Άγριος «καβγάς» Μεϊμαράκη - Παπαμιμίκου για τις εκλογές της ΝΔ

Gazzetta team
Άγριος «καβγάς» Μεϊμαράκη - Παπαμιμίκου για τις εκλογές της ΝΔ
«Άγριος» καβγάς Μεϊμαράκη με Παπαμιμίκο για την εταιρεία που θα αναλάβει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας - Ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε υπονοούμενα για απόπειρα να νοθευτεί το αποτέλεσμα της κάλπης - Τι απαντούν ο γραμματέας και ο γενικός διευθυντής του κόμματος - Η «μισή» ΚΕΦΕ έλαβε απόφαση να οριστεί στα τρία ευρώ η συνδρομή παλιών και νέων μελών στις εκλογές.

Η ένταση ήταν το κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) της ΝΔ αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου και τη συνδρομή που θα κληθούν να καταβάλουν όσα «γαλάζια» μέλη κληθούν να ψηφίσουν.

Την ΚΕΦΕ απασχόλησε αυτό ακριβώς το ζήτημα, καθώς η πλευρά Μειμαράκη έχει προτείνει να οριστεί ως συνδρομή ένα ποσό της τάξης των 20 ευρώ, την ώρα που οι συνεργάτες των κ.κ. Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη επέμεναν για ένα ποσό περί τα δύο ευρώ, ώστε να «ανοίξει» η διαδικασία σε «γαλάζιους» ψηφοφόρους πέραν του στενού κομματικού πυρήνα.

Στη σημερινή συνεδρίασή της ΚΕΦΕ, επήλθε συμφωνία για να οριστεί η συνδρομή στα τρία ευρώ, ενώ συμφωνήθηκε να στηθούν 1.300 κάλπες σε 900 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα -και όσα τερματικά αποφανθεί ότι χρειάζονται η εταιρεία που θα αναλάβει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και τη διασφάλιση της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων.

Και ενώ, κατά πληροφορίες, η ΚΕΦΕ φαινόταν να καταλήγει σε συμφωνία για το ποσό, τη συνεδρίαση διέκοψε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος άφησε αιχμές για ευτελισμό της διαδικασίας, ασκώντας σκληρή κριτική τόσο στον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκο, όσο και στον γενικό διευθυντή. «Δεν συμμετέχουμε στον ευτελισμό της διαδικασίας» φέρεται να είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μεϊμαράκης, επιχειρηματολογώντας, εξήγησε ότι η οικονομική κατάσταση της ΝΔ δεν επιτρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές με τον τρόπο, με τον οποίο έτεινε να αποφασίσει η ΚΕΦΕ. Ουσιαστικά, το επιχείρημα του προέδρου της ΝΔ ήταν ότι δεν γίνεται τα χρήματα της κομματικής επιχορήγησης να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή των εκλογών, όταν οι υπάλληλοι της ΝΔ παραμένουν απλήρωτοι.

Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη τόνιζαν ότι ο κ. Παπαμιμίκος θέλει να αναθέσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας σε εταιρεία δικής του επιλογής. Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέσυρε τον εκπρόσωπό του στην ΚΕΦΕ, μέχρι να προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η συνεδρίαση της ΚΕΦΕ διακόπηκε προσωρινά, για να συνεχιστεί λίγο αργότερα. Από αυτήν ωστόσο αποχώρησαν πέντε μέλη της, που πρόσκεινται στον κ. Μεϊμααράκη: πρόκειται για τον πρόεδρο της ΟΝΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη, το βουλευτή Γιάννη Τραγάκη, και τους Μενέλαο Δασκαλάκη, Φίλιππο Ταυρή και Αλέκο Κόκκαλη.

Ουσιαστικά, η κίνησή τους αποσκοπούσε σε αποκλιμάκωση της έντασης, προκειμένου να μην ληφθεί σήμερα μια απόφαση, που ενδεχομένως να οδηγούσε ακόμα και σε διάσπαση! Η συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, ωστόσο, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά. Με ψήφους 7-1, η απόφαση που ελήφθη, ήταν όπως η συνδρομή τόσο των παλιών όσο και των νέων μελών, για να ψηφίσουν στις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, να είναι ενιαία -και να οριστεί στα τρία ευρώ.

Προηγουμένως, ο κ. Μεϊμαράκης απείλησε να μην συμμετάσχει στο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ, εάν συνεχιστεί η διαδικασία κατ' αυτόν τον τρόπο. Αντίπαλοι του προέδρου της ΝΔ σημείωναν ότι η στάση του αυτή μπορεί να αποτελεί προαναγγελία αποχώρησης και από την κούρσα για την προεδρία.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ, Κώστας Τσιμάρας, με δήλωσή του στο protothema.gr, άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να μηνύσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για όσα ο τελευταίος είπε εις βάρος του, όταν εισέβαλε στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ και άφησε υπονοούμενα για προεπιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία.

Παράλληλα, ο Αλέκος Κόκκαλης, που μειοψήφησε στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, αμφισβήτησε την εγκυρότητα της απόφασης που ελήφθη και είπε ότι αντιβαίνει τους κανονισμούς του κόμματος.

Νωρίτερα, ωστόσο, ο κ. Παπαμιμίκος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι όσα αποφασίστηκαν στην ΚΕΦΕ είχαν ήδη συμφωνηθεί, μέχρι που εισέβαλε ο κ. Μεϊμαράκης στη συνεδρίαση...

Πηγή: protothema.gr