Σύζυγος αφήνει την οικογένειά της για να μείνει μόνιμα στον Άρη (pics)

Gazzetta team
Σύζυγος αφήνει την οικογένειά της για να μείνει μόνιμα στον Άρη (pics)
Η σύζυγός του έχει προσφερθεί εθελοντικά να συμμετάσχει σε μία αμφιλεγόμενη αποστολή χωρίς επιστροφή, στον Άρη, και αυτός μιλάει ανοιχτά για το ενδεχόμενο να την αποχωριστεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο Τζέισον Στάνφορντ, αναφέρεται στον εαυτό του μάλιστα ως «η γυναίκα του αστροναύτη», μια και η σύζυγός του και μητριά των δύο του παιδιών, έχει ήδη επιλεγεί ως ένα από τα 100 άτομα που θα ταξιδέψουν στον κόκκινο πλανήτη στο πλαίσιο μία ιδιωτικής αποστολής που ως σκοπό της έχει την ίδρυση μίας μόνιμης ανθρώπινης αποικίας.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ακόμα και το άκουσμα αυτής της αποστολής, ο Τζέισον στηρίζει απόλυτα τη σύζυγό του. Σε σχόλιό του μάλιστα τον Texas Monthly μιλάει για όλα όσα έχουν βιώσει ως οικογένεια το τελευταίο διάστημα, και για τα συναισθήματά του.

«Αυτό ήταν μεγαλύτερο από εμένα. Θέτει υπαρξιακά ερωτήματα πολύ πιο σημαντικά από το πόσο πολύ θα μου λείψει η Σόνια», λέει και συνεχίζει: «Αν επιτύχει στην αποστολή -τη δημιουργία μιας βιώσιμης αποικίας σε άλλο πλανήτη- θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία της ανθρωπότητας, επεκτείνοντας τα όριά μας πέρα από αυτό τον πλανήτη».

Ο Τζέισον αναφέρεται ακόμα και σε όσους επιτέθηκαν στην σύζυγό τους κατηγορώντας την ότι εγκαταλείπει την οικογένειά της περιγράφοντας τις επιθέσεις ως «εμπρηστικές».

Από την άλλη πλευρά, η σύζυγός του, Σόνια Βαν Μίτερ που το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αμερική, ακριβώς λόγω του ταξιδιού της έχει γίνει αποδέκτης όχι και τόσο ευγενικών ερωτήσεων. Πολλοί είναι εκείνοι που την ρωτάνε για το ενδεχόμενο να χαθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ίδια και στο σύντροφό της λόγω της απόστασης, ενώ άλλοι ακόμα πιο τολμηροί κάνουν σεξουαλικού περιεχομένου σχόλια και ερωτήσεις.

Η ίδια όμως τις προσπερνάει και προσπαθεί να συγκεντρώνεται συνεχώς στην αποστολής της.

Όσον αφορά στο πως κατάφερε να γίνει δεκτή σε μία τέτοια αποστολή παρά το γεγονός ότι δεν είναι αστροναύτης, κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Βαν Μίτερ εξαγόρασε το εισιτήριό της. Αντίθετα, ο σύζυγός την υπερασπίζεται και τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ο ίδιος πλέον, όπως εξηγεί, έχει πάρει απόφαση ότι θα ζήσει τη ζωή του χωρίς τη σύζυγό του και γνωρίζει πλέον όλους τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει στο ταξίδι της. «Αλλά αν σε μία δεκαετία από τώρα κοιτάω ψηλά στον πύραυλο που θα την πάρει από εμένα για πάντα, θα πρέπει να περιμένω ότι θα αλλάξει όχι μόνο με τον τρόπο που ο καθένας μας διαμορφώνεται από τις νέες εμπειρίες, αλλά με έναν τρόπο που οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμα βιώσει».

Η αποστολή Mars One θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2016, ενώ οι πρώτοι 4 άνθρωποι αναμένεται να κατοικήσουν στον πλανήτη το 2026. Από τότε και κάθε 2 χρόνια, θα προστίθενται 4 άτομα τη φορά.

Πηγή: iefimerida.gr