ΗΠΑ: Αποκάλυψαν λίστα Ρώσων επιχειρηματιών που στηρίζουν το καθεστώς Ασαντ

Gazzetta team
ΗΠΑ: Αποκάλυψαν λίστα Ρώσων επιχειρηματιών που στηρίζουν το καθεστώς Ασαντ
Το ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ των ονομάτων συμπεριλαμβάνονται και δύο ονόματα Ελληνοκυπρίων, των Νίκου Νικολάου και Ιωάννη Ιωάννου

Μερικές ώρες πριν φθάσει ο Ολάντ στη Μόσχα και λίγες ώρες αφότου Γάλλος και Αμερικανός Πρόεδρος κατηγόρησαν την Ρωσία ότι στηρίζει το καθεστώς Άσαντ αντί να επιδιώξει την καταπολέμηση του ISIS, οι ΗΠΑ προχωρούν σε ένα ακόμα βήμα πίεσης της Ρωσίας μέσω του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών, το οποίο με ανακοίνωση του αποκάλυψε ονόματα Ρώσων επιχειρηματιών που εμπλέκονται μέσω ρωσικών τραπεζών στην ενίσχυση του καθεστώτος Ασαντ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ των ονομάτων συμπεριλαμβάνονται και δύο ονόματα Ελληνοκυπρίων, των Νίκου Νικολάου και Ιωάννη Ιωάννου, και που σύμφωνα με την ανακοίνωση εμπλέκονται σε οικονομικές δοσοληψίες με το καθεστώς Άσαντ.

Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατονομάζει 4 φυσικά πρόσωπα και 6 νομικές οντότητες που παρέχουν υποστήριξη στην συριακή κυβέρνηση.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατονόμασε τον σύρο επιχειρηματία George Haswani που όπως υποστηρίζει λειτούργησε ως ενδιάμεσος για την αγορά πετρελαίου της Συρίας από τον ISIL (Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ). Tην ίδια στιγμή, κατονόμασε τον Μudalal Khuri για οικονομικές δοσοληψίες με το καθεστώς Ασάντ. Σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ, o Khuri έχει δεσμούς με το καθεστώς του Ασαντ και αντιπροσωπεύει τις επιχειρήσεις του καθεστώτος και τα οικονομικά συμφέροντά του στη Ρωσία.

Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προχώρησε στην αποκάλυψη πως ο Ρώσος επιχειρηματίας Kirsan Iiyumzhinov υποστήριξε υλικά την συριακή κυβέρνηση. Ο ρώσος επιχειρηματίας μαζί με τον Khuri είναι μέτοχοι της τράπεζας RFA Bank.

Ο πρώτος ελληνοκύπριος που φέρεται να εμπλέκεται σε δράσεις υλικής υποστήριξης του καθεστώτος Άσαντ είναι ο Νίκος Νικολάου, ενώ ο δεύτερος είναι ο Ιωάννης Ιωάννου που είχε ήδη κατονομαστεί από τον Οκτώβριο του 2014.

Πηγή: protothema.gr