«Επιχείρηση Σοφία» από Κομισιόν για πλοία με μετανάστες στη Μεσόγειο

Gazzetta team
«Επιχείρηση Σοφία» από Κομισιόν για πλοία με μετανάστες στη Μεσόγειο
Οι στρατιώτες θα μπορούν να συλλαμβάνουν υπόπτους για διακίνηση προσφύγων και μεταναστών

Η Κομισιόν θέτει σήμερα σε εφαρμογή την δεύτερη φάση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων εναντίον των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο. Οι στρατιώτες που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Σοφία» θα έχουν το δικαίωμα να σταματούν ύποπτα πλοία και να τα ερευνούν έξω από τις ακτές της Λιβύης.

Παράλληλα θα είναι δυνατή η σύλληψη ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τη διακίνηση προσφύγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι , μέχρι σήμερα, ο στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ε.Ε περιορίζονταν στη συγκέντρωση πληροφοριών και στη διάσωση των προσφύγων.

Στην επιχείρηση «Σοφία» συμμετέχει η Γερμανία με την φρεγάτα «Σλέσβιχ Χολστάιν» και το πλοίο εφοδιασμού «Βέρα».

Με τα δύο αυτά πλοία το Βερολίνο συμμετείχε στην πρώτη φάση ήδη από τον περασμένο Ιούνιο.

Στόχος της επιχείρησης «Σοφία» είναι η καταπολέμηση εγκληματικών ομάδων που δρουν κυρίως από τη Λιβύη. Η επιχείρηση βαπτίστηκε «Σοφία» επειδή ένα κοριτσάκι με αυτό το όνομα γεννήθηκε στην γερμανική φρεγάτα «Σλέσβιχ Χολστάιν», ένα από τα πλοία της επιχείρησης που περισυνέλεξε τη μητέρα του ανοικτά της Λιβύης στις 22 Αυγούστου. Αρχικά, η επίσημη ονομασία της νέας επιχείρησης (μετά την Mare Nostrum και τον Τρίτωνα) ήταν EUNavFor Med.

To δεύτερο στάδιο της επιχείρησης «Σοφία», που αφορά κυρίως τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σικελίας και των λιβυκών ακτών, είχε καταρτιστεί τον Μάιο. Το πρώτο στάδιο της επιχείρησης που είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο, περιοριζόταν σε συλλογή στοιχείων και πληροφοριών για τα δίκτυα διακίνησης παράλληλα με τις επιχειρήσεις διάσωσης. Κι ενώ το δεύτερο σχέδιο τίθεται σήμερα σε εφαρμογή, την ίδια ώρα ακούγονται «φωνές» που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου. Ο Διεθνής Οργανισμός για την Μετανάστευση (ΙΟΜ) επισημαίνει ότι η καταπολέμηση των δικτύων διακινητών θα έπρεπε να επεκταθεί και στην ίδια την ευρωπαϊκή ήπειρο καθώς τα δίκτυα αυτά λειτουργούν όπως οι διακινητές όπλων και ναρκωτικών.

Πηγή protothema.gr