Foreign Affairs: Γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να κερδίσει ο Τσίπρας

Gazzetta team
Foreign Affairs: Γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να κερδίσει ο Τσίπρας
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να καλωσορίσουν μια νίκη Τσίπρα καθώς θα φέρει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, θα "δέσει" τον Τσίπρα στο επίκεντρο και θα αυξήσει την πιθανότητα να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις», σημειώνει το περιοδικό.

Μεγάλο αφιέρωμα στις ελληνικές εκλογές κάνει το πολιτικό περιοδικό Foreign Affairs, που εξετάζει την κατάσταση στην Ελλάδα μετά την υπογραφή του τρίτου προγράμματος διάσωσης και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.
«Η ξαφνική παραίτηση του Τσίπρα αύξησε τις ανησυχίες για την πολιτική αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές, αλλά και για περαιτέρω ζημίας της ελληνικής οικονομίας, ενώ μπορεί να επιβραδύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης» αναφέρει ο αρθρογράφος, που πάντως βλέπει τις περισσότερες πιθανότητες στον Τσίπρα να κερδίσει αυτή την εκλογική αναμέτρηση που εκείνος προκάλεσε, ενώ το άρθρο επίσης επιχειρηματολογεί στο γιατί όλες οι πλευρές λιγότερο ή περισσότερο επιθυμούν κάτι τέτοιο.

«Παρά το ότι ενέδωσε στις απαιτήσεις των δανειστών του και αθέτησε την υπόσχεσή του να τερματίσει τη λιτότητα, παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Ελλάδα. Σήμερα ο πρώην κομμουνιστής είναι ο μόνος πολιτικός που μοιάζει ικανός να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας και να περάσει τα μέτρα λιτότητας και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές. Οι δανειστές της Ελλάδας πέρασαν το τελευταίο διάστημα παλεύοντας με τον Τσίπρα, αλλά τώρα, σε μια απολαυστική ειρωνεία, έχουν κάθε όφελος στο να επιθυμούν την νίκη του στις εκλογές», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Κατόπιν το άρθρο επιχειρηματολογεί στο γιατί οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έρχονται στην κατάλληλη στιγμή για τον Τσίπρα: Ήδη κάποια από τα οφέλη του τρίτου πακέτου έχουν εμπεδωθεί από την ελληνική κοινωνία, όπως η ελάφρυνση των capital controls, ενώ αντίθετα, κανένα από τα μέτρα λιτότητας δεν έχει εφαρμοστεί και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν από τις εκλογές. Στα θετικά για τον Τσίπρα, το άρθρο προσμετρά και το γεγονός πως προκηρύσσοντας εκλογές μέσα στον Αύγουστο, ουσιαστικά «έπιασε στον ύπνο» τους Έλληνες, όχι μόνο τους ψηφοφόρους αλλά και τους πολιτικούς του αντιπάλους, που δεν προλαβαίνουν να οργανωθούν.

«Το βασικό διακύβευμα για τον Τσίπρα είναι να κερδίσει την πλειοψηφία. Οι πιστωτές θα πρέπει να το θέλουν επίσης αυτό, γιατί μια κυβέρνηση Τσίπρα, με κάποια από τα σωματεία μαζί της, θα μπορέσει ίσως να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο με μικρότερες αναταράξεις σε σχέση με το παρελθόν. Το γεγονός ότι ο αντιπαθής στους δανειστές Γιάνης Βαρουφάκης έχει αντικατασταθεί από μια ομάδα που έχει την εύνοια των δανειστών αυξάνει τις πιθανότητας ελάφρυνσης του χρέους τους επόμενους μήνες», σημειώνεται στο άρθρο.

Το αν όντως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία είναι ένα ερώτημα, όμως το Foreign Affairs είναι κατηγορηματικό ως προς το εξής: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να καλωσορίσουν μια νίκη Τσίπρα καθώς θα φέρει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, θα "δέσει" τον Τσίπρα στο επίκεντρο και θα αυξήσει την πιθανότητα να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις».

Δεν είναι πάντως, σημειώνει το περιοδικό, μόνο οι Ευρωπαίοι που θέλουν μια νίκη Τσίπρα στις εκλογές, αλλά κάτι ανάλογο ζητούν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι στην Ελλάδα. Με δεδομένη την πολιτική φθορά που θα υποστεί όποιος κληθεί να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα λένε περίπου: «Είναι το Μνημόνιο του Τσίπρα, τελικά».