Είναι έτοιμος ο ελληνικός λαός να κάνει ευτυχισμένο τον Βασίλη Λεβέντη;

Gazzetta team
Είναι έτοιμος ο ελληνικός λαός να κάνει ευτυχισμένο τον Βασίλη Λεβέντη;
Αναδρομή στην πιο cult φιγούρα της ελληνικής πολιτικής σκηνής που όλα δείχνουν πως θα δικαιωθεί

Όταν ο Βασίλης Λεβέντης αποκαλούσε «ζώα» τους πολίτες που του γυρνούσαν την πλάτη στις εκλογές, δεν περίμενε ότι δύο δεκαετίες μετά ο ίδιος με τις ψήφους των ίδιων πολιτών και με την Ένωση Κεντρώων θα έφτανε στην εξώπορτα της Βουλής, μαχόμενος για την είσοδο του κόμματός του στο Κοινοβούλιο.

Ο Βασίλης Λεβέντης, όπως δείχνουν όλες οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις καταφέρνει να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσοστό ψήφων που μπορεί να τον βάλει στη Βουλή, καθιστώντας τον κατ' αυτόν τον τρόπο εν πολλοίς ρυθμιστή της 21ης Σεπτεμβρίου, καθώς από τον αριθμό των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή θα εξαρτηθεί τόσο το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας -που μοιάζει μακρινό- όσο και η σύνθεση του κυβερνητικού συνασπισμού που θα προκύψει.

Ο κομβικός αυτός ρόλος του στην επόμενη μέρα των εκλογών του Σεπτεμβρίου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και ο λεγόμενος «συστημικός» Τύπος πλέον φιλοξενούν καθημερινά τον Βασίλη Λεβέντη, έχουν οδηγήσει επικριτές του να τον εκλαμβάνουν ως ένα «ανάχωμα» του συστήματος.

Έχοντας κρατήσει στη ρητορική του αποστάσεις ασφαλείας τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, με τους οποίους ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι μπορεί να καταστεί κυβερνητικός εταίρος, ο Βασίλης Λεβέντης με έναν καθαρά προσωποπαγή κομματικό σχηματισμό δείχνει να καταφέρνει να συγκεντρώσει μέρος της ψήφου διαμαρτυρίας και απογοήτευσης που χαρακτηρίζει το εκλογικό σώμα στις παρούσες συνθήκες, εκφράζοντας μία νεοφιλελεύθερη πολιτική ρητορική. Ενδεικτικό είναι το πρώτο προεκλογικό σποτ του Βασίλη Λεβέντη το οποίο είναι μονοθεματικό στοχοποιεί τους δημοσίους υπαλλήλους.

Αν και πολλοί θα περίμεναν ότι οι ψήφοι στην Ένωση Κεντρώων προέρχονται από άτομα νεαρής ηλικίας, τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες που δηλώνουν ότι θα τον ψηφίσουν είναι ηλικίας πάνω από 35 ετών και μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι προέρχονται από το χώρο της Κεντροδεξιάς και του Κέντρου, ενώ άλλοι μπορούν να χαρακτηριστούν «απολιτίκ».

Ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος αντλεί μεγάλο μέρος της δυναμικής του από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, καταφέρνει να «ψαρεύει» ψήφους τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, ενώ τη μεγαλύτερη διεισδυτικότητα την παρουσιάζει στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Τις… προειδοποιητικές βολές για τη σημερινή δυναμική του είχε δείξει στις εκλογές του Ιανουαρίου, στις οποίες κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 1,79%, αυξάνοντάς το κατά 1,51 ποσοστιαίες μονάδες από τις προηγούμενες. Μάλιστα στην Α' Θεσσαλονίκης, που κατεβαίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Ένωση Κεντρώων είχε πάρει ποσοστό μεγαλύτερο από το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα 5,11% έναντι 4,11% του ΠΑΣΟΚ.

«Η ώρα της δικαίωσης»

«Είκοσι πέντε χρόνια με είχαν ξεγραμμένο, τώρα ήρθε η ώρα της δικαίωσης», λέει ο Βασίλης Λεβέντης σε πρόσφατη συνέντευξή του, στην οποία δήλωσε έτοιμος για συγκυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του παράλληλα να του επιτρέψει να ταξιδέψει στο Βερολίνο «για να πείσω τη Μέρκελ για την ανάγκη αλλαγής των μεταρρυθμίσεων».

Η πορεία του Βασίλη Λεβέντη μέχρι σήμερα έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα. Πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν γραφικό, ενώ δεν είναι λίγοι που λόγω της επί σειρά ετών περιθωριοποίησης του από το πολιτικό σύστημα εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν αντισυστημικό πολιτικό.

Χαραγμένο στις μνήμες όλων έχει μείνει το σύνθημα που φώναζαν νεολαίοι ειρωνευόμενοι τον Βασίλη Λεβέντη κάτω από τα γραφεία του στην πλατεία Καραϊσκάκη. Μάλιστα, το εν λόγω σύνθημα αποτέλεσε έμπνευση για μία αφίσα που τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται για προεκλογική αφίσα της Ένωσης Κεντρώων ή για κάποιο «τρολάρισμα».

ΑΦΙΣΑ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Ποιος είναι ο Βασίλης Λεβέντης

Η έναρξη της ενασχόλησής του με την πολιτική ζωή του τόπου ξεκίνησε από τα χρόνια του αντιδικτατορικού αγώνα στην επταετία της Χούντας, όταν ο ίδιος ήταν φοιτητής στο τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο.

Η πρώτη ουσιαστική όμως επαφή του Βασίλη Λεβέντη με την πολιτική έγινε το 1975 όταν, ως συνεργάτης του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου, Κυπριανού Μπίρη, συνέβαλε στη σύνταξη των άρθρων 21 και 24 του Συντάγματος και στη δημιουργία του προγράμματος ΔΕΠΟΣ. Με την ενεργό πολιτική ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1974 ως ιδρυτικό μέλος και έπειτα υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ συμβάλλοντας στην πορεία του κινήματος προς την εξουσία.

Μετά το 1981 εκδήλωσε έντονες διαφωνίες, υπό την άποψη ότι το κόμμα μετά τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης σταδιακά απομακρυνόταν από τις αρχές του και στην ουσία συνέχιζε την πολιτική των προκατόχων του, ενστάσεις που τον οδήγησαν εκτός ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, η απομάκρυνση από τη Χαριλάου Τρικούπη άνοιξε το δρόμο για μία μοναχική πολιτική καριέρα. Δύο φορές μέτρησε τις δυνάμεις του σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στον Πειραιά και την Αθήνα, όπου έλαβε 2.352 ψήφους και ποσοστό 0,57%.

Ο Ιούνιος του 1989 τον βρίσκει υποψήφιο βουλευτή στο αντίπαλο δέος του ΠΑΣΟΚ, στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Β' Αθήνας, όμως με 5.212 σταυρούς προτίμησης κατατάχθηκε μόλις 29ος ανάμεσα σε 31 υποψήφιους και δεν εκλέχτηκε.

Το 1992 πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος «Ένωση Κεντρώων και Οικολόγων». Το όνομα του κόμματος επελέγη για να θυμίζει την Ένωση Κέντρου, της οποίας ιδρυτής και πρόεδρος ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου. Αρχικά συμπεριλάμβανε τη φράση «και Οικολόγων» η οποία όμως αργότερα αφαιρέθηκε. Σκοπός της ίδρυσης του κόμματος ήταν να στεγάσει στον κεντρώο χώρο την παραδοσιακή κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Βασίλης Λεβέντης θεωρούσε πως αυτή προδόθηκε από τη μετεξέλιξη του κινήματος.

Έκτοτε, ο Βασίλης Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων μετέχουν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της χώρας, λαμβάνοντας πολύ μικρά ποσοστά.

Το κανάλι 67 και η σχέση Λεβέντη-Κουρή

Το 1990 ίδρυσε τον τηλεοπτικό σταθμό Κανάλι 67, ο οποίος το 1993 μετονομάστηκε σε Κανάλι 40: Κοινωνική και Οικολογική Τηλεόραση Ελλάδος. Ο σταθμός στα τέλη του 2000 πουλήθηκε στον εκδότη Γιώργο Κουρή που τον μετονόμασε αρχικά σε Extra Channel και αργότερα σε Extra Channel 3.

Αν εξαιρέσει κανείς τις εκπομπές του ίδιου του Βασίλη Λεβέντη, το πρόγραμμα απαρτιζόταν αποκλειστικά από μουσικές εκπομπές. Ωστόσο, οι εκπομπές με τα ανεπανάληπτα ξεσπάσματα του επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων αποτέλεσαν πηγή για δεκάδες εκπομπές και στήλες σάτιρας, μετατρέποντας τον ίδιο σε cult φυσιογνωμία μίας ολόκληρης εικοσαετίας.

Από το 2000 διατηρεί τηλεοπτική εκπομπή πολιτικού περιεχομένου στο Extra Channel 3 με τίτλο Πολιτικός Μαραθώνιος, που προβάλλεται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ αρθρογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα Αυριανή του ομίλου Κουρή και από το 2004 εκδίδει την εφημερίδα-όργανο του κόμματος της Ένωσης Κεντρώων «Αντιδιαπλοκή».

Καταγγελίες για δολοφονικές επιθέσεις

Δύο φορές μέχρι στιγμής ο Βασίλης Λεβέντης έχει καταγγείλει στη διαδρομή του στον δημόσιο βίο απόπειρα δολοφονίας του. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η πρώτη απόπειρα εναντίον του έγιναν στην Καλλιθέα Αττικής κατά τις αναπληρωματικές εκλογές της Β' Αθηνών του 1992, ενώ μία δεύτερη έλαβε χώρα σύμφωνα με τα όσα έχει τονίσει στην περιοχή Μαλγάρων Θεσσαλονίκης στις 21 Σεπτεμβρίου 1996, παραμονή των βουλευτικών εκλογών του 1996. Στην δεύτερη περίπτωση, νοσηλεύτηκε στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο επί ένα μήνα.

Οι κατάρες για καρκίνο στους Παπανδρέου και Μητσοτάκη

Στην ιστορία ως μία από τις πιο cult στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης έχει μείνει η εκπομπή του Βασίλη Λεβέντη, στην οποία έριξε τις γνωστές… κατάρες στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Να πεθάνουνε και οι δυο τους […] Αλλά οι εκλογές πλησιάζουν, η απόφαση ελήφθη. Ένωση Κεντρώων σε όλη τη χώρα. 300 υποψήφιοι είναι ήδη έτοιμοι […] Να τον στείλει τον καρκίνο στον Μητσοτάκη και τον Ανδρέα Παπανδρέου, να γλιτώσει η χώρα. Οι αλήτες […] Μηδέν οι ώρες τους. Να πεθάνουνε. Πλαστογραφούσαν τα γκάλοπ και βγάζανε μηδέν Λεβέντης. Να πεθάνουνε οι προδότες της δημοκρατικής Ελλάδας. Κάποια ζώα δεν με πιστεύανε. Τρομερό. Αρκουδέηδες. Αλητεία. Τα καθιζήματα, να πάνε στο διάολο όλοι. Ο Θεός να στείλει καρκίνο στο Μητσοτάκη και όλα του τα σόγια. Αίσχος. Φίδια της πολιτικής» ήταν μόνο μερικά από τα όσα είπε στην επική εκπομπή του ο Βασίλης Λεβέντης, χαράσσοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στην cult ελληνική τηλεόραση.

Μητσικώστας και Βασίλης Λεβέντης

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εκρήξεις του Βασίλη Λεβέντη μπροστά στον τηλεοπτικό φακό ενέπνευσαν πολλούς… Γνωστό στο πανελλήνιο έκανε μέσα από τις σατιρικές εκπομπές του ο Γιώργος Μητσικώστας.

Ο τελευταίος όμως, κατά δήλωση του μέσω του youtube, πριν τις εκλογές του 2015, ζήτησε συγγνώμη από τον Βασίλη Λεβέντη, καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει το κόμμα του.

Ο Λεβέντης και η… πίτσα του Παναγιωτόπουλου

Στην εκπομπή προφίλ του ΑΝΤ1 το 1994 ο τότε δημοσιογράφος Πάνος Παναγιωτόπουλος είχε καλεσμένο στην εκπομπή του τον επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη. Με σαφώς ειρωνική διάθεση, ο κ. Παναγιωτόπουλος προσέφερε κατά τη διάρκεια της εκπομπής πίτσες στον Βασίλη Λεβέντη, αστειευόμενος για τις αλλεπάλληλες φάρσες που του φέρονται να του έκαναν τηλεθεατές του.

Τις επόμενες ημέρες ο Πάνος Παναγιωτόπουλος δέχθηκε έντονη κριτική από τα ΜΜΕ, κλήθηκε και σε απολογία από την ΕΣΗΕΑ και τερματίστηκε η συνεργασία του με τον ΑΝΤ1.

Οι... προφητείες

Μία απλή αναζήτηση στο youtube αρκεί για να βρει κανείς δεκάδες βίντεο με αποσπάσματα από τις εκπομπές του Βασίλη Λεβέντη ακόμα και από τις αρχές του 1990, στις οποίες ο ίδιος προειδοποιεί για τα δεινά που θα βρουν την Ελλάδα με τις πολιτικές της ατέρμονης υπερχρέωσης της χώρας με κοινοτικά δάνεια και την παντελή ένδεια δημιουργίας παραγωγικών υποδομών. Οι τότε «κραυγές» του Βασίλη Λεβέντη και η σημερινή κατάσταση της χώρας του έχουν κολλήσει το προσωνύμιο «προφήτης».

Πηγή: newsbeast.gr