Αλαλούμ με την φορολόγηση των ενοικίων

Gazzetta team
Αλαλούμ με την φορολόγηση των ενοικίων
Με τους παλαιούς συντελεστές 11% για εισοδήματα έως €12.000 και 33% για μεγαλύτερα ποσά θα φορολογούνται τελικώς τα μισθώματα - «Το ότι σταματά η εκχώρηση των ενοικίων στο δημόσιο δεν σημαίνει ότι θα φορολογηθούν» σύμφωνα με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη - Τώρα λέει ότι το νομοσχέδιο δεν είναι «take it or leave it».

Αλλαγές στα δύσκολα σημεία του πολυνομοσχεδίου προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με παρέμβασή του στην συζήτηση που διεξάγεται αυτή την ώρα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι έπειτα από συνεννόηση με τα κλιμάκια των θεσμών θα αποσυρθούν οι παράγραφοι 5 και 6 του άρθρου 2 που προβλέπουν αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα έσοδα από ενοίκια σε 15% από 11% για έσοδα έως 12.000 ευρώ και 35% από 33% για έσοδα άνω των 12.000 ευρώ.

Εάν δεν υπάρξει άλλη αλλαγή στην πορεία της συζήτησης στην Βουλή τότε θα ισχύσουν οι παλιοί συντελεστές φορολόγησης 11% και 33% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και άνω του ποσού αυτού αντίστοιχα.

«Αλλαγές θα κάνουμε στο νομοσχέδιο και θα ακούσουμε τους βουλευτές. Δεν είναι "take it or leave it"», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης για να προσθέσει: «Θα κάνουμε αλλαγές και είμαστε σε διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια αυτή την ώρα στο υπουργείο. Για παράδειγμα οι παράγραφοι 5 και 6 του άρ. 2 θα αποσυρθούν».

Δημιουργική ασάφεια για τα ανείσπρακτα ενοίκια


Επιπροσθέτως, για τα ανείσπρακτα ενοίκια είπε ότι «δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε την διαδικασία».

«Το ότι σταματά η εκχώρηση των ενοικίων στο δημόσιο δεν σημαίνει ότι θα φορολογηθούν. Είμαστε σε διαβούλευση για να δούμε με τι θα τα αντικαταστήσουμε», εξήγησε. Ωστόσο, ο κ. Αλεξιάδης σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες δεν κατάφερε να ξεκαθαρίσει εάν τα ανείσπρακτα ενοίκια θα φορολογηθούν ή όχι.

«Εάν η διάταξη παραμείνει ως έχει, τότε φορολογούνται ή όχι τα ανείσπρακτα ενοίκια;», ήταν η ερώτηση των δημοσιογράφων με τον υπουργό να απαντά: «δεν ξέρουμε ακόμα. Το ψάχνουμε και είμαστε σε διαβούλευση».

«Θα προλάβετε να το αντιμετωπίσετε έως την Παρασκευή σε περίπτωση που προκληθεί τελικά επιβάρυνση στους συγκεκριμένους φορολογουμένους;» επανήλθαν οι δημοσιογράφοι με τον κ. Αλεξιάδη να σημειώνει «τι να σας πω; Το προσπαθούμε».

Τέλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να βάλει συμπληρωματικό φόρο στα αγροτεμάχια και επισήμανε ότι «δεν ισχύουν τα περί φορολόγησης των διατηρητέων κτισμάτων».

Πηγή: protothema.gr