Χάκερς βάζουν στο στόχαστρο ελληνικές τράπεζες

Gazzetta team
Χάκερς βάζουν στο στόχαστρο ελληνικές τράπεζες
Στο στόχαστρο Ρώσων χάκερς έχουν μπει οι ελληνικές τράπεζες. Από την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιούν επιθέσεις προσπαθώντας να υπερφορτώσουν και να ρίξουν τα διαδικτυακά τραπεζικά συστήματα, χωρίς όμως να απειλούνται λογαριασμοί και καταθέσεις.

Σε επιφυλακή βρίσκονται τα επιτελεία των τραπεζών η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, η Τράπεζα της Ελλάδος και η ΕΥΠ.

Οι χάκερ μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, απειλούν ότι μπορούν να αποκτήσουν και πρόσβαση στα συστήματα ασφαλείας των τραπεζών και ζητούν «λύτρα» 750 bitcoin, περίπου 268 χιλ. ευρώ, για να σταματήσουν τις επιθέσεις. Ωστόσο όπως διαφάνηκε και από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Τράπεζα της Ελλάδος οι Αρχές θεωρούν ότι οι χάκερς μπλοφάρουν και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τα συστήματα ασφαλείας των τραπεζών.

Τόσο τραπεζικά στελέχη όσο και κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν στο insider.gr ότι πρόκειται για μια αντιμετωπίσιμη επίθεση υπερφόρτωσης των συστημάτων (Distributed Denial of Service -DDoS attack). Οι χάκερ «βομβαρδίζουν» τα sites των τραπεζών με χιλιάδες αιτήματα ανά λεπτό με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να μην μπορούν να ανταποκριθούν και τα συστήματα να πέσουν.

Από τις επιθέσεις αυτού του είδους δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις και οι τραπεζικοί λογαριασμοί των πελατών της τράπεζας. Στόχος δεν είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως κωδικοί και usernames χρηστών του συστήματος αλλά να μην μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τις διαδικτυακές υπηρεσίες προκαλώντας πρόβλημα στις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι χάκερς είναι μέλη της ομάδας «Armada Collective» η οποία προχωρά σε ηλεκτρονικούς εκβιασμούς ζητώντας λύτρα σε bitcoin.

Την υπόθεση έχουν αναλάβει τόσο η Υπηρεσία Διώξης Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Υποθέσεων (Εθνικός CERT) της ΕΥΠ

Πηγή: insider.gr