Τουρκία: Ένα παιδί και ένας αστυνομικός νεκροί από επιθέσεις του PKK

Gazzetta team
Τουρκία: Ένα παιδί και ένας αστυνομικός νεκροί από επιθέσεις του PKK
Το άτυχο παιδί φέρεται να σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κοντά σε δρόμο. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο αφού πέρασε από το σημείο όχημα του τουρκικού στρατού.

Ένα παιδί και ένας αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους σε δυο ξεχωριστές επιθέσεις στην επαρχία Ντιαρμπακίρ στη νότια Τουρκία όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Reuters και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ εντείνεται η αναζωπυρωμένη σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, το άτυχο παιδί σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κοντά σε δρόμο και αποδίδεται στο PKK. Ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό λίγη ώρα αφού πέρασε από το σημείο ένα θωρακισμένο όχημα του τουρκικού στρατού.

Παράλληλα, στην πόλη του Ντιαρμπακίρ, ομάδα ενόπλων άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών, σκοτώνοντας έναν εξ αυτών και τραυματίζοντας έναν ακόμα, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως το PKK φέρει την ευθύνη για την επίθεση.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη σύγκρουση μεταξύ του PKK και της Τουρκίας, η οποία άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν οι κούρδοι αντάρτες κήρυξαν το ανάρτικό τους με στόχο τη δημιουργία κουρδικού κράτους που θα περιελάμβανε ζώνες της νότιας Τουρκίας.

Οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για την επίτευξη ειρήνης το 2012, όμως η διαδικασία κατέρρευσε στα τέλη Ιουλίου, όταν η Άγκυρα ανακοίνωσε τη συνέχιση των επιδρομών κατά των θέσεν του PKK, τόσο στη νότια Τουρκία όσο και στο βόρειο Ιράκ.

Από την πλευρά τους, οι κούρδοι μαχητές υποστηρίζουν πως η τουρκική κυβέρνηση επιδεικνύει ανοχή προς τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ουσιαστικά επιτρέποντάς τους να πλήττουν τις κουρδικές περιοχές στη νότια Τουρκία.

Πηγή: skai.gr