ΥΠΕΞ Σερβίας: Δεν θα χτίσουμε τείχος για την αποτροπή εισόδου προσφύγων

Gazzetta team
ΥΠΕΞ Σερβίας: Δεν θα χτίσουμε τείχος για την αποτροπή εισόδου προσφύγων
Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς επέκρινε την έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις διακρατικές σχέσεις αφού πολλές χώρες αποφεύγουν την καταγραφή των μεταναστών.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς καταδίκασε την "αντιμεταναστευτική διάθεση" που κυριαρχεί - όπως είπε - στην Ευρώπη και διαβεβαίωσε ότι η Σερβία δεν θα λάβει μέτρα που θα στρέφονται κατά των παράτυπων μεταναστών. "Το μεταναστευτικό δεν είναι απλό ζήτημα εδώ έχουμε να κάνουμε με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και δεν πρέπει να τους μεταχειριζόμαστε λες και είναι λαθραίο εμπόρευμα", επισήμανε Ίβ. Ντάτσιτς σε συνέντευξη τύπου.

Πρόσθεσε δε ότι δεν πρόκειται να κατασκευαστεί τείχος για να αποτραπεί η είσοδος των μεταναστών ακόμη και αν κάποιες χώρες αποφασίσουν να απελάσουν στην Σερβία μετανάστες που τη χρησιμοποίησαν ως χώρα διέλευσης. Ο Σέρβος ΥΠΕΞ επέκρινε την έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις διακρατικές σχέσεις αφού πολλές χώρες εφαρμόζοντας δική τους πολιτική αποφεύγουν την καταγραφή των μεταναστών για να μην έχουν την υποχρέωση να τους δεχτούν πίσω σε περίπτωση απέλασής τους. "Ποια μηνύματα μας στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να πάψουμε και εμείς να τους καταγράφουμε για να μην μπορούν να μας τους επιστρέψουν"; διερωτήθηκε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ που προτίθεται να χορηγήσει η Ε.Ε. στην Σερβία και την ΠΓΔΜ για την διασφάλιση ομαλών συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών χαρακτήρισε επιπόλαια την εκτίμηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι αυτά τα χρήματα θα επαρκέσουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων προσωρινής διαμονής και σίτισης όλων των μεταναστών που εισέρχονται στις δύο αυτές χώρες.

Πηγή: protothema.gr