Ιερώνυμος: «Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στο προσφυγικό ζήτημα»

Gazzetta team
Ιερώνυμος: «Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στο προσφυγικό ζήτημα»
«Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που έχει στο προσφυγικό ζήτημα και να συμβάλλει στην εξάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Ευαγγελική Ακαδημία του Βερολίνου. Δήλωσε μάλιστα ότι διαφορετικά θα γίνει μόνιμο πρόβλημα και θα είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε, ακόμη, στη διπλή κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον προσφυγικό, τον οποίο χαρακτήρισε περίπλοκο και πρόσθεσε πως «δεν τελειώνει με την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών των μεταναστών, της ενσωμάτωσης και ένταξής τους στις κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δυτικός κόσμος έχει ευθύνες στην εμφάνιση του προσφυγικού ζητήματος».

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισήμανε ότι το προσφυγικό απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα, όταν μάλιστα κάποια ευρωπαϊκά κράτη υψώνουν τείχη στα σύνορά τους, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα, διότι εάν δεν δημιουργηθούν συνθήκες παραμονής των προσφύγων στις πατρίδες τους, τότε ένας μεγάλος αριθμός θα εγκλωβιστεί στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα τα Βαλκάνια να μετατραπούν σε πυριτιδαποθήκη», σημείωσε.
«Αυτοί που προκάλεσαν την κρίση πρέπει να την αντιμετωπίσουν», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και συμπλήρωσε πως «το πρόβλημα είναι περίπλοκο και πολύπτυχο και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη συνεργασία των κρατών, των Εκκλησιών και όλων των φορέων. Χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία προκειμένου να καταφέρουμε να παραμένουν οι πρόσφυγες στις χώρες που γεννήθηκαν». Σε αναφορά που έκανε στην ιδέα της Ευρώπης, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι «πρέπει να γίνει μια Ευρώπη αλληλεγγύης και αξιών και όχι ένας συνασπισμός πλούσιων κρατών».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του τμήματος Ευρωπαϊκής Μετανάστευσης του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μιχαήλ Γιάσεν, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα του με τους πρόσφυγες και εξέφρασε τον φόβο ότι το παροδικό μπορεί να γίνει μόνιμο. Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στον πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Ζαχάου ως δώρο εικόνα του Αποστόλου Παύλου που κηρύττει στην Πνύκα το μήνυμα του Χριστού, μήνυμα που πέρασε σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή: topontiki.gr