Το σεξ δεν μπορεί να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο!

Gazzetta team
Το σεξ δεν μπορεί να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο!
Η σεξουαλική δραστηριότητα, σε άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα, απαιτεί περίπου την ίδια ποσότητα προσπάθειας με το ανέβασμα σκαλιών δύο ορόφων ή το γρήγορο βάδην

To σεξ δεν μπορεί να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο. Αυτή είναι η απάντηση Γερμανών ειδικών σε όσους έχουν υποστεί έμφραγμα και αποφεύγουν σκόπιμα την ερωτική συνεύρεση υπό το φόβο ενός νέου καρδιακού επεισοδίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the American College of Cardiology», ομάδα του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Ιατρικής Βιομετρίας του Πανεπιστημίου του Ουλμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντίντριχ Ροτενμπάσερ, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν σε 536 ασθενείς, ηλικίας 30 έως 70 ετών, που είχαν υποστεί έμφραγμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα απαιτούσε περίπου την ίδια ποσότητα προσπάθειας με το ανέβασμα σκαλιών δύο ορόφων ή το γρήγορο βάδην. Οι ασθενείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αφορούσαν στην ερωτική τους ζωή και με βάση τα όσα δήλωσαν, τους μήνες που είχαν ακολουθήσει μετά το έμφραγμα, το 15% δεν είχε κάνει σεξ, το 5% είχε κάνει σεξ λιγότερο από μια φορά το μήνα, το 25% λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα και το 55% έκανε σεξ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σεξουαλική δραστηριότητα των ασθενών ένα χρόνο πριν την εκδήλωση του εμφράγματος και συσχέτισαν τη συχνότητα της ερωτικής συνεύρεσης με μελλοντικά συμβάντα, όπως το μοιραίο έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή ο θάνατος από καρδιαγγειακό επεισόδιο. Διαπίστωσαν ότι 100 ανεπιθύμητα καρδιακά επεισόδια εκδηλώθηκαν στους ασθενείς κατά τη δεκαετή παρακολούθησή τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σεξουαλική δραστηριότητα δεν αποτελούσε παράγοντα κινδύνου μελλοντικών προγραμμάτων υγείας.

Όπως αναφέρει η έρευνα, μόνο το 0,7% των ασθενών ανέφερε ερωτική πράξη μία ώρα πριν την εκδήλωση του εμφράγματος ενώ πάνω από το 78% υποστήριξαν ότι η τελευταία τους σεξουαλική δραστηριότητα έγινε τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν το έμφραγμα.

«Με βάση τα δεδομένα αυτά, είναι απίθανο η σεξουαλική δραστηριότητα να προκαλέσει έμφραγμα. Λιγότεροι από τους μισούς άνδρες και λιγότερο από το ένα τρίτο των γυναικών είναι σωστά ενημερωμένοι για την ερωτική τους ζωή μετά από ένα έμφραγμα. Πρέπει λοιπόν να τους διαβεβαιώσουμε ότι δεν πρέπει να ανησυχούν και μπορούν να συνεχίζουν να έχουν μια φυσιολογική ερωτική ζωή», επισημαίνει ο επικεφαλής της γερμανικής μελέτης.

Πηγή: protothema.gr