους Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, με την οποία ζητούν να πραγματοποιηθεί άμεσα η συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων και να δεσμευτούν για «κώδικα σεβασμού και αυτοσυγκράτησης».

Αναφέρουν, δε, ότι το αποτέλεσμα όλης αυτής της καθυστέρησης είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να αντιμετωπίζεται με χλεύη από τα άλλα κόμματα, να έχει κουραστεί το εκλογικό σώμα και τα στελέχη της παράταξης και βέβαια η χώρα να στερείται μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

Συνεδρίασε με ηχηρές απουσίες η ΚΟ

Όσο για τη συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας; Αυτή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και ήταν... εξπρές, καθώς έπρεπε να ξεκινήσει και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016 στη Βουλή.

Από τη συνεδρίαση, δε, απουσίαζαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενώ παρόντες ήταν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, Άδωνις Γεωργιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αν και ο μεταβατικός πρόεδρος, Γιάννης Πλακιωτάκης, κράτησε χαμηλούς τόνους, εξαπολύοντας κυρίως επίθεση στην κυβέρνηση, αρκετοί από τους συμμετέχοντες ζήτησαν να βρεθεί χρόνος εκλογής και ‎να συνεννοηθούν όλοι οι υποψήφιοι, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε ότι «η βάση βράζει και χρειάζεται ο τόπος αντιπολίτευση».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε οποίον δεν θέλει εκλογές να το πει, ενώ συμπλήρωσε ότι «μαθαίνει ότι υπάρχουν τέσσερις εταιρείες» και ζήτησε εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου, «διότι η ενότητα κινδυνεύει, η βάση βράζει και χρειάζεται ο τόπος αντιπολίτευση».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αγωγή στην εταιρεία που κάτέστρεψε τις εκλογές - Μεϊμαράκης: Υποψήφιος μέχρι τέλους

Την ίδια ώρα, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αγωγή κατά της εταιρείας Infosolutions κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Πρόκειται για την εταιρεία, η οποία απέτυχε να διεξάγει τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας στις 22 Νοεμβρίου.

Με εντολή του προέδρου της ΝΔ, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο νομικός σύμβουλος του κόμματος κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητά συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας και των ομόρρυθμων εταίρων της μέχρι του ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ.

Η προσωρινή διαταγή που ζητήθηκε θα συζητηθεί την Παρασκευή το πρωί, ενώ παράλληλα η ΝΔ κατέθεσε και σχετική αγωγή.

Κληθείς να σχολιάσει την αγωγή και τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η ΝΔ κατά της εταιρείας, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε πως, αν δεν γίνει μήνυση, τότε δεν θα γυρίσει στην αρμοδία εφορευτική επιτροπή (ΚΕΦΕ) ο εκπρόσωπός του, Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες, όπως αποφασίστηκε στην ΚΟ του κόμματος. Μάλιστα, η πλευρά Μεϊμαράκη συνεχίζει να πιέζει τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέα Παπαμιμίκο, να εξηγήσει γιατί δηλώνει κώλυμα και δεν συμμετέχει στην ΚΕΦΕ, ζητώντας παράλληλα να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο ίδιος ο κ. Παπαμιμίκος, πάντως, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, επέμεινε ότι οι εσωκομματικές εκλογές μπορούν να γίνουν στις 13 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Μεϊμαράκης, μάλιστα, εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στο μεταβατικό πρόεδρο, Γιάννη Πλακιωτακη, τονίζοντας μάλιστα ότι τον εμπιστεύεται περισσότερο από τους συνυποψηφίους του για την προεδρία της παράταξης.

Σε ερώτηση αν θα είναι και αργότερα υποψήφιος, δηλαδή στο ενδεχόμενο να πάρουν αναβολή οι εκλογές για μετά τις 13 Δεκεμβρίου, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «Θα είμαι υποψήφιος μέχρι τέλους».

Πηγή: protothema.gr