Ξανασκέφτονται την υποψηφιότητα Μητρόπουλου που συναντήθηκε με τον Τσίπρα

Gazzetta team
Ξανασκέφτονται την υποψηφιότητα Μητρόπουλου που συναντήθηκε με τον Τσίπρα
«Θρίλερ» με την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της Βουλής - Ακόμη 4 βουλευτές που ψήφισαν «παρών» για το 3ο μνημόνιο θα είναι υποψήφιοι και αυτό ενισχύει τις πιθανότητες να ενταχθεί τελικά στις λίστες ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα περί οριστικού αποκλεισμού του Αλέξη Μητρόπουλου από τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα επανέρχεται τις τελευταίες ώρες με δραματικό τρόπο στην Κουμουνδούρου καθώς η αρμόδια επιτροπή κατάρτισης των ψηφοδελτίων φαίνεται να επανεξετάζει την υπόθεση παρά την εμπλοκή του αντιπροέδρου της Βουλής σε υπόθεση φοροδιαφυγής.

Οπως πληροφορείται το protothema.gr, το βράδυ της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος επισκέφθηκε με δική του πρωτοβουλία τον Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες από την συνάντηση των κυρίων Τσίπρα και Μητρόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της επιτροπής για τα ψηφοδέλτια και μάλιστα από τα γηραιότερα και πιο έμπειρα εμφανίζονται προβληματισμένα από την εικόνα που θα δώσει το κόμμα στην περίπτωση που αποκλείσει έναν εκλεγμένο βουλευτή που έλαβε εντυπωσιακό αριθμό σταυρών στις εκλογές του Ιανουαρίου, μόνο και μόνο γιατί εξέφρασε κάποιες πολιτικές διαφωνίες, όταν μάλιστα συζητείται θετικά το ενδεχόμενο να μπουν στις λίστες κι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «παρών» στο τρίτο μνημόνιο όπως και ο κ. Μητρόπουλος.

Στην αξιολόγηση που κάνουν αυτά τα στελέχη δεν λαμβάνουν ιδιαίτερα υπ όψιν την όποια φορολογική εκκρεμότητα έχει ίσως ο κ. Μητρόπουλος πρώτoν διότι η εικόνα δεν είναι διόλου σαφής μέχρι τώρα και δεύτερον το θέμα ήταν γνωστό στην ηγεσία από πολύ παλιά, πολύ πριν εκλεγεί δύο φορές βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητρόπουλος ή ακόμα και πριν ξεκινήσει η συνεργασία τους το 2010.

Άρα, δεν νοείται λένε, παράγοντες που έχουν αυτό το σκεπτικό, να καταδικάσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ένα βουλευτή του, πριν καν υπάρξει οριστική και ξεκάθαρη απόφαση από τη Δικαιοσύνη για μία τόσο παλιά υπόθεση.

Πάντως εξίσου ισχυρή είναι και η πίεση από άλλα στελέχη που θεωρούν ότι ο κ. Μητρόπουλος δεν έχει θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα η υπόθεση να έχει εξελιχθεί σε μεγάλο αγκάθι για την Κουμουνδούρου με απρόβλεπτο τέλος.

Άλλες πληροφορίες λένε ότι το επιτελείο της Κουμουνδούρου έχει εξαιρετικά δυσμενείς δημοσκοπήσεις για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, κάτι που επαναφέρει τα σχέδια για συμπερίληψη του Αλέξη Μητρόπουλου στις λίστες.

Η υπόθεση Μητρόπουλου

Ο Αλέξης Μητρόπουλος κατηγορείται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος επειδή του καταλογίζουν ότι απέκρυψε εισοδήματα από τα οποία το Δημόσιο απώλεσε φόρους 940.000 ευρώ.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν δύο άλλοι δικηγόροι κατήγγειλαν τον καθηγητή Μητρόπουλο ότι δεν τους απέδωσε το μέρος της αμοιβής που τους αναλογούσε για χειρισμό της υπόθεσης και από τον έλεγχο φέρεται να διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν είχε δηλωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητρόπουλος έχει αλλεπάλληλες φορές αντιλέξει για την ορθότητα των καταγγελιών με στοιχεία που κατέθεσε στο ΣΔΟΕ και μάλιστα εκκρεμούν προσφυγές του στα Διοικητικά Δικαστήρια. Αυτό όμως δεν σταματά την ποινική διαδικασία που κινεί ο οικονομικός εισαγγελέας, καθώς αναφέρεται ότι ο φόρος που έπρεπε να καταβάλει ο αντιπρόεδρος της Βουλής είναι 940.000 ευρώ.

Ο κ. Μητρόπουλος, πάντως, δεδομένου ότι έχει προσφύγει στα δικαστήρια, δεν έκανε αίτηση υπαγωγής στο νόμο Βαλαβάνη, κάτι το οποίο θα σταματούσε την ποινική διαδικασία, ενώ θα κατέβαλε ως φόρο και λιγότερα χρήματα.

Ήδη, η δικογραφία για τον κ. Μητρόπουλο έχει φτάσει στο γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία θα την αναθέσει σε αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για να την μελετήσει.

Από την πλευρά του ο κ. Μητρόπουλος λέει ότι η υπόθεσή του έχει παραγραφεί.

Πηγή: protothema.gr