Οι ισχυροί «σώζουν» τον πλανήτη, ρυπαίνοντας το περιβάλλον!

Gazzetta team
Οι ισχυροί «σώζουν» τον πλανήτη, ρυπαίνοντας το περιβάλλον!
Τα αεροπορικά ταξίδια 50 χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών, των επιχειρηματιών και των ακτιβιστών που προσέρχονται στη σύνοδο απ' όλα τα μήκη και πλάτη της Γης μολύνουν την ατμόσφαιρα με χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Mε τριακόσιες χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα θα επιβαρύνει το περιβάλλον η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Παρίσι και ολοκληρώνει τις εργασίες της στις 11 Δεκεμβρίου. Την ώρα που οι ηγέτες κυβερνήσεων δεσμεύονται ότι θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, στοιχεία δείχνουν ότι τα αεροπορικά ταξίδια 50 χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών, των επιχειρηματιών και των ακτιβιστών που προσέρχονται στη σύνοδο απ' όλα τα μήκη και πλάτη της Γης μολύνουν την ατμόσφαιρα με χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα "Daily Mail", υπάρχουν πολλοί που έρχονται από μακριά όπως από τη Νέα Ζηλανδία και το Σίδνει ενώ όσοι βρίσκονται σε πιο κοντινούς προορισμούς, χρησιμοποιούν τρένο ή αυτοκίνητο.


Οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη ξεκίνησαν μία φιλόδοξη προσπάθεια να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας, με τις ΗΠΑ και την Κίνα, τους δύο μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως, να ηγούνται του καλέσματος για παγκόσμια συμφωνία. Σε μια σειρά σύντομων εισηγήσεων στο χθεσινό ξεκίνημα της Συνόδου, οι ηγέτες των χωρών προέτρεψαν ο ένας τον άλλο να βρουν κοινά σημεία στις δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων για να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία μακριά από την εξάρτησή της σε ορυκτά καύσιμα. Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, Φρανσουά Ολάντ είπε πως ο κόσμος είναι σε «οριακό σημείο».

Μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, όταν ολοκληρώνονται οι εργασίες της διάσκεψης, οι ισχυροί της υφηλίου θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε μια νέα, νομικά δεσμευτική και παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει ποσοτικά και χρονικά συγκεκριμένους και δεσμευτικούς εθνικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μένει να φανεί εάν θα τα καταφέρουν, ειδικά μετά την προηγούμενη αποτυχία στην Κοπεγχάγη το 2009. Μετά από δεκαετίες δύσκολων διαπραγματεύσεων και την αποτυχία πριν από έξι χρόνια, διαφαίνεται μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί κάποιας μορφής λύση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

«Αυτό που πρέπει να μας δώσει ελπίδα ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής, ότι αυτή είναι η στιγμή όπου θα αποφασίσουμε να σώσουμε τον πλανήτη μας, είναι το γεγονός ότι τα έθνη μας μοιράζονται μια αίσθηση του κατεπείγοντος για την πρόκληση αυτή και μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι είναι μέσα στις δυνάμεις μας να κάνουμε κάτι γι' αυτό,» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην εισήγησή του.


Πηγή: protothema.gr