Οι ακριβότερες και οι φθηνότερες πόλεις του πλανήτη (pics)

Gazzetta team
Οι ακριβότερες και οι φθηνότερες πόλεις του πλανήτη (pics)
Πόσες ώρες πρέπει να δουλεύουμε για να αγοράσουμε ένα iPhone, ένα κιλό ψωμί ή ένα burger;

Έχετε χρονομετρήσει πόση ώρα χρειάζεστε για να αδειάσετε το διάσημο κουτί των Mc Donalds με περιεχόμενο ένα burger Big Mac; Ίσως να μην έχετε μπει ποτέ στον κόπο, γεγονός λογικό και αναμενόμενο.

Ωστόσο, ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος, UBS, έκανε κάτι παραπλήσιο. Δεν χρονομέτρησε βέβαια πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε το… διώροφο burger, αλλά πόση ώρα πρέπει να δουλέψουμε για να το φέρουμε στο πιάτο μας.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα Prices and Earnings της UBS ο μέσος εργαζόμενος στο Hong Kong, χρειάζεται να εργαστεί μόλις 9 λεπτά για να το καταφέρει. Αντιθέτως στο Ναϊρόμπι θα πρέπει να ξοδέψει τρεις εργατοώρες για να μπορέσει να κατευνάσει τις γαστριμαργικές του.

bigmac

Στη λίστα με τις 71 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου οι οποίες περιλαμβάνονται στην έρευνα, η Αθήνα βρίσκεται στη 47η θέση της κατάταξης, ενώ για να αγοράσει κάποιος το διάσημο burger στην ελληνική πρωτεύουσα, αρκεί (;) να εργαστεί επί 26 λεπτά.

Η έρευνα φέρνει στην επιφάνεια τις πιο ακριβές πόλεις του πλανήτη, σε αναλογία μισθολογικών απολαβών και κόστους ζωής. Η Ζυρίχη, η Γενεύη και η Νέα Υόρκη είναι εκείνες με το πιο υψηλό κόστος διαβίωσης και επομένως τις υψηλότερες τιμές, καθώς ξεπερνούν κατά περίπου 2,5 φορές το Βουκουρέστι, τη Σόφια και το Κίεβο, οι οποίες έχουν το χαμηλότερο.

Η Αθήνα στην ίδια κατάταξη καταλαμβάνει την 45η πέμπτη θέση, δεδομένου ότι στη μέτρηση αυτή λαμβάνονται υπόψη και τα έξοδα για πληρωμή του ενοικίου.

Ένας Αθηναίος πρέπει να δουλέψει 20 λεπτά για να αγοράσει 1 κιλό ψωμί

Εάν τώρα έχετε την απορία τι θα πρέπει να κάνετε για να αποκτήσετε ένα κιλό ψωμί, 20 λεπτά - ούτε καν ολόκληρη εργατοώρα - είναι αρκετά για να τα καταφέρετε ως πολίτες της Αθήνας.

Στην περίπτωση του Άμστερνταμ, και επειδή ο χρόνος είναι χρήμα, ένας κάτοικος της ολλανδικής πρωτεύουσας μπορεί να πετύχει το συγκεκριμένο στόχο σε μόλις 7 λεπτά, ο κάτοικος της Γενεύης σε μόλις 5 λεπτά και ο κάτοικος του Λονδίνου σε 6 λεπτά. Αντιθέτως ο χρόνος εργασίας για να αποκτήσει κανείς ένα κιλό ψωμί στη Μανίλα των Φιλιππίνων εκτοξεύεται στα 83 λεπτά, στη Τζακάρτα στα 70 και στην πόλη του Μεξικού στα 46.

pinakas2

Σε δυόμισι εβδομάδες αγοράζουμε iPhone

Αν μιλήσουμε για… ευσεβείς πόθους, τότε δεν έχουμε παρά εξετάσουμε τον εργασιακό χρόνο που πρέπει να δαπανήσουμε για να αποκτήσουμε ένα iPhone 6. Σ’ αυτή την περίπτωση, όντας πολίτες της Αθήνας θα πρέπει να δουλέψουμε 98,2 ώρες (με βάση το οκτάωρο). Δηλαδή σε περίπου δυόμισι εργάσιμες εβδομάδες έχει κάποιος που το επιθυμεί το iPhone 6 στα χέρια του.
Όχι άσχημα θα αναλογιστείτε ότι ο εργαζόμενος στο Κίεβο θα πρέπει να δαπανήσει 627,2 εργατοώρες -κάτι περισσότερο από ενάμιση μήνα-, στο Ναϊρόμπι και στην Κένυα 468 και στο Νέο Δελχί 360,3 ώρες. Όχι και καλά βέβαια, καθώς εργάζεσαι τόσες ημέρες για ένα τηλέφωνο.

iphone6

Ο πιο… ευνοημένος σε αυτή την περίπτωση είναι ο κάτοικος της Ζυρίχης. Του είναι αρκετές λιγότερες από τρεις εργάσιμες ημέρες για να το καταφέρει, εάν υποθέσουμε ότι απασχολείται σε οκτάωρη βάση καθημερινά.

Πρακτικά μπορεί να αγοράσει το iPhone σε λιγότερες από 24 ώρες και συγκεκριμένα σε μόλις 20,6 ώρες. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Νεοϋορκέζος, ο οποίος ακολουθεί στη δεύτερη θέση θα πρέπει να ξοδέψει περισσότερο χρόνο (δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα προέλευσης της συσκευής. 24 ώρες ή αλλιώς τρεις εργάσιμες είναι αν μη τι άλλο απαραίτητες για έναν πολίτη της Νέας Υόρκης.

Η πιο ακριβή πόλη η Ζυρίχη

Λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές τιμές κόστους διαβίωσης, η Αθήνα βρίσκεται μία θέση πιο πάνω, δηλαδή στην 44η θέση ενώ πρώτη στη λίστα είναι η Ζυρίχη.

Για τον υπολογισμό των δαπανών η έρευνα έλαβε υπόψη τις τιμές 122 αγαθών και υπηρεσιών με μηνιαία κατανάλωση. Για παράδειγμα μία οικογένεια τριών ατόμων στην Ευρώπη καταναλώνει σχεδόν 15 κιλά λαχανικά το μήνα, ενώ αγοράζει ηλεκτρονικό υπολογιστή κάθε περίπου 2,5 χρόνια.

pinakas1

Όσο για τα χρήματα που χρειάζεται να δαπανήσει μία τριμελής οικογένεια στην Αθήνα, τα έξοδα ανέρχονται σε 1.970 δολάρια το μήνα ή 1.746 ευρώ. Ο πολίτης της Ζυρίχης θα πρέπει να δαπανήσει 3.632 δολάρια το μήνα ή 3.211 ευρώ και ο κάτοικος της Νέας Υόρκης, 3.342 δολάρια ή 2962 ευρώ.

Η πιο φθηνή πόλη το Κίεβο

Αντιθέτως στο Κίεβο, μία τριμελής οικογένεια ζει με μόλις 1.273 δολάρια κατά μέσο όρο (1.128 ευρώ), καθώς σύμφωνα με την έρευνα είναι η φθηνότερη πόλη στον κόσμο, ενώ στη Σόφια η ίδια οικογένεια θα δαπανήσει 1.304 δολάρια (1.155 ευρώ).

Οι ψηλότεροι και οι χαμηλότεροι μισθοί

Και εάν μέχρι στιγμής αναλώναμε το χρόνο μας απλά σε υποθέσεις, αυτή τη φορά τα στοιχεία φαίνεται ότι δείχνουν την εικόνα που επικρατεί σε αυτόν τον τομέα. Η Ελλάδα δεν διαθέτει από τους υψηλότερους μισθούς στον κόσμο. Στην αντίστοιχη μέτρηση η Αθήνα βρίσκεται μόλις στην 44η θέση, τη στιγμή που στην πρώτη πεντάδα φιγουράρουν η Ζυρίχη, η Γενεύη, το Λουξεμβούργο, η Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι.

Αυτό που παρατηρεί κανείς σε ό,τι αφορά στον καθαρό μισθό που λαμβάνει ένας εργαζόμενος, είναι ότι όλες οι πόλεις εμφανίζουν μειώσεις σε σύγκριση με τη Νέα Υόρκη. Οι μεγαλύτερες μειώσεις απολαβών, οι οποίες προκύπτουν από τις σημαντικές εισφορές που πρέπει να καταβάλει ένας εργαζόμενος για κοινωνική ασφάλιση και φόρους, εμφανίζονται στην Κοπεγχάγη, τις Βρυξέλλες και το Μιλάνο.

Το ωρομίσθιο στη Ζυρίχη 41 ευρώ μεικτά και στην Αθήνα κάτω από 10 ευρώ

Αν κοιτάξει κανείς τους μισθούς θα δει ότι οι Αθηναίοι λαμβάνουν αρκετά χαμηλές απολαβές. Συγκεκριμένα, το ωρομίσθιο δεν υπερβαίνει τα 10 ευρώ τη στιγμή που στη Ζυρίχη είναι 41,29 μεικτά (36,6 ευρώ) , ενώ στο Κίεβο που βρίσκεται στην τελευταία θέση είναι μόλις 1,93 δολάρια μεικτά (1,71 ευρώ).

pinakas5

Πόσες ημέρες κάνουμε διακοπές

Κι κάποιοι ήδη σκέφτεστε από τώρα τις διακοπές του επόμενου καλοκαιριού, ο μέσος όρος ημερών αδείας για έναν Αθηναίο είναι 23 ημέρες, για έναν κάτοικο της Μαδρίτης 26 ημέρες, ενώ οι κάτοικοι σε Λίμα, Λουξεμβούργο και Φρανκφούρτη και Ρώμη απολαμβάνουν ετησίως 31, 32,28 και 32 ημέρες αντίστοιχα.

Ωστόσο, κάποιος ο οποίος μένει στη Σανγκάη έχει μόλις 7 ημέρες άδεια το χρόνο, δηλαδή το 1/5 από αυτές ενός κατοίκου στη Μανάμα, πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, ο οποίος δικαιούται 34 ημέρες.

pinakas6

Τα πιο ακριβά μέσα μεταφοράς σε Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη και το Λονδίνο

Σε ό,τι αφορά στο κόστος μετακίνησης σε αυτές τις 71 χώρες η Αθήνα παρέχει αρκετά οικονομική μετακίνηση με ταξί (5,01 δολάρια ή 4,44 ευρώ για πέντε χιλιόμετρα), αν αναλογιστούμε ότι στο Όσλο για να διανύσει κανείς την ίδια απόσταση θα πρέπει να πληρώσει 32 δολάρια ή 28,36 ευρώ για τη μονή ταρίφα (διαδρομές εντός περιμετρικής ζώνης). Επίσης, για να μετακινηθεί κάποιος με λεωφορείο, τραμ ή μετρό στην Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει κατά μέσο όρο 1,37 δολάρια ή 1,21 ευρώ την ημέρα.

pinakas3Στο Λονδίνο η αντίστοιχη μετακίνηση θα σας κοστίσει 4,04 δολάρια (3,58 ευρώ) ημερησίως καθώς είναι η τρίτη πιο ακριβή πόλη στις μετακινήσεις και δεύτερη έρχεται η Στοκχόλμη με 4,17 δολάρια ή 3,69 ευρώ ημερησίως. Η ακριβότερη πόλη στην μετακίνηση με λεωφορείο ή τραμ είναι η Κοπεγχάγη με 4,63 δολάρια (4,10 ευρώ) και η φθηνότερη, με 0,37 δολάρια, το Νέο Δελχί (0,32 ευρώ).

Διακοπές στο… εξωτερικό

Couple at Beach
Couple at Beach

Επειδή όμως δεν υπάρχουν μόνο έξοδα και υποχρεώσεις, για το τέλος αφήσαμε μία κατηγορία, οποία σχετίζεται με την αναψυχή. Αυτό που εξετάζει η έρευνα στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι το κόστος παραμονής για δύο άτομα σε κάποια από αυτές τις πόλεις.

Η παραμονή περιλαμβάνει μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο πρώτης κατηγορίας, δύο γεύματα σε εστιατόριο μαζί με ένα μπουκάλι κρασί, επιβίβαση σε ταξί, δύο εισιτήρια για μετακίνηση με μέσα μεταφοράς, ενοικίαση αυτοκινήτου, ένα τηλεφώνημα, την αποστολή ενός γράμματος ή αναμνηστικής κάρτας και την αγορά ενός βιβλίου τσέπης.

pinakas4

Σε αυτή την περίπτωση, ένας τουρίστας που θα έρθει στην Αθήνα θα πληρώσει 530 δολάρια (469 ευρώ). Κάποιος που θα ταξιδέψει με προορισμό τη Γενεύη θα χρειαστεί να ξοδέψει 1.020 δολάρια(904 ευρώ), με προορισμό τη Ζυρίχη 1.050 δολάρια (930 ευρώ) και με προορισμό τη Νέα Υόρκη 1.030 δολάρια (913 ευρώ). Οι πιο οικονομικές επιλογές είναι το Βουκουρέστι με 260 δολάρια (230 ευρώ), η Σόφια με 300 δολάρια (265 ευρώ) και το Βίλνιους της Λιθουανίας με 380 δολάρια (336 ευρώ).

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιείται από τη UBS από το 1971, ενώ αυτή είναι η 16η κατά σειρά, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις αρχές Μαρτίου έως και το τέλος Απριλίου του 2015. Αν την εξετάσετε με περισσότερη λεπτομέρεια ίσως να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα δεν είναι από τις πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης και δη του κόσμου. Αυτή βεβαίως είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη, καταγράφει ότι η πόλη μας δεν έχει σε καμία περίπτωση έναν από τους υψηλότερους μισθούς μεταξύ των 71 χωρών, γεγονός που αλλάζει άρδην τις ισορροπίες…

Πηγή: newsbeast.gr