Λάθος υπολογισμό στην κατασκευή αεροσκάφους, που θα κοστίζει 25 δισ. παραπάνω

Gazzetta team
Λάθος υπολογισμό στην κατασκευή αεροσκάφους, που θα κοστίζει 25 δισ. παραπάνω
Περσινή ανακοίνωση του αμερικανικού Κονγκρέσου υπολόγιζε το κόστος κατασκευής του νέου υπερβομβαρδιστικού μεγάλης ακτίνας δράσης "Long Range Strike Bomber (LRSB)", στα 33,1 δισ. δολάρια, για τα επόμενα 10 χρόνια. Φέτος το κόστος κατασκευής εκτοξεύτηκε στα 58,2 δισ. για τα επόμενα 10 χρόνια.

Το λάθος στον υπολογισμό είναι τόσο μεγάλο που προσέλκυσε την προσοχή της γερουσιαστή των Δημοκρατικών Jackie Speier, που απαίτησε την απάντηση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον υπεύθυνο της αεροπορίας για το πρόγραμμα.

Η Air Force εξήγησε ότι τα 25 δισ. παραπάνω ήταν... ανθρώπινο λάθος στον υπολογισμό.

Στην πραγματικότητα το κόστος ήταν 41,7 δισ. αλλά ανθρώπινο χέρι το εκτόξευσε.

Σύμφωνα με τον Mark Welsh, επικεφαλής της Air Force, ξαφνιάστηκαν με το τελικό κόστος γιατί ενώ χρησιμοποιούσαν τα ίδια νούμερα, στο τέλος τους έδιναν άλλο αποτέλεσμα.

Το πλέον πρόσφατο πρόγραμμα παραγωγής αεροσκαφών της Air Force ήταν το αυτό της κατασκευής του F-22 Raptor. Παρήχθησαν 187 μονάδες, από το 1996 έως το 2011 και το κόστος του προγράμματος ήταν 157 εκατ. για το καθένα. Το Raptor δεν είχε χρησιμοποιηθεί σε μάχη έως το 2014.

Το LSRB εκτιμάται ότι θα κοστίζει 500 εκατ. το καθένα και θα αντικαταστήσει τα USAF 77 και τα πεπαλαιωμένα B-52 (που βγήκαν στην παραγωγή του 1955) και τα 21 B-2 (του 1989).

Πηγή: newmoney.gr