«Μασάζ» Παυλόπουλου στην αντιπολίτευση: Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Gazzetta team
«Μασάζ» Παυλόπουλου στην αντιπολίτευση: Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών
Λέει πώς «είναι μια διαδικασία για το πώς θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα».

«Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το Σάββατο», καθώς «είναι μια διαδικασία για το πώς θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα».

Τα παραπάνω ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνομιλία που είχε την Παρασκευή του με Ιταλούς δημοσιογράφους, λίγο πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Ρώμη.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι στο συμβούλιο θα μετάσχουν «όλα τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και ότι θα συζητηθούν η αναθεώρηση του Συντάγματος, το προσφυγικό και το ασφαλιστικό σύστημα.

Όπως είπε, κύριος στόχος της χώρας είναι «η σταθεροποίηση της πορείας της μετά τη θετική απόφαση του Eurogroup».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό ζήτημα για το οποίο κατέστησε σαφές ότι «είναι θέμα ανθρωπιστικό», ότι υπάρχει «σαφής διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες και σε τρομοκράτες» και ότι «στην περίπτωση των τρομοκρατών η ανοχή είναι μηδενική».

«Η Ελλάδα πληροί όλες τις υποχρεώσεις της για ελέγχους, και όσοι πέρασαν από την επικράτειά μας ελέγχθηκαν πάντα», ανέφερε και υπογράμμισε πως «η χώρα μας δεν φέρει καμία ευθύνη για είσοδο τρομοκρατών στην Ευρώπη, και κανείς, άλλωστε, δεν της επέρριψε σχετικές ευθύνες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ακόμη ότι είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει σοβαρός έλεγχος των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα και σημείωσε ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι τουρκικές αρχές μπορεί να συνεργάζονται με τους διακινητές.

«Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εμείς θέλουμε συνεργασία με την Τουρκία αλλά πρέπει να σεβασθεί το γραπτό και εθιμικό δίκαιο», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψής του στην Ιταλία, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε «ιδιαίτερα συγκινημένος» από την στάση του Ιταλού Προέδρου Σέρτζιο Ματταρέλλα και της προέδρου της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολτρίνι.

Όπως είπε, υπήρξε «πλήρης ταύτιση απόψεων» και στηρίζουν δυναμικά «τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού να μείνει στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη», ενώ «αναγνωρίζουν τις θυσίες του λαού μας και το ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του» ανέφερε.

Σε σχέση, τέλος, με την ελληνική οικονομική πραγματικότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «είναι κύριας σημασίας να μπορέσει να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση, ώστε, με τον τρόπο αυτό, να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη στο σύνολό της».

Επιβεβαίωσε, παράλληλα, ότι οι επόμενοι σημαντικοί σταθμοί είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αναδιάρθρωση του χρέους, βάσει των όσων προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
«Τελειώνει» πριν καν αρχίσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Μετά τις αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών, ο πήχυς για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών έχει χαμηλώσει... δραματικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο κ. Τσίπρας είπε στους αρχηγούς τηλεφωνικά ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συντεταγμένο εθνικό διάλογο και καταγραφή απόψεων, χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεσή τους. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι επιθυμητή η σύνθεση εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας Ι. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το προσφυγικό, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκη. Ο κ. Πλακιωτάκης λίγο μετά σε δήλωσή του εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Τσίπρα με αφορμή το αίτημά του για διεξαγωγή σύσκεψης, δείχνοντας ότι η ΝΔ σκληραίνει τη στάση της μετά τις εσωτερικές αντιδράσεις ότι η ηγεσία «ρίχνει νερό στο μύλο» του Τσίπρα.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Φώφη Γεννηματά ήταν έντονος, καθώς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε αντιρρήσεις για την ατζέντα της σύσκεψης. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στον πρωθυπουργό ότι θα πάει στην σύσκεψη αλλά μόνο για να συζητήσει για το προσφυγικό και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που αφορούν την ασφάλεια και τα εθνικά μας θέματα.

Η κυρία Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί διάλογο σε αυτό το επίπεδο για το ασφαλιστικό. «Αν ήθελες να μας ενημερώσεις για το ασφαλιστικό θα μπορούσες να το κάνεις στη Βουλή με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή στην ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή). Γι' αυτό και δεν θα συμμετάσχω σε τέτοια συζήτηση» είπε κατά πληροφορίες η κυρία Γεννηματά στον κ. Τσίπρα αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών πάει στο Ασφαλιστικό.

Στην επικοινωνία του με κ. Τσίπρας, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης θύμισε στον πρωθυπουργό τα όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι μετά την αντίστοιχη σύσκεψη που έγινε την επομένη του δημοψηφίσματος για να λάβει την απάντηση: «Ολοι έχουμε κάνει τις υπερβολές μας. Τώρα είναι η ώρα της συνεννόησης».

Ο κ. Τσίπρας ακολούθως επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της ΄Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος κατά πληροφορίες ανταποκρίνεται θετικά για τη συμμετοχή του.

Η επόμενη επικοινωνία ήταν με τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γ.γ. του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Δευτερεύουσας σημασίας χαρακτήρισε η Ολγα Γεροβασίλη τις αντιδράσεις και κριτικές για την πρωτοβουλία Τσίπρα να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Σε δήλωση της για τη σύσκεψη η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε ότι η ανταπόκριση των πολιτικών αρχηγών στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελεί ένα θετικό γεγονός και πρόσθεσε: «Το ουσιαστικό είναι ότι, αύριο, η Σύσκεψη θα γίνει. Και είμαστε βέβαιοι ότι οι Πολιτικοί Αρχηγοί θα συμβάλλουν εποικοδομητικά, με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε όλα τα θέματα που θα συζητηθούν».

Πηγή: protothema.gr