150 ηγέτες στο Παρίσι για το κλίμα, με το βλέμμα σε τρομοκρατία, ρωσοτουρκικά

Gazzetta team
150 ηγέτες στο Παρίσι για το κλίμα, με το βλέμμα σε τρομοκρατία, ρωσοτουρκικά
«Φρούριο» η Πόλη του Φωτός για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα - 150 ηγέτες, 120.000 αστυνομικοί και στρατιώτες - «Σπαζοκεφαλιά» για τον Ολάντ: Πώς να χωρέσουν στο ίδιο τραπέζι Ομπάμα και Πούτιν;

Η μεγαλύτερη διάσκεψη που έχει διεξαχθεί ποτέ για το κλίμα ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Παρίσι, παρουσία 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με την ελπίδα να καταλήξει σε μια ιστορική συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και ο αγώνας ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι τα δύο μεγάλα στοιχήματα της εποχής μας», δήλωσε ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, Φρανσουά Ολάντ και ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για τα μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Αναφορικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι είναι χρέος μας να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν βιώσιμο πλανήτη.

«To θέμα που τίθεται σε αυτό το συνέδριο είναι η ειρήνη», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος. O Oλάντ χαιρέτισε επίσης την θέσπιση μιας πλήρους ατζέντας με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν ήδη διαμορφώσει ένα σχέδιο δράσης με στόχο την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

«Η Γαλλία έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα για να επιτύχει αυτό το συνέδριο. H συμφωνία που θα λάβουμε πρέπει να είναι καθολική και δεσμευτική», τόνισε ο Ολάντ και πρόσθεσε: «Κανένα κράτος δεν θα πρέπει να αποφύγει τις υποχρεώσεις του. Καμιά χώρα δεν πρέπει να μείνει μόνη της. Σε λίγες ημέρες θα αποφασίσουμε για τις επόμενες δεκαετίες. Εδώ στο Παρίσι θα αποφασίσουμε για το μέλλον του πλανήτη».

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει δύο μεγάλες απειλές, την τρομοκρατία και την κλιματική αλλαγή», δήλωσε κατά την έναρξη της διάσκεψης ο υπουργός Περιβάλλοντος του Περού Μανουέλ Πουλγάρ-Βιδάλ, πρόεδρος της προηγούμενης διάσκεψης για το κλίμα του ΟΗΕ, προτού παραδώσει τη σκυτάλη στον Λοράν Φαμπιούς, υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο Φαμπιούς δήλωσε από την πλευρά του πως «η επιτυχία δεν έχει κατακτηθεί ακόμη, αλλά είναι στο χέρι μας».

«Έχουμε υποχρέωση να επιτύχουμε» επειδή το διακύβευμα είναι πολύ πιο σημαντικό και η κλιματική αλλαγή πολύ πιο μεγάλη για να μπορούμε να περιοριστούμε σε μια μινιμαλιστική συμφωνία», είπε.

Ο Φρανσουά Ολάντ υποδέχεται στο πλάι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, τους 150 ξένους ηγέτες. Έπειτα από την υποδοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, οι δύο άνδρες αναμένεται να ανοίξουν επίσημα την 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (COP 21) στο Μπουρζέ (βόρεια του Παρισιού), που έχει τεθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Πάντως «σπαζοκεφαλιά» για τον Ολάντ αποτελεί και το πώς θα χωρέσουν στο ίδιο τραπέζι Ομπάμα και Πούτιν.
Κατά την άφιξή τους ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μπαν Γκι-μουν, καθώς και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς και η γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ κρατήθηκαν από το χέρι για τις καθιερωμένες φωτογραφίες.

Λίγο μετά την επίσημη έναρξη της COP 21, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι (130 θάνατοι).

Όπως πολλοί άλλοι ηγέτες, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα επωφεληθεί από τη διάσκεψη προκειμένου να έχει έναν αριθμό διμερών συναντήσεων στο περιθώριο της συνόδου.

Στη διάρκεια του πρωινού θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις.

Στη συνέχεια θα συμπροεδρεύσει σε διάφορα στρογγυλά τραπέζια. Στις 16:00 τοπική ώρα θα καθίσει δίπλα στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπιλ Γκέιτς για μια "Αποστολή Καινοτομία" που αποσκοπεί να "αυξήσει σημαντικά" τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.



Μία ώρα αργότερα, θα εγκαινιάσει την εκστρατεία του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για μία "Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία", προτού συμμετάσχει στις 18:15 σε ένα πάνελ για την τιμή του άνθρακα με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Το βράδυ ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μπαράκ Ομπάμ θα δειπνήσουν μαζί, χωρίς αμφιβολία σε εστιατόριο του Παρισιού. Χθες βράδυ, λίγο μετά την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στη γαλλικό έδαφος, μετέβησαν μαζί στο Μπατακλάν όπου 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 13 Νοεμβρίου.

Το Παρίσι έχει παραλύσει σήμερα εν μέρει εξ αιτίας της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, αν και οι Γάλλοι μοιάζουν να έχουν ακολουθήσει τις συστάσεις και δεν πήραν τα αυτοκίνητά τους, αν δεν επέλεξαν να εργαστούν από το σπίτι.

Πολλές κύριες αρτηρίες είναι κλειστές στην κυκλοφορία. Το βορειοδυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, που οδηγεί στις δυτικές ή βόρειες συνοικίες Παρισιού, από τις οποίες γίνεται η πρόσβαση προς τη COP, έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα.

Ο περιφερειακός, που συνήθως πήζει από τις πρώτες πρωινές ώρες, έκλεισε για το κοινό και επιτρέπεται μόνο η διέλευση των αυτοκινητοπομπών των επισήμων, όπως ο αυτοκινητόδρομος A1 που οδηγεί βόρεια προς το Μπουρζέ και το αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ-ντε Γκολ.

Σύμφωνα με το κέντρο οδικών πληροφοριών, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων "κυλάει" στην περιοχή του Παρισιού, κάτι που αποδεικνύει ότι η κίνηση έχει μειωθεί σημαντικά. Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής να μην χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους και να αποφύγουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Οι επιχειρήσεις έχουν κληθεί επίσης να δώσουν στους υπαλλήλους τους μία ημέρα ρεπό. Μερικές τους ζήτησαν να εργαστούν από το σπίτι.

Εκτάκτως τα βαρέα οχήματα απαγορεύεται να κυκλοφορούν στην περιοχή του Παρισιού, εκτός από εκείνα που πραγματοποιούν ψυκτικές μεταφορές.

120.000 αστυνομικοί και στρατιώτες

Επειτα από το αιματοκύλισμα του Παρισιού, η γαλλική κυβέρνηση υιοθέτησε τα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τη Σύνοδο, φοβούμενη ότι μπορεί να γίνει στόχος τρομοκρατών.

Η Γαλλία επιστρατεύει 2.800 αστυνομικούς, έξω από τους χώρους στους οποίους θα γίνουν οι εργασίες της Συνόδου. Επιπλέον, 8.000 άτομα θα ενισχύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Γαλλίας κατά τη διάρκειά της. Συνολικά, θα χρησιμοποιηθούν 120.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας. Επιπλέον, όπως και σε κάθε Διάσκεψη των Μερών, οι δυνάμεις ασφαλείας του ΟΗΕ θα αναλάβουν τη φύλαξη της «Μπλε ζώνης», του χώρου διαπραγματεύσεων στον οποίο έχουν πρόσβαση μόνο όσοι διαθέτουν την ειδική διαπίστευση των Ηνωμένων Εθνών.

Συνολικό κόστος 187 εκατ. ευρώ

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό Συνόδου για το Κλίμα. Η Κοπεγχάγη, που είχε ξοδέψει τα περισσότερα έως τώρα, είχε δαπανήσει 142 εκατ. ευρώ. Από αυτά, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, τα 20,5 εκατ. ευρώ αφορούν τις προετοιμασίες, τα 151 εκατ. ευρώ τη διοργάνωση και τα 7,5 εκατ. ευρώ την υποδοχή των ξένων αποστολών.

«Πολιτική ώθηση»

Εκτός από τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης στους 2 βαθμούς Κελσίου, οι επιστήμονες φοβούνται μια ραγδαία ανάπτυξη που δημιουργεί έναν κόσμο όλο και περισσότερο εχθρικό: κυκλώνες κάθε τόσο, πτώση των αγροτικών αποδόσεων, βύθιση περιοχών στη Νέα Υόρκη (Ηνωμένες Πολιτείες), στη Μομπάι (Ινδία)...

Ενόψει της διάσκεψης του Παρισιού 183 χώρες (από τις 195) έχουν δημοσιοποιήσει σχέδια για τη μείωση των εκπομπών τους, μία απροσδόκητη συμμετοχή που ωστόσο δεν απομακρύνει τον κίνδυνο η αύξηση της θερμοκρασίας να κινηθεί τελικά γύρω στους 3 βαθμούς Κελσίου.
Η σύνοδος κορυφής, με πρόσκληση της Γαλλίας, αποσκοπεί να δώσει μια "πολιτική ώθηση" σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που παραμένει δύσκολη και αβέβαιη, όσο το ερώτημα αυτό αγγίζει τα θεμέλια των οικονομιών και της ανάπτυξης.

Η "μαζική παρουσία (των ηγετών) μαρτυρεί το επείγον της δράσης", εκτιμά ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος θα εκλεγεί σήμερα πρόεδρος της COP και δηλώνει ότι διακατέχεται από "μια επαγρυπνούσα και ενεργό αισιοδοξία".

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι "αισιόδοξος για αυτό που μπορούμε να επιτύχουμε".
Ενώ η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου έχει φθάσει ένα νέο ρεκόρ το 2014, οι διαπραγματεύσεις προμηνύονται δυσχερείς.

Όλες οι χώρες έχουν τις "κόκκινες γραμμές" τους τις οποίες δεν θέλουν να περάσουν, οι χώρες του Νότου, για παράδειγμα, που καλούν τον Βορρά, ιστορικά υπεύθυνο για την υπερθέρμανση, να τιμήσει τις οικονομικές του υποσχέσεις.

Πιεζόμενοι να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο συμφωνίας, οι διαπραγματευτές, που άρχισαν τις εργασίες τους χθες, αναμένεται να ξαναβρεθούν σήμερα το βράδυ.

Η ημέρα αυτή αναμένεται επίσης να σημαδευτεί από πολλές διμερείς συναντήσεις.
Στο υπόβαθρο της συριακής κρίσης ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θέλει να συναντήσει τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την κατάρριψη από την τουρκική αεροπορία, την Τρίτη, ενός ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους.

Διμερείς συναντήσεις "θα υπάρξουν σίγουρα πολλές", σύμφωνα με τον Φαμπιούς: 'όλοι αυτοί οι άνθρωποι (...) θα αρπάξουν την ευκαιρία για να συναντηθούν".

Η γαλλική πρωτεύουσα ζει επίσης στους ρυθμούς της COP21: θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ η πόλη θα επιτηρείται από 6.300 αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Οι κάτοικοι έχουν κληθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους από τον φόβο ενός "εμφράγματος" στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

150 ηγέτες «σφίγγουν τα χέρια» στο Παρίσι για το κλίμα

Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα

Πηγή: protothema.gr