Το ελληνικό χρέος «ταξίδεψε» στο μακρινό Περού

Gazzetta team
Το ελληνικό χρέος «ταξίδεψε» στο μακρινό Περού
Οι συναντήσεις, οι δηλώσεις και η προσπάθεια «διεθνοποίησης»

Στη μακρινή Λίμα του Περού ταξίδεψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνοντας στις βαλίτσες του το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους, λίγες μέρες μετά την προσπάθεια «διεθνοποίησής» του από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μέσω των επαφών που είχε πραγματοποιήσει στη Νέα Υόρκη. Άλλωστε, το ζήτημα αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος της χώρας και φαίνεται πως ήδη οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις.

Τη σημασία που αποδίδει στην τήρηση της δέσμευσης της Ευρώπης να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο διαμέσου της ελάφρυνσης του, επαναβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιου, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο περιθώριο των Ετήσιων Συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σημείωσε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας τη σημασία που αποδίδεται στη συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

«Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και η θέση του Ταμείου για το θέμα αυτό δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο οπότε και δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική έκθεση βιωσιμότητας» ανέφερε τις προηγούμενες μέρες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πρόσθεσε πως το Ταμείο θέλει να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Αθήνα -πάντα όμως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε επίσης πως είναι πρόθυμοι να συνδράμουν, με απαραίτητη, ωστόσο, προϋπόθεση είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη: Υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης και λήψη πρωτοβουλιών που θα επαναφέρουν το ελληνικό χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας.

Η Ελλάδα είναι πολιτικά σταθερή και το πρόγραμμά της είναι πάλι σε τροχιά, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που έδωσε από τη Λίμα στο πρακτορείο Bloomberg.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε:

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Χρειάζονται ένα - δύο πρόσθετα μέτρα και διαβεβαιώσεις πριν συμμετάσχουν. Ένα από αυτά είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, κάποιες διαβεβαιώσεις για τα δημοσιονομικά και φυσικά το θέμα του χρέους.

Θα έρθουμε στο θέμα του χρέους τον Νοέμβριο. Θεωρώ ότι η προσέγγιση γίνεται όλο και πιο καθαρή. Θα εξετάσουμε πώς θα μπορεί η Ελλάδα να διαχειρίζεται το χρέος της σε ετήσια βάση. Όπως γνωρίζετε, έχουμε κάνει πολλά για να μειώσουμε τα επιτόκια που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα και έχουμε δώσει περίοδο αποπληρωμής 32,5 ετών. Επομένως δεν αναμένεται να υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση του χρέους. Αλλά, θα μιλήσουμε για αυτό με το ΔΝΤ. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουμε».

«Αν χρειάζεται περισσότερη ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα και εφόσον έχει πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις θα την λάβει», δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κι εμείς θέλουμε, όπως και το ΔΝΤ, να υπάρξει βιωσιμότητα χρέους, αλλά κοιτάμε περισσότερο μακροπρόθεσμα απ’ ό,τι το Ταμείο».

Πηγή newsbeast.gr