Μέρκελ: «Προειδοποίηση για την Ευρώπη οι νεκροί μετανάστες»

Gazzetta team
Μέρκελ: «Προειδοποίηση για την Ευρώπη οι νεκροί μετανάστες»
Η λύση θα πρέπει να δοθεί με «ευρωπαϊκό πνεύμα, που σημαίνει πνεύμα αλληλεγγύης», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, λίγες ώρες μετά την ανακάλυψη δεκάδων σορών σε φορτηγό στην Αυστρία.

Η ανακάλυψη 20 έως 50 νεκρών μεταναστών μέσα σε ένα φορτηγό στην Αυστρία συνιστά μια σκληρή προειδοποίηση για την Ευρώπη πως πρέπει να αντιμετωπίσει «γρήγορα» τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, δήλωσε σήμερα Πέμπτη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε σοκαρισμένη από την είδηση και τόνισε πως η λύση θα πρέπει να δοθεί με «ευρωπαϊκό πνεύμα, που σημαίνει πνεύμα αλληλεγγύης». Δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις για τη μορφή της αλληλεγγύης ή τις λύσεις που μπορούν να βρεθούν.

«Συγκλονιστήκαμε όλοι από τα απαίσια νέα πως έως και 50 άνθρωποι πέθαναν [...] Μολονότι έρχονταν στην ασφάλεια», είπε, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια στη Βιέννη.

Η κ. Μέρκελ έχει πολλές φορές προειδοποιήσει πως οι αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχει κληθεί να διαχειριστεί από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω δηλώσεις γίνονταν πολλές φορές στο μέσο των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα.

Η Γερμανία είναι η χώρα που δέχεται τους περισσότερους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη και έχει ανακοινώσει πως αναμένει έως και 800.000 αιτήσεις μόνο για φέτος, αριθμό τετραπλάσιο σε σχέση με το 2014.

Η κ. Μέρκελ έχει πάντως αρκετές φορές καλέσει τις χώρες εισόδου, όπως η Ελλάδα, να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρχει σωστή και συστηματική καταγραφή των αφίξεων, κι όχι απλά τυφλή μετακίνησή τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Πηγή: skai.gr