Η απίστευτη ιστορία του ιδρυτή της Atari: «Γιατί η ζωή είναι παιχνίδι» (vid&pics)

Gazzetta team
Η απίστευτη ιστορία του ιδρυτή της Atari: «Γιατί η ζωή είναι παιχνίδι» (vid&pics)
Ο 72χρονος Nolan Bushnell ίδρυσε την Atari το 1972 και είχε προσλάβει τον Στηβ Τζομπς - Πώς καταστράφηκε οικονομικά και με ποιο τρόπο πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις αναποδιές της ζωής.

Ο Nolan Bushnell είναι ο ιδρυτής της Atari, του video game, που αμέσως μόλις κατασκευάστηκε το 1972, σημείωσε τεράστια διεθνή επιτυχία και αποτελεί την πρώτη μορφή προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ένας άνθρωπος φαινόμενο, που βρίσκεται πίσω από τις επιτυχημένες επιχειρήσεις Atari και Chuck E Cheese's, μια αλυσίδα με πιτσαρίες, που παράλληλα, εκτός από το να οργανώνει παιδικά γενέθλια, ασχολείτο επίσης με τα video games.

Σήμερα, ο 72χρονος επιχειρηματίας, δίνει μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο BBC και εξηγεί ότι κατά την διάρκεια της επιχειρηματικής του καριέρας διέπραξε πολλά λάθη, υπήρξε εγωιστής και αυτό ήταν η αιτία που από την κορυφή βρέθηκε αντιμέτωπος με την οικονομική καταστροφή. «Στα 35 μου ήμουν ανυπόφορος, νόμιζα ότι είμαι αλάνθαστος και έγινα απρόσεκτος», εξομολογείται στην συνέντευξή του ο 72χρονος επιχειρηματίας, που από το 2010 αποφάσισε να κάνει «restart» και να μη το βάλει κάτω, ξεκινώντας μια νέα εταιρεία στο Λος Άντζελες.




Παρόλο, που ο Bushnell, ξεκίνησε πολύ νέος, αρχικά με μια εταιρεία επισκευής τηλεοράσεων και στη συνέχεια με την Atari και την Chuck E Cheese's, ενώ, παράλληλα, πήγε και στο πανεπιστήμιο και πήρε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού, η αλαζονεία του τον οδήγησε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Η μεγάλη επιτυχία της δεκαετίας του '70 και του '80, τότε που η κονσόλα Atari 2006 είχε μπει σε όλα τα σπίτια, έδωσε την θέση της στην οικονομική καταστροφή. Ο ίδιος δεν παραλείπει να συγκρίνει τα βιντεοπαιχνίδια του χθες με αυτά του σήμερα και να τονίσει, ότι, τότε, δεν υπήρχε η βία εναντίον των ανθρώπων, «παρά μόνο η ανατίναξη ενός αεροπλάνου ή κάποιου τανκ».



Ο Αμερικανός επιχειρηματίας το 1976 αναγκάστηκε να πουλήσει την Atari στην Warner Brothers για 30 εκατομμύρια δολάρια, αλλά, όπως εξηγεί δεν είχε σκοπό να παραιτηθεί από τον κόσμο των επιχειρήσεων.



Όμως, προτού οι επιχειρήσεις του Bushnell πάρουν την κατιούσα, άνοιξαν τον δρόμο για πολλούς σημερινούς δισεκατομμυριούχους στις ΗΠΑ, ο ίδιος λέει ότι ενέπνευσε και «άνοιξε τα μονοπάτια», για τον Bill Gates και τον Mark Zuckerberg, ενώ ο αείμνηστος Steve Jobs, χρημάτισε επί χρόνια ακούραστος και σκληρά εργαζόμενος υπάλληλός του. Ο Bushnell θυμάται ότι ο Jobs συχνά κοιμόταν στο γραφείο του και το επόμενο πρωινό άρχιζε ξανά την δουλειά.



Μετά την οικονομική καταστροφή, ο επιχειρηματίας δεν παραιτήθηκε, η ζωή, αναφέρει ο ίδιος, είναι όπως μια παρτίδα σκάκι, είναι ένα παιχνίδι, «αν χάσεις ένα παιχνίδι στο σκάκι δεν πας να πηδήξεις από μια γέφυρα, αλλά μαζεύεις τα κομμάτια και παίζεις ξανά». Με αυτή την ρήση στο μυαλό ο Bushnell ίδρυσε εκ νέου μια startup εταιρεία, την Brainrush, στο Λος Άντζελες, που έχει την φιλοδοξία, μέσω των video games, να μεταμορφώσει την εκπαίδευση στις ΗΠΑ!

Πηγή: protothema.gr