Ενέκρινε το Βερολίνο την συμμετοχή στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

Gazzetta team
Ενέκρινε το Βερολίνο την συμμετοχή στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών
1.200 στρατιώτες, αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornados, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού και μία φρεγάτα θα συμμετέχουν στην αποστολή στη Συρία, με το κόστος για ένα χρόνο να υπολογίζεται στα 134 δισ. ευρώ - Φοβούνται οι Γερμανοί πολίτες πως θα γίνουν στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η γερμανική στρατιωτική αποστολή κατά του Ισλαμικού Κράτους θα είναι μακράς διάρκειας, προειδοποίησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, λίγο πριν την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας για τη συμμετοχή του Βερολίνου στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών εκφράζει φόβους ότι με την στρατιωτική εμπλοκή της χώρας αυξάνεται ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Bild", o Σοσιαλδημοκράτης Στάινμαγερ τονίζει ότι η τρομοκρατία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με στρατιωτικά αλλά και με πολιτικά μέσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταστροφή του Βερολίνου έγινε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και την ενεργοποίηση της ρήτρας συνδρομής από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προς τους Ευρωπαίους εταίρους του με βάση τις ευρωπαϊκές συμφωνίες.

«Κάνουμε αυτό που σε στρατιωτικό επίπεδο μας ζητήθηκε, όπως μπορούμε καλύτερα και στο βαθμό που πολιτικά μπορούμε να αναλάβουμε», δηλώνει στην "Bild" ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και προσθέτει: «Η πεποίθησή μου παραμένει ότι με βόμβες και πυραύλους δεν μπορούμε να νικήσουμε την τρομοκρατία, αυτό μπορεί να γίνει σε τελική ανάλυση μόνο με πολιτικά μέσα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή όλων των διεθνών παικτών».

Στο μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, θα συμμετάσχουν συνολικά 1.200 Γερμανοί στρατιώτες, αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornados, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού και μία φρεγάτα, η οποία θα βρίσκεται κοντά στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle από όπου απογειώνονται και προσγειώνονται τα γαλλικά βομβαρδιστικά. Η Γερμανία σε καμία περίπτωση δεν θα συμμετάσχει ενεργά σε βομβαρδισμούς εναντίον στόχων, όπως πράττουν η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Η επιχείρηση, όπως όλες οι άλλες που γίνονται εκτός χώρας, θα έχει διάρκεια ενός χρόνου και αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 134 δισεκατομμύρια ευρώ. Η γερμανική στρατιωτική αποστολή κατά του Ισλαμικού Κράτους εγκρίθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα τεθεί προς ψήφιση στη Bundestag, πιθανότατα εντός της εβδομάδας.

Η συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών προκαλεί φόβο στους Γερμανούς πολίτες, ότι η χώρα θα είναι ο επόμενος στόχος τω ν τρομοκρατών. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov για λογαριασμό του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων "DPA", το 71% των Γερμανών θεωρεί ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης είναι μεγάλος, ενώ το 18% πιστεύει πως δεν θα αυξάνεται ο κίνδυνος. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των Γερμανών στηρίζει την γερμανική αποστολή καθώς το 45% τάσσεται υπέρ ενώ το 39% κατά.


Πηγή: protothema.gr